aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜετεγγραφές: Οι έξυπνες φθηνές επιλογές παικτών είναι πιο χρήσιμες

Μετεγγραφές: Οι έξυπνες φθηνές επιλογές παικτών είναι πιο χρήσιμες

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ

Στο παρελθόν αγωνίζονταν στις ομάδες μας Κύπριοι ποδοσφαιριστές, με την προσθήκη 2-3 ξένων ποδοσφαιριστών. Τώρα οι ομάδες μας αγωνίζονται μόνο με ξένους ποδοσφαιριστές και θα είναι ευτυχία αν αγωνίζονται 2-3 Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Η αλλαγή είναι ασφαλώς τεράστια. Τα σωματεία και οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα τώρα να πάρουν ποδοσφαιριστές από όλες τις χώρες του κόσμου και αρκετούς κοινοτικούς, δηλαδή ποδοσφαιριστές που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η Κύπρος από το 2004 βρίσκεται στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πάντοτε διατηρούσα την άποψη ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να οικοδομήσουν και να φέρουν την επιτυχία. Είναι ένα σημαντικό σίγουρα στοιχείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Η εμπειρία μας αποδεικνύει τούτο και δεν θα ήθελα να αναφερθώ ούτε σε παλαιότερα ούτε σε πρόσφατα παραδείγματα. Το οικονομικό κατά την άποψή μου είναι σημαντικότατος παράγοντας όσον αφορά στη συνεπή, άμεση χωρίς καθυστέρηση πληρωμή των μισθών των ποδοσφαιριστών. Μια ομάδα με λίγα χρήματα έχει τη δυνατότητα να φέρει ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με την ανάλογη προπόνηση, το όμορφο περιβάλλον, την καλή οργάνωση, την καλή και ποιοτική ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία, να διαπρέψουν και να αποδώσουν τα μέγιστα, βοηθώντας την ομάδα να φθάσει στους στόχους της.

Με τα σημερινά δεδομένα ένας προπονητής έχει πολλές επιλογές και μπορεί να επιλέξει από χιλιάδες ποδοσφαιριστές και ανάλογα με τα χρήματα ακόμη που διαθέτει η ποδοσφαιρική ομάδα. Κατά την άποψή μου οι έξυπνες φθηνές επιλογές ποδοσφαιριστών μπορούν να φανούν περισσότερο χρήσιμες από τις επιλογές των ακριβών ποδοσφαιριστών, που μερικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Το γεγονός αυτό παρατηρείται και στο επαγγελματικό μας ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Αυτός είναι ο λόγος που η ψαλίδα απόδοσης και ανταγωνισμού έχει περιορισθεί πάρα πολύ στο πρωτάθλημα και δεν παρουσιάζονται ποδοσφαιρικά παιγνίδια, με τη σιγουριά των αποτελεσμάτων τους, παρ’ όλο που οι προϋπολογισμοί των Σωματείων είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Η επίκληση, κατά την άποψή μου, από τους προπονητές για τους προϋπολογισμούς, θεωρώ ότι είναι υπερβολική. Παρακολουθώ πολύ στενά και από κοντά το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ψηλαφώ τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές τους. Ομολογώ ότι υπάρχουν σ’ όλες τις ομάδες πολύ καλοί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και μάλιστα με ένα εκτεταμένο ρόστερ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» την Κυριακή 10/11/2019

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ