aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΝησί των Αγίων η Κύπρος, θαύματα στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται

Νησί των Αγίων η Κύπρος, θαύματα στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται

TOY ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχει τίποτε στην παγκόσμια ιστορία που να αποδεικνύει ότι η επιτυχία έρχεται σε σύντομο χρόνο. Εκτός και αν κερδίσεις το τζόκερ. Εδώ δεν μιλάμε για τζόγο αλλά για αθλητισμό. Ακόμη και στη ζωή ένας επιτυχημένος άνθρωπος στον τομέα του χρειάστηκε προηγουμένως να «θυσιάσει» αρκετά χρόνια πριν φτάσει στο ζητούμενο.

Στο ποδόσφαιρο, περιμένουμε τις επιτυχίες να έρθουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ναι μεν το νησί μας ονομάζεται και νησί των αγίων, αλλά τα θαύματα στο ποδόσφαιρο δεν πιάνουν.

Μια νέα διοίκηση θέλει τον χρόνο της για να υλοποιήσει τη στρατηγική της. Όπως ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο για να εξελιχθεί, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των προπονητών. Το οξύμωρο είναι πως ενώ οι διοικήσεις στην Κύπρο απαιτούν, ορθώς, χρόνο για να εκπονήσουν τον σχεδιασμό που έχουν υπόψη τους, εντούτοις οι ίδιοι εμφανίζονται ανυπόμονοι έναντι των εργαζομένων τους.

Το θέμα επιλογής προπονητή δεν είναι απλό. Η εντυπωσιακή εξέλιξη του αθλήματος τα τελευταία χρόνια και η μειονεκτική οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος έναντι άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων θα έπρεπε να υποχρεώνουν τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε κινήσεις εκσυγχρονισμού με εστίαση σε θέματα ποιότητας.

Η κατανόηση όλων των συνθηκών του ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος, των «αναγκών» της ομάδας, δηλαδή αν θα διατηρηθεί στην κατηγορία, αν θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο ή τον τίτλο, αλλά και των δυνατοτήτων των πόρων της (εργαζομένων, ποδοσφαιριστών, ιατρικής και ποδοσφαιρικής τεχνολογίας, υποδομών κ.λπ.) είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο νέος προπονητής να διαμορφώσει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις… αξίας.

Είναι αυτονόητο πως προκειμένου να αποκτήσουν σαφή αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο θα εργαστούν (αν μιλάμε για ξένους προπονητές), χρειάζεται να επενδύσουν χρόνο.

Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τους διοικούντες με τη συμμετοχή και όλων των υπολοίπων στελεχών που συγκροτούν το ποδοσφαιρικό τμήμα ώστε να κτιστεί κοινή βάση αντίληψης των δεδομένων καθώς και των στόχων.

Η ανάγκη αυτή πρέπει να ιεραρχηθεί και ακολούθως να περαιωθεί ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Η διαρκής υποστήριξη της διαδικασίας από τη διοίκηση είναι απαραίτητη. Στο ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρείες, το συναίσθημα αλλάζει λόγω της εβδομαδιαίας έκθεσης της ομάδας στο πρωτάθλημα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στους οπαδούς ο στρατηγικός σχεδιασμός, πώς θα υλοποιηθεί, με ποιον τρόπο και τον εύλογο χρόνο που χρειάζεται ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να μην επηρεάζεται από τις ήττες, αλλά και οι διοικήσεις να μπορούν αντέχουν στις πιέσεις που ασκεί ένα άσχημο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια, δεν ξέρω πόσες διοικήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στα πιο πάνω. Τα παραδείγματα των μερικών μηνών προπονητών προφανώς δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις και ούτε μπορούν να υποστηρίξουν μακροχρόνιους σχεδιασμούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ