aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Να αυξηθεί η ποιότητα των Κυπρίων»

«Να αυξηθεί η ποιότητα των Κυπρίων»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Το 2013 άνοιξε το Αθλητικό Σχολείο και πέντε χρόνια μετά, αρκετοί Κύπριοι ποδοσφαιριστές εμπιστεύονται το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του, ώστε να αναπτύξουν περισσότερο τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες με σκοπό να ανταγωνιστούν τους ξένους και να κερδίσουν θέση στις ομάδες μας και όχι μόνο.

Ο Τεχνικός Διευθυντής του Αθλητικού Σχολείου Νίκος Χαραλάμπους, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ μιλώντας στο «Goal» αναφέρθηκε στην πορεία της σχολής τα τελευταία χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και τη σημασία που δίνουν στην ανάπτυξη του Κύπριου αθλητή.

Αρχικά, ο Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη σημασία που δίνεται από τη σχολή: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ατομική ανάπτυξη των αθλητών, κυρίως μετά από διάφορες διαδικασίες όπως τα εργομετρικά-γηπεδικά τεστ. Με συνεργασία πάντοτε με τα Σωματεία, βλέπουμε πού υπάρχουν αδυναμίες, στις οποίες δουλεύουμε ώστε να τις βελτιώσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Επίσης, το γεγονός ότι κάνουν διπλές προπονήσεις, αυτόματα αυξάνεται ο αριθμός των ωρών που δουλεύουν οι ποδοσφαιριστές και αυτό φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα».

Κληθείς να μιλήσει για το πρόγραμμα που έχει ήδη καταρτιστεί δήλωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει καταρτιστεί και συμφωνηθεί σε συνεργασία με τον Τεχνικό Διευθυντή Εθνικών Ομάδων, Σάββα Κωνσταντίνου, βάσει της συνεργασίας που έχουμε με την ΚΟΠ. Ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελούμε στο 100% και τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται πιστεύω ικανοποιούν και την ίδια την Ομοσπονδία γιατί οι μισοί ποδοσφαιριστές που έχουμε είναι διεθνείς».

Στη συνέχεια στάθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τις ομάδες γενικότερα: «Έχουμε συνεργασία με όλες τις ομάδες Α’ Κατηγορίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι ομάδες συστήνουν σε ποδοσφαιριστές τους να ενταχθούν στο Αθλητικό Σχολείο, ώστε να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις ικανότητές τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται και μέσα από τα αποτελέσματα αφού τη δεδομένη στιγμή αρκετοί ποδοσφαιριστές που προπονούνται με ομάδες Α΄ κατηγορίας προέρχονται από το Αθλητικό Τμήμα του Πασκάλ. Αναφέρομαι στους Κωνσταντίνο Ηλία (Εθνικό Άχνας), Γιάννη Γερολέμου (ΑΕΛ), Σεργκέι Γκρούμπατς (ΑΠΟΕΛ), Γιάννη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Καραγιάννη, Άδωνη Ζαχαρία που παίζει στη Δόξα κ.α.».

Για το πώς γίνεται η επιλογή των ποδοσφαιριστών ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε: «Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στις ομάδες Α’ Κατηγορίας εξυπακούεται ότι έχουν περάσει την αξιολόγηση. Πέραν όμως αυτών, όποιος άλλος θέλει να ενταχθεί στο Αθλητικό Σχολείο από Ιδιωτικές Ακαδημίες, περνά από δοκιμαστικά όπου εκεί υπάρχουν έξι προπονητές εγνωσμένης αξίας κάτοχοι διπλωμάτων UEFA Elite Youth και Pro και εκεί γίνεται η διαδικασία αξιολόγησης. Αν εμπίπτουν στα κριτήρια που είναι προκαθορισμένα, τότε εντάσσονται στο Αθλητικό Σχολείο».

Σε ερώτησή μας γιατί κάποιος να επιλέξει το Αθλητικό Σχολείο η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Το πρώτο είναι ότι οι σχολές Πασκάλ διαθέτουν ελληνική και αγγλική σχολή για κάποιους που θέλουν να συνδυάσουν ποδόσφαιρο και σπουδές. Παράλληλα υπάρχει μια άριστη συνεργασία των καθηγητών του σχολείου με τους προπονητές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους αθλητές ανεξαρτήτου αθλήματος που έχουν υποχρεώσεις είτε με τις Εθνικές τους ομάδες, είτε με τις ομάδες τους, ώστε να καλύπτουν τις ώρες των μαθημάτων τους. Το δεύτερο είναι ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό όπως και το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικό σε κάποιους που δεν έχουν υψηλό επίπεδο ποδόσφαιρου, αλλά παράλληλα να είναι ελκυστικό στους παίκτες που θέλουν να ακολουθήσουν μια πορεία επαγγελματισμού».

ΤΟ ΑΡΤΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ένα ιδιαίτερα καταξιωμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό διαθέτει η σχολή με καταρτισμένους επαγγελματίες στον τομέα τους, ενώ παράλληλα oι εξωτερικές συνεργασίες που έχουν, δίνουν την καλύτερη δυνατή υποδομή στους ποδοσφαιριστές. «Το αθλητικό τμήμα συνεργάζεται με τη Νικολέττα Μιχαηλίδου η οποία έχει την ευθύνη του προγράμματος διατροφής των αθλητών της σχολής, υπάρχει αθλητική ψυχολόγος που είναι μόνιμο προσωπικό και παρέχει υποστήριξη στους αθλητές και είναι η Αλεξία Σκουρίδου και υπάρχει και ο εξωτερικός συνεργάτης μας που είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα εργομετρικά που γίνονται δύο φορές τον χρόνο και είναι στη διάθεση των ομάδων και των γονιών. Όσον αφορά στο προπονητικό μας τιμ, βρίσκονται κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως οι Ντούσαν Κέρκεζ, Πάμπος Πίττας, Άντρος Πετρίδης, Χρίστος Παντελή, Μιχάλης Παρτιζήλης, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Κυριάκος Χαϊλής, Μάριος Χριστοδούλου, οι οποίοι χωρίζονται ανά επαρχίες και στα τρία σχολεία του Πασκάλ, ενώ συντονιστής είναι ο Μάριος Καλαποδάς».

ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 1,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Οι επενδύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες με τον κ. Χαράλαμπους να μιλά για τις εγκαταστάσεις της σχολής: «Διαθέτουν τρεις σχολές σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό και το πρόγραμμα είναι το ίδιο σε όλα τα Αθλητικά σχολεία. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αθλητές Παγκύπρια να ενταχθούν σε οποιοδήποτε σχολείο τους βολεύει. Επίσης, στις εγκαταστάσεις μας, ιδιαίτερα στη Λευκωσία, έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για να προσφέρονται όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Έγινε ολοκαίνουργιο γήπεδο το οποίο με τις εγκαταστάσεις θα στοιχίσει 1,2 εκ. ευρώ, υπάρχει πισίνα θερμαινόμενη, γυμναστήριο, υπάρχουν άλλα δύο γήπεδα μικρότερων διαστάσεων, αίθουσες όπου γίνονται θεωρητικά μαθήματα και σεμινάρια».

ΤΡΙΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Κληθείς να αναφερθεί στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της σχολής Πασκάλ, οι οποίοι μέσω της βοήθειας που πήραν σε συνδυασμό με το ταλέντο τους αγωνίζονται πλέον στο εξωτερικό, είπε: «Από την μέρα που άνοιξε το Αθλητικό σχολείο, οι νεαροί ποδοσφαιριστές μας ανέβασαν τις επιδόσεις τους με αποτέλεσμα να πηγαίνουν για δοκιμαστικά στο εξωτερικό και στο τέλος να τούς προτείνονται επαγγελματικά συμβόλαια. Τα τελευταία χρόνια με την εμπλοκή του Αθλητικού Σχολείου Πασκάλ, έκαναν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους ο Παναγιώτης Λουκά που παίζει στην Αταλάντα, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου που αγωνίζεται στην Ίντερ και ο Δανιήλ Παρούτης που είναι στη Νοβάρα. Φυσικά το μεγαλύτερο επίτευγμα της σχολής είναι ότι ο Ανδρέας Κατσαντώνης έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος παίκτης στην ηλικία U19 για 2η σερί σεζόν κάτι που πρώτη φορά επιτυγχάνεται στις βραβεύσεις της ΚΟΠ. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που έχουν ενταχθεί στο Αθλητικό Σχολείο συμπληρώνοντας πέντε χρόνια, όσα είναι η και λειτουργία του σχολείου και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ

Φυσικά ο κ. Χαραλάμπους δεν μπορούσε να μην σχολιάσει το γεγονός ότι δεν δίνονται ευκαιρίες στους Κύπριους ποδοσφαιριστές έχοντας την δική του ξεκάθαρη άποψη: «Αρχικά να αναφέρω πως ο Ανδρέας Κατσαντώνης αποτελεί παράδειγμα, αφού την δεδομένη στιγμή είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το νησί μας σε Κύπριο ποδοσφαιριστή. Αυτό το λέω με αφορμή το ότι έχει ψηφιστεί για 2η σερί σεζόν κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Αυτό φυσικά ως παρένθεση. Οι ομάδες έχουν εν μέρει το δίκιο τους, αφού αν ο Κύπριος ποδοσφαιριστής δεν είναι κοντά στο επίπεδο των ποδοσφαιριστών που φέρνουν από το εξωτερικό είναι φυσιολογικό να μην τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης που έχουν οι ξένοι. Άρα αυτό που χρειάζεται δεν είναι να μειώσουμε τους ξένους, αλλά να αυξήσουμε την ποιότητα των Κυπρίων και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αθλητικού σχολείου. Δεν έχω πει ότι έχουμε φτάσει στο καλύτερο δυνατό επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια όταν θα περάσει μέσα στο υποσυνείδητο όλων ότι το αθλητικό σχολείο είναι το μεγαλύτερο κέρδος που έχει ένας ποδοσφαιριστής, θα αυξηθεί ο αριθμός και η εμπιστοσύνη των ομάδων και θα δούμε περισσότερους Κύπριους να αγωνίζονται».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ