aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΟ σπουδαίος μοντέρνος φορ, μιας παλιάς εποχής

Ο σπουδαίος μοντέρνος φορ, μιας παλιάς εποχής

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Στο μακρινό 1985, ένας πιτσιρικάς από την ακαδημία του Απόλλωνα, ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα για το έμφυτο ταλέντο του. Ένα παιδί που συνδύαζε με απίστευτο τρόπο την τεχνική, την εκρηκτικότητα και την όσφρηση του γκολ. Δεν ήταν κυνηγός παλιάς κοπής αλλά ένας φορ που θα ταίριαζε σήμερα σε οποιαδήποτε ενδεκάδα ταχύτητας και αυτοματισμών.

Στα 16 του χρόνια λοιπόν, έπαιρνε προαγωγή στην πρώτη ομάδα, κάνοντας το ντεμπούτο του. Αυτό ήταν. Το κυπριακό ποδόσφαιρο μόλις είχε κερδίσει έναν από τους σπουδαιότερους επιθετικούς της ιστορίας του, τον Άγγελο Τσολάκη. Με μία λέξη, εξαιρετικός. Ως ποδοσφαιριστής και ως χαρακτήρας. Γρήγορα καθιερώθηκε, όχι μόνο στην ομάδα του αλλά και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς επίσης στη συνείδηση του κόσμου. Ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας του Απόλλωνα, ένας από τους πιο σεβαστούς ποδοσφαιριστές για όλους τους υπόλοιπους φιλάθλους.

Αυτοί που συνήθως δεινοπαθούσαν μαζί του ήταν οι αντίπαλοι αμυντικοί, που προσπαθούσαν με δυσκολία να τον σταματήσουν. Αξέχαστο το περιστατικό με τον Καφέτζιη της Ένωσης, ο οποίος μετά από εναέρια διεκδίκηση, είδε πως είχε βγει το παπούτσι του 16χρονου (τότε) φορ, το άρπαξε και το πέταξε έξω από τον αγωνιστικό χώρο του παλιού γηπέδου Παραλιμνίου.

Όπως δείχνουν και τα επιτεύγματά του, ο Τσολάκης ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της πρωταγωνιστικής πορείας που έστεψαν πρωταθλητή τον Απόλλωνα, αλλά και τον οδήγησαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εμφανίσεις όπως αυτές με την Ίντερ (3-3) και τη Λίβερπουλ. Σε μια εποχή όπου ο Άγγελος του Θρύλου της Λεμεσού, αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός ή ως 10άρι, στο τότε προσφιλές 3-5-2 με το οποίο η ομάδα του ξεδίπλωνε τις αρετές της.

Η πρώτη του μεγάλη στιγμή ήταν το 1991, όταν πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα, σημειώνοντας 11 τέρματα και δίνοντας πολύ περισσότερες ασίστ στους συμπαίκτες του. Μια επιτυχία που την έχει μέχρι σήμερα χαραγμένη στη μνήμη του. Μια άσχημη εμπειρία στην καριέρα του, ο σπουδαίος επιθετικός τη βίωσε τη σεζόν 1991-92, όταν ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να υποβληθεί σε εγχείρηση χιαστού συνδέσμου, που τον άφησε εκτός δράσης για ένα χρόνο. Επανήλθε όμως δριμύτερος και πήρε άλλο ένα πρωτάθλημα, το 1994.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τσολάκης μετακόμισε στην ΑΕΛ, με την πρώτη του εμφάνιση εναντίον του Απόλλωνα, να συγκλονίζει. Ο Πανίκος Ορφανίδης του ζήτησε να κάνει προθέρμανση για να περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι, κι ενώ στο σκορ ήταν μπροστά οι γαλαζοκίτρινοι. Μόλις βγήκε από τον πάγκο και άρχισε το τροχάδην, όλοι στο Τσίρειο όρθιοι τον αποθέωναν.

Ειδικά η κυανόλευκη μεριά του σταδίου, που εκείνη τη στιγμή ξέχασε την αδρεναλίνη του ντέρμπι και έδειξε τον σεβασμό της σε έναν δικό τους αντίπαλο. Κατόπιν επιθυμίας του Φέρνερ, ο Τσολάκης επέστρεψε στον Απόλλωνα, για να πάρει μετεγγραφή ακολούθως για μια διετία στον Ολυμπιακό, να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το Παραλίμνι και να ολοκληρώσει την καριέρα του στον Άρη.

Πως και δεν έφυγε εκτός συνόρων ο Τσολάκης, έστω και με τις δυσκολίες της εποχής; Το μόνο σίγουρο είναι πως εκ των υστέρων ενημερώθηκε πως τη σεζόν 1990-91, τον είχε παρακολουθήσει ο Καλογεράς του Παναθηναϊκού αλλά ο Απόλλων είχε αξιώσει τότε 300 χιλιάδες λίρες και deal δεν έγινε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ