aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΟι εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μασιάς, τρεις ο Κωνσταντίνου

Οι εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μασιάς, τρεις ο Κωνσταντίνου

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, που θα συνεδριάσει στις 17 Μαρτίου 2020, παραπέμφθηκαν σήμερα ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου Αγίας Νάπας Δημήτρης Μασιάς.

Ο Δημήτρης Μασιάς αντιμετωπίζει συνολικά 9 κατηγορίες ενώ ο Ανδρέας Κωνσταντίνου αντιμετωπίζει 3 κατηγορίες. Συγκεκριμένα οι Μασιάς και Κωνσταντίνου αντιμετωπίζουν τις τρεις πρώτες κατηγορίες που είναι συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και χειραγώγηση αθλητικού αγώνα.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, οι δύο συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το αποτέλεσμα του αγώνα Οθέλλος Αθηένου – Αγία Νάπα που θα διεξαγόταν στις 8 Φεβρουαρίου 2020 ώστε να κερδίσει η Αγία Νάπα. Κατηγορούνται επίσης ότι στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020 αυτοπροσώπως χειραγώγησαν το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα.

Οι υπόλοιπες έξι κατηγορίες βαρύνουν μόνο τον Δημήτρη Μασιά και αφορούν σε απόπειρα χειραγώγησης αθλητικού αγώνα, δωροδοκία για αλλοίωση αθλητικού αγώνα και προσφορά χρημάτων σε μέλος ποδοσφαιρικού σωματείου προς επίτευξη ευνοϊκού αποτελέσματος.

Μία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Μασιάς αφορά και στο ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα και την ιδιότητα του παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αθλητή η οποία αφορά στο γεγονός ότι ο Μασιάς, ενώ ήταν Πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου, ήταν ταυτόχρονα μάνατζερ του παίκτη του Οθέλλου Βασίλη Παπαγεωργίου τον οποίο προσπάθησε να επηρεάσει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Όλα κι όλα, αλλά να μας κάνει μαθήματα (δημοσιογραφίας) ακόμη κι ο Μασιάς…

Συγκεκριμένα, ο Μασιάς κατηγορείται ότι μεταξύ των ημερομηνιών 3 και 8 Φεβρουαρίου 2020, πρόσφερε το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ στον Πρόεδρο του Οθέλλου Αθηένου Βασίλη Καφατάρη ώστε η ομάδα του Οθέλλου να έχει μειωμένη απόδοση και να κερδίσει η Αγία Νάπα. Επίσης κατηγορείται ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2020 επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Αθηένου Βασίλη Παπαγεωργίου και του ζήτησε να βοηθήσει να κερδίσει τον αγώνα η Αγία Νάπα, ενώ την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και για την ημέρα του αγώνα δηλαδή στις 8/2/2020.

Πέραν τούτων, ο Δημήτρης Μασιάς κατηγορείται ότι κατά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 ενώ ήταν Πρόεδρος της ομάδας της Αγίας Νάπας, ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Αθηένου Βασίλη Παπαγεωργίου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία ο Γιώργος Σταύρου εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε από το δικαστήριο όπως τεθούν οι δύο κατηγορούμενοι υπό κράτηση αφού όπως εξήγησε υπάρχει περίπτωση διαφυγής τους στο εξωτερικό, υπάρχει ο κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων και της δικαστικής διαδικασίας ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος καταστροφής μαρτυρικού υλικού.

Αγορεύοντας κατά του αιτήματος της Κ.Α. ο Κρίς Τριανταφυλλίδης, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Μασιά έφερε «σφοδρότατη ένσταση» για την ενέργεια αυτή και είπε πως εάν ζητείτο η κράτηση όλων των υπόπτων που παρουσιάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου θα χρειάζονταν δέκα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση πως η Κ. Α. παρουσίασε την υπόθεση της ενώπιον του Δικαστηρίου και πως ό,τι είχε να κάνει για να την υποστηρίξει το έχει κάνει.

Οσον αφορά την θέση της Κ.Α ότι τυχόν απόλυση των κατηγορουμένων υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων, ανέφερε ότι «είναι άκρως άδικον να υπάρχει αυτός ο ισχυρισμός αφού αυτό μπορεί να υπάρξει και από την αντίθετη πλευρά». Είπε ακόμα ότι πρέπει «να περάσει το μήνυμα σε μια κοινή γνώμη που ποδηγετήθηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι αθώοι».

Σημείωσε πως σε εννέα μέρες ο πελάτης του μεταφέρθηκε σε οκτώ διαφορετικούς αστυνομικούς σταθμούς και διερωτήθηκε «εάν αυτή είναι η καλή πίστη με την οποία η Κατηγορούσα Αρχή έρχεται στο δικαστήριο και υποβάλλει αίτημα το οποίο συνεπάγεται να στερηθεί ο κατηγορούμενος την ελευθερία του. Απ’ ότι φαίνεται για την Αστυνομία είναι «ψιλά γράμματα» η ελευθερία του ατόμου είπε και σημείωσε πως «το δικαστήριο είναι ο θεματοφύλακας της αρετής και της ελευθερίας του πολίτη».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη ο πελάτης του είναι παντρεμένος με δύο ανήλικα παιδιά, έχει γονείς, αδέλφια και επιχειρήσεις στην Κύπρο, διερωτήθηκε «που θα πάει» και σημείωσε πως «όχι μόνο δεν σκοπεύει να πάει πουθενά, αλλά αντίθετα θέλει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να καθαρίσει το όνομα του σε μια κοινωνία που τον έχει καταδικάσει. Δεν θα επηρεάσει κανένα μάρτυρα, ούτε έχει σκοπό να επηρεάσει κανένα» είπε.

Χαρακτήρισε επίσης «παντελώς ανεδαφικό» τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του, θα επηρεάσει μάρτυρες.

Αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας οι οποίοι κάλεσαν όσους γνωρίζουν και κατέχουν στοιχεία για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων να τα δώσουν και θα τους παρασχεθεί προστασία και διερωτήθηκε «γιατί δεν πάνε να δώσουν στοιχεία, από τη στιγμή που αυτό λέει ο πρώτος πολίτης του κράτους, ο Υπουργός και ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Δεν τους πιστεύουμε ούτε εκείνους»; διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Σημείωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στην Κυπριακή δικαιοσύνη και την Αστυνομία, επανέλαβε ότι από τη στιγμή που καταχωρήθηκε εναντίον του πελάτη του κατηγορητήριο, «θέλει και επιδιώκει να έρθει στο δικαστήριο και να καθαρίσει το όνομα του, ενώ είναι έτοιμος να υπακούσει και να τηρήσει οποιοδήποτε όρο βάλει το δικαστήριο».

Από την πλευρά του ο Αντρος Πελεκάνος, συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Κωνσταντίνου είπε ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες και αυτές εδράζονται σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2020.

Πρόσθεσε ότι «είναι ολοφάνερο πως η Αστυνομία και η Κατηγορούσα Αρχή προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση βασιζόμενοι σε περιστατική μαρτυρία και τίποτε άλλο», παρέπεμψε σε καταθέσεις τριών μαρτύρων που αφορούν την συμπεριφορά του διαιτητή στον αγώνα Οθέλλου Αθηένου και Αγίας Νάπας και είπε πως «η όλη ιστορία βασίζεται σε μαρτυρία γνώμης».

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό γιατί ο πελάτης μου συνελήφθη και κρατήθηκε στη βάση μαρτυρίας γνώμης», σημείωσε πως «ουσιαστικά οι ανακριτές σχολιάζουν τις αποφάσεις του διαιτητή, εάν δηλαδή είναι σωστές ή λανθασμένες χωρίς να είναι πραγματογνώμονες και καταλήγουν στο έσχατο συμπέρασμα» και είπε ότι «ήταν σωστές οι ενέργειες και η συμπεριφορά του πελάτη μου».

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως «ουσιαστικά η αστυνομία ζητά γνώμη από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης» και παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου φωτογραφίες που αποτυπώνουν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή της Αγίας Νάπας, ο οποίος είχε 3 κατάγματα στη μύτη από τη γροθιά που δέχθηκε από τερματοφύλακα της άλλης ομάδας, κατά την διαδικασία του πέναλτι.

Αφού επανέλαβε πως «όλη η υπόθεση αφορά μαρτυρία γνώμης», σημείωσε πως «κάποιοι θεωρούν ότι ήταν σωστά αυτά που έπραξε ο διαιτητής του αγώνα και κάποιοι άλλοι έχουν αμφιβολίες για ορισμένες αποφάσεις του. Εγώ προσωπικά θέλω η διαφθορά στο ποδόσφαιρο να διαφανεί, αλλά δεν πρέπει να βρίσκονται εξιλαστήρια θύματα ή ο τελευταίος τροχός της άμαξας» είπε και πρόσθεσε πως «η αστυνομία γνωρίζει που είναι η διαφθορά και εκεί πρέπει να πάει για να την αντιμετωπίσει».

Ανέφερε επίσης ότι δεν υφίσταται η πιθανότητα καταδίκης του πελάτη του από το δικαστήριο, σημείωσε πως «βάση του μαρτυρικού υλικού είναι χειρότερα τα πράγματα» για τον πελάτη του, ενώ παραδέχθηκε πως «πρόκειται για ένα σοβαρό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης 7 χρόνων».

Οσον αφορά το αίτημα της Κ.Α. για να τεθούν οι δύο κατηγορούμενοι υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης τους, ο κ. Πελεκάνος είπε πως ο πελάτης του είναι παντρεμένος, 32 χρονών, είναι πατέρας δύο ανήλικων και προστάτης της οικογένειας αφού η σύζυγος του δεν εργάζεται, ότι εκτός από την εργασία του τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με τη διαιτησία για ομάδες β’ κατηγορίας ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 διαιτητεύει αγώνες α’ κατηγορίας και πως έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ανέφερε επίσης πως αυτή «είναι μια περίπτωση που το δικαστήριο μπορεί να εξασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και για τους δύο κατηγορούμενους ειδικά για τον πελάτη μου και να επιβάλει όρους προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 17 Μαρτίου. Εάν το δικαστήριο διατάξει να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε».

Η Δόνα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι «η ελευθερία του ατόμου είναι το ύψιστο αγαθό σε μια ευνομούμενη πολιτεία» και σημείωσε πως από το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον της προκύπτει ότι πρόκειται για «περιστατική μαρτυρία και εναπόκειται στην Κατηγορούσα Αρχή να την διασυνδέσει στο Κακουργιοδικείο με τέτοιο τρόπο, ώστε να τεκμηριώσει την υπόθεση της».

Είπε ακόμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν οικογένεια και δεσμούς με τη Δημοκρατία, ότι η μέγιστη ποινή φυλάκισης και για τους δύο κατηγορούμενους σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι είναι 7 χρόνια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό δεν είναι ένα κίνητρο για διαφυγή τους.

Η κα. Κωνσταντίνου διέταξε όπως οι δύο κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους αφού πρώτα παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τοποθετηθεί το όνομα τους στο κατάλογο των ατόμων των οποίων η έξοδος απαγορεύεται από τη Δημοκρατία, παρουσιάζονται σε Αστυνομικό σταθμό τρεις φορές την εβδομάδα από τις 17.00 – 21.00 και υπογράψουν χρηματική εγγύηση ύψους 75 χιλιάδων ευρώ έκαστος με δύο αξιόχρεους εγγυητές, ή με ένα εγγυητή και ακίνητη περιουσία.

Μετά την απόφαση της προέδρου του δικαστηρίου οι παριστάμενοι συγγενείς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου που ήταν κατάμεστη από συγγενείς των δύο κατηγορουμένων, υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ