aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι σπεσιαλίστες, οι άστοχοι και οι «σωτήρες» των πέναλτι

Οι σπεσιαλίστες, οι άστοχοι και οι «σωτήρες» των πέναλτι

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ένα πέναλτι μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης για ημέρες, εβδομάδες, ακόμα και για χρόνια. Μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι, μπορεί να δώσει βαθμούς από το πουθενά, μπορεί να φέρει πρόκριση μέσω της άχαρης διαδικασίας. Γι’ αυτό και οι σπεσιαλίστες του είδους είναι περιζήτητοι, όπως και από την άλλη, οι τερματοφύλακες που δεν «ψαρώνουν» όταν η μπάλα στήνεται στα εννιά μέτρα.

Με αφορμή λοιπόν τη διακοπή του πρωταθλήματος, η «Goal News» παρουσιάζει αναλυτικά όσα αφορούν στις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα κατά τις 10 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί.

Αρχή με τους εκτελεστές. Ο Τονρίκε Οκριασβίλι είναι προς το παρόν το πιο… κρύο αίμα του «μαραθωνίου», αφού δεν λάθεψε σε κανένα έχοντας τρία στα τρία.

Χάρις την ευστοχία του στα πέναλτι μάλιστα έχει πλασαριστεί ψηλά στον πίνακα των σκόρερ, καθώς με τέσσερα γκολ υπολείπεται μόλις δύο του πρώτου στον σχετικό πίνακα, Μπεράτ Σαντίκ.

Ο Φινλανδός επιθετικός της Δόξας έχει δύο στα δύο από τα 11 βήματα, όπως άλλωστε και οι Μιχάλης Μανιάς (Ανόρθωση), Ερίκ Μποτεάκ (Ομόνοια) και Ζουάν Φελίπε (Παραλίμνι).

Δύο πέναλτι πέτυχε και ο Όνι Βαλακάρι της Πάφος FC, αλλά αστόχησε σε ένα, που δεν του επέτρεψε να φιγουράρει στην πρώτη θέση με τον Οκριασβίλι.

Ένα στα δύο «χτυπήματα» έχει ο Μάριος Ηλία του Εθνικού, ενώ άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην κατηγορία των άστοχων έχοντας μηδέν στη μία εκτέλεση. Πρόκειται για τους Μπεν Σαχάρ (ΑΠΟΕΛ), Μπραϊάν Ανγκούλο (Πάφος FC) και Τζόρντι Γκόμεθ (Ομόνοια). Υπάρχουν όμως και πέντε τερματοφύλακες, που είπαν «όχι» όταν ο διαιτητής έδειξε την εσχάτη των ποινών εις βάρος της ομάδας τους.

Ο Καϊκέ του Ερμή είναι ο μοναδικός με το 100%, καθώς στη μοναδική φορά που βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση έβαλε στοπ.

Από εκεί και πέρα, οι Γκόργκι Λόρια (Ανόρθωση), Δημήτρης Κυριακίδης (Καρμιώτισσα) και Κωνσταντίνος Πέτρου (Παραλίμνι) έχουν μία στις δύο αποκρούσεις. Τέλος, ο Βοζίνια έσωσε την ΑΕΛ στη μία από τις τρεις περιπτώσεις.

Όσο για τους αριθμούς σε ομαδικό επίπεδο, οι ομάδες της Αμμοχώστου έχουν τα σκήπτρα, η μία από την καλή και η άλλη από την ανάποδη.

Η Ανόρθωση κέρδισε πέντε πέναλτι, τα περισσότερα από κάθε άλλη, αξιοποιώντας τα στο έπακρο. Την ακολουθούν οι Πάφος FC με τέσσερα στα πέντε, Εθνικός με τρία στα τέσσερα και Ομόνοια με δύο στα τρία.

Προς το παρόν, τρεις ομάδες δεν είδαν τους διαιτητές να σφυρίζουν υπέρ τους φάουλ εντός της αντίπαλης περιοχής, οι Ερμής, Καρμιώτισσα και Ολυμπιακός.

Αντιθέτως, η συμπολίτισσα της «Μεγάλης Κυρίας», Νέα Σαλαμίνα, είναι η ομάδα που βρέθηκε τις πιο πολλές φορές σε δυσμενή θέση.

Τέσσερις φορές στήθηκε η μπάλα στην άσπρη βούλα και οι τερματοφύλακές της, Ρόμπερτ Βεσελόφσκι και Τάσος Κίσσας, δέχτηκαν αντιστοίχως τρία και ένα γκολ.

Από εκεί και πέρα, από τρία πέναλτι σφυρίχτηκαν εις βάρος των ΑΕΛ, Ολυμπιακού και Ομόνοιας, με την ομάδα της Λεμεσού να μετρά μία απόκρουση και τις λευκωσιάτικες καμία. Για την ώρα, η ΑΕΚ και ο Απόλλων δεν έχουν εις βάρος τους παράβαση στο δικό τους «τετράγωνο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ