aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜάριος Νεοφύτου: Ο τελευταίος μεγάλος Κύπριος γκολτζής

Μάριος Νεοφύτου: Ο τελευταίος μεγάλος Κύπριος γκολτζής

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Στις 11 Μαΐου του 2003, τελευταία αγωνιστική, σε δύο γήπεδα κρίνονταν δύο τίτλοι: του πρωταθλητή και του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση. Στο ΓΣΠ, η Ομόνοια σημείωσε εντυπωσιακή νίκη με 5-0 επί του Απόλλωνα και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Την ίδια ώρα που η Ανόρθωση περνούσε με το επιβλητικό 5-1 από την έδρα της ΑΕΚ, αλλά έμενε στο πλην 1 και στη δεύτερη θέση.

Όσο για το φινάλε της κούρσας για το «Χρυσό Παπούτσι», ο Ράινερ Ράουφμαν των 28 τερμάτων κυνηγούσε τον Μάριο Νεοφύτου των 30 τερμάτων. Όσοι άκουγαν τότε την εξέλιξη των δύο αγώνων από το ραδιόφωνο, σε κάποια φάση θα πρέπει να έχασαν το μέτρημα. Εκτελούσε ο Γερμανός στράικερ του «τριφυλλιού», απαντούσε ο φορ της «Κυρίας». Ένα σου και ένα μου.

Εν τέλει, τέσσερις φορές παραβίασε ο Ράουφμαν την εστία του Φανή, ενώ τρεις φορές ο Νεοφύτου είδε τα δίχτυα του Λέκοβιτς. Έτσι, πρώτος το νήμα έκοψε ο δεύτερος, ο τελευταίος Κύπριος πρώτος γκολτζής στο πρωτάθλημα. Μια τεράστια επιτυχία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι άγγιξε τα 33 τέρματα, με ανταγωνιστή έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών στα κυπριακά γήπεδα.

Στηριζόμενος στην εκρηκτικότητά του, ξέροντας πολύ καλά τι πάει να πει καίρια τοποθέτηση και έχοντας το χάρισμα της μυρωδιάς του γκολ, ο Νεοφύτου ήταν ένας δεινός εκτελεστής, ο οποίος συστήθηκε στο φίλαθλο κοινό χάρη στην ΑΕΛ, στην οποία ανδρώθηκε, αναδείχθηκε και έφυγε το 1999 (για να μετακομίσει στο «Αντώνης Παπαδόπουλος») έναντι 400 χιλιάδων λιρών.

Το αποκορύφωμα των «πυροβολισμών» του ήταν τη σεζόν 2002-03 κατά την οποία σημείωσε συνολικά 40 γκολ, αφού πέρα από τα 33 στο πρωτάθλημα, μέτρησε άλλα 5 στο κύπελλο και 2 στην Ευρώπη (είχε… ροπαλιάσει τον Ηρακλή, στο 4-2 υπέρ της Ανόρθωσης στη Νέα Ευκαρπία). Παρόλα αυτά, δεν κλήθηκε στην Εθνική! Παρά μόνο σε ένα ματς στη Μάλτα, μετά το τέλος της σεζόν, όταν ο Μότσα Βούκοτιτς τον είχε στη διάθεσή του αλλά προτίμησε να δώσει επιθετικό ρόλο στον Αλέξη Γαρπόζη.

Ακόμα, το ίδιο καλοκαίρι, λόγω διοικητικής οικονομικής δυσχέρειας, ο Μάριος Νεοφύτου διέκοψε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο της Αμμοχώστου και ετοίμασε τις αποσκευές του για το Ηράκλειο. Μια νέα σελίδα στην καριέρα του είχε ανοίξει και ο ΟΦΗ του έστρωνε το χαλί. Θερμή υποδοχή, φιλικό περιβάλλον, τα πρώτα του γκολ και ξαφνικά… τραυματισμός.

Επανήλθε όμως και θα μπορούσε να διακριθεί πολύ περισσότερο στα γήπεδα της Α’ Εθνικής. Ένας σοβαρός οικογενειακός λόγος όμως, συν το δέλεαρ του ΑΠΟΕΛ, τον οδήγησαν στην επιστροφή του στην Κύπρο, όπου συνέχισε να σκοράρει ασύλληπτα για άλλη μια τριετία. Ακολούθως πέρασε κι από την ΑΕΚ, τη Νέα Σαλαμίνα, τον Ολυμπιακό, την Πέγεια και τον Ακρίτα, πριν μεταπηδήσει στο προπονητικό επάγγελμα. Στην ιστορία, όμως, έχει γραφτεί ως ένας δεινός γκολτζής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ