aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι 42 χώρες που εφαρμόζουν το VAR και η νέα «έκδοση των φτωχών»!

Οι 42 χώρες που εφαρμόζουν το VAR και η νέα «έκδοση των φτωχών»!

Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι πλέον συνυφασμένη με την χρήση VAR. Η Κύπρος είναι μια από τις 22 ευρωπαϊκές και 42 παγκοσμίως χώρες που εισήγαγε την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Υπάρχουν 4 τύποι αποφάσεων που μπορούν να επανεξεταστούν από τον Video Assistant Referee:

– Γκολ και κατά πόσο υπήρξε παράβαση κατά τη φάση επίθεσης του παιχνιδιού, όπως οφσάιντ ή φάουλ.

– Αποφάσεις πέναλτι (άλλα φάουλ δεν μπορούν να αναθεωρηθούν, εκτός από τα παρακάτω).

– Απ’ ευθείας κόκκινες κάρτες (οι δεύτερες κίτρινες κάρτες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν).

– Λάθος παίχτης στην υπόδειξη κόκκινης ή κίτρινης κάρτας.

Η FIFA στοχεύει στη διάδοση του VAR και σε μη προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, αλλά και σε εκείνες που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την εφαρμογή του.

Μάλιστα, δοκιμάζει ένα νέο πιο οικονομικό σύστημα με λιγότερες κάμερες, αλλά και προσωπικό που θα απαρτίζεται από μικρότερο αριθμό ατόμων.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA απαιτούνται μίνιμουμ τέσσερις κάμερες, οι οποίες θα καλύπτουν το οφσάιντ, τις καθαρές και προφανείς παραβάσεις, αλλά και σοβαρά περιστατικά τα οποία δεν υποπίπτουν στην αντίληψη των διαιτητών.

Σε ότι αφορά το VAR Lite, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρισική Ομοσπονδία φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω, αφού θα χρησιμοποιούνται από 1-3 κάμερες, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου πρότζεκτ θα είναι εμφανώς μειωμένο και πιο δελεαστικό σε λίγκες που δεν φημίζονται για την εμπορικότητα τους.

Μάλιστα, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα πρωταθλήματα της Βορείου Ιρλανδίας και της Ουαλίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα τόνισε σε δηλώσεις του πως ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, λίγκες και διοργανώσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτείται για το VAR θα έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν το εναλλακτικό πλάνο με το… «VAR των φτωχών».

«Παραμένει ακριβό για αρκετές ομοσπονδίες ή για διοργανώσεις μικρότερων κατηγοριών ακόμη και σε χώρες που χρησιμοποιούν το VAR στην μεγάλη λίγκα τους. Αυτό είναι κάτι που ερευνούμε, έτσι ώστε εάν υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγονται αγώνες με μικρότερο αριθμό καμερών για να μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά περισσότεροι», τόνισε ο κατά πολλούς κορυφαίος διαιτητής όλων των εποχών προσθέτοντας:

«Σκεφτόμαστε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος και τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να γίνει πιο εφικτό σε περισσότερες χώρες.

Ο στόχος μας είναι καταστήσουμε το VAR διαθέσιμο για όσο το δυνατόν περισσότερες ομοσπονδίες και διοργανώσεις».

Η αγγλική ομοσπονδία βλέπει με καλό μάτι το VAR Lite για την Championship κατηγορία, κάτι που όμως δεν ενστερνίζονται και οι σύλλογοι της 2ης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφού θεωρούν πως θα επιβραδύνει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Παράλληλα, δεν δείχνουν διατεθειμένες οι ομάδες να καταβάλλουν το κόστος που απαιτείται για την εφαρμογή του VAR.

Αναλυτικά οι 42 χώρες που εφαρμόζουν το VAR:

Αγγλία

Αίγυπτος

Αργεντινή

Αυστραλία

Βέλγιο

Βραζιλία

Βουλγαρία (σε συγκεκριμένα παιχνίδια)

Γαλλία

Γερμανία

Δανία

Ελβετία

Ελλάδα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΗΠΑ

Ισπανία

Ισραήλ

Ιταλία

Κατάρ

Κίνα

Κολομβία

Νότια Κορέα

Κουβέιτ

Κροατία

Κύπρος

Μαλαισία

Μαρόκο

Μεξικό

Ολλανδία

Ουκρανία

Ουρουγουάη

Παραγουάη

Περού

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρωσία

Σαουδική Αραβία

Σερβία

Σλοβακία

Ταϊλάνδη

Τουρκία

Τσεχία

Χιλή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ