Συνέντευξη στους Ευαγόρα Προκοπίου και Σωκράτη Ιωακείμ
Φωτογραφίες Δημήτρης Βαττής
Σήμα κινδύνου για το κυπριακό ποδόσφαιρο εκπέμπει σε συνέντευξη του στο Forbes o πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Kούμας. Προειδοποιεί πως οι ζημίες που επέφερε η πανδημία στα ποδοσφαιρικά σωματεία είναι τεράστιες και τονίζει πως χωρίς την αρωγή της πολιτείας ιστορικά σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό. Μιλά ακόμη για το νέο αθλητικό κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο, για το ποδοσφαιρικό στοίχημα και για το κατά ποσό είναι εφικτή η εξαγωγή του κυπριακού ποδοσφαιρικού τηλεοπτικού περιεχομένου στο εξωτερικό.
Η πανδημία επέφερε τεράστιο πλήγμα στον αθλητισμό και από το κάδρο αυτό δεν θα έλειπε ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο. Ποιες είναι οι γενικές επιπτώσεις στο κυπριακό ποδόσφαιρό;
Για περισσότερο από ένα χρόνο το ποδόσφαιρό μας, όπως και η κοινωνία μας γενικότερα, βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να νιώθουμε τυχεροί και ευτυχείς που μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, εξακολουθούμε να έχουμε απρόσκοπτα ποδόσφαιρο στην Α’ Κατηγορία τόσο των Ανδρών όσο και των Γυναικών και του Futsal αλλά και των μικρότερων Κατηγοριών τις τελευταίες εβδομάδες.
Βέβαια, η απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα είναι κάτι που αλλάζει εντελώς την εικόνα του ποδοσφαίρου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Έχουμε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, το οποίο ως Ομοσπονδία ετοιμάσαμε σε συνεργασία με την ιατρική μας ομάδα με κατευθυντήριες γραμμές από την UEFA και τη FIFA, το οποίο προβλέπει όλα όσα διέπουν τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων στην εποχή της Πανδημίας. Πρόκειται για ένα Πρωτόκολλο, το οποίο ετοιμάστηκε με μεγάλη προσπάθεια και προσοχή και έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιδημιολογικής ομάδας του Κράτους. Οι επιπτώσεις γενικότερα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, χωρίζονται σε δύο σκέλη, στο αγωνιστικό και στο οικονομικό.
Αγωνιστικά, δυστυχώς από το Μάρτιο του 2020 έχουν ανασταλεί από την UEFA όλες οι διοργανώσεις Εθνικών ομάδων Παίδων και Νέων σε αγόρια και κορίτσια και έτσι, πολλοί εν δυνάμει διεθνείς ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες έχασαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Η UEFA μάς είχε αναθέσει ένα τεράστιο project, τη διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO 2021, όμως έχει ακυρωθεί η διοργάνωση που θα γινόταν τον ερχόμενο Μάιο στη χώρα μας. Ευελπιστούμε πως παρόμοιας εμβέλειας διοργάνωση, θα μας ανατεθεί από την UEFA στο προσεχές μέλλον.
Επιπλέον, όπως όλοι γνωρίζετε, ως συνέπεια του κορωνοϊου, πέρσι αναγκαστήκαμε να διακόψουμε όλες τις διοργανώσεις μας, μεταξύ αυτών και το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.
Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ποδόσφαιρο σε επίπεδο Grassroots ενώ έχουμε αναστείλει και τις διοργανώσεις Παίδων, Νέων και Κοριτσιών, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη πότε θα μπορέσουμε να τις ξεκινήσουμε. Η εξέλιξη αυτή μας στενοχωρεί ιδιαίτερα αφού τα παιδιά, σε μια ευαίσθητη ηλικία, δεν μπορούν να παίξουν το αγαπημένο τους άθλημα, κάτι που δυστυχώς τα επηρεάζει και ψυχολογικά. Δεν ξεκίνησε καθόλου φέτος το Αγροτικό ποδόσφαιρο το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου μας ενώ διακόπηκε και δεν επανήρχισε ακόμα η Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ.
Επί της ουσίας, το ποδόσφαιρο είναι μια ακτινογραφία της κοινωνίας που ζει στη δίνη της Πανδημίας.
Η ΚΟΠ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ
Πως επηρέασε η πανδημία τα οικονομικά της ΚΟΠ το 2020;
Τα οικονομικά της ΚΟΠ ασφαλώς δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από την πανδημία. Όμως, με τη σωστή οικονομική διαχείριση και την στήριξη από την UEFA και τη FIFA, η Ομοσπονδία παραμένει βιώσιμη και σε καλή οικονομική κατάσταση. Αυτό που άλλαξε στην οικονομική στρατηγική της Ομοσπονδίας, είναι το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική στήριξη των Σωματείων τα οποία ξαφνικά έμειναν χωρίς εισοδήματα, κυρίως από χορηγίες και εισιτήρια. Σε επίπεδο ηγεσίας της ΚΟΠ, έγινε αναπροσαρμογή του πλάνου έτσι ώστε από τη μια, να μην επηρεαστούν τα οποιαδήποτε αναπτυξιακά έργα της Ομοσπονδίας και από την άλλη, να κρατήσουμε ζωντανά τα κύτταρα του ποδοσφαίρου που είναι τα ίδια τα Σωματεία μας.
Βρίσκονται σε σημείο καμπής τα οικονομικά των σωματείων λόγω Covid -19. Πού ανέρχονται τα χρέη και οι οφειλές των σωματείων; Θα υπάρξουν προβλήματα την φετινή περίοδο για την τήρηση των κριτηρίων Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ;
Οικονομικά, τα Σωματεία μας και γενικότερα το ποδόσφαιρό μας, περνά τις πιο δύσκολες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία του. Οι ζημιές στο ποδόσφαιρό μας από την πανδημία, από το Μάρτιο του 2020 ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Οι ζημιές αυτές προκύπτουν κυρίως από απώλειες χορηγών καθώς και από το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Τα Σωματεία κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια επιβίωσης. Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Ιστορικά σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό και κάποια άλλα, κινδυνεύουν να μην περάσουν τα κριτήρια της UEFA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς, για φέτος, ήρθε η ίδια η UEFA και υιοθέτησε κάποιες χαλαρώσεις οι οποίες βοηθούν τα Σωματεία, όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Στην προσπάθεια που κάνουμε για να κρατήσουμε ζωντανά τα Σωματεία και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο μας, χρειαζόμαστε την αρωγή της Πολιτείας. Έχουμε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών και τους παρουσιάζουμε αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα του ποδοσφαίρου μας, τον ετήσιο κύκλο εργασιών του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και τον αριθμό των οικογενειών που ζουν από το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει, πέραν των 30.000 οικογενειών στην Κύπρο έχουν εισόδημα από το ποδόσφαιρο.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ποδοσφαίρου στην Κύπρο για το 2019, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχήματος, πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή, τα 200.000 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς το στοίχημα.
Αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος, μέσα από τις φορολογίες, έχει μεγάλα έσοδα από το ποδόσφαιρο και πρέπει να έρθει να το στηρίξει, τώρα που υπάρχει σοβαρή ανάγκη στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία και στα οικονομικά του κράτους, το ποδόσφαιρο δεν ζητά άμεση οικονομική βοήθεια. Το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή, είναι η αναθεώρηση της υφιστάμενης συμφωνίας Κράτους και ποδοσφαιρικών Σωματείων για εξόφληση των παλαιών τους οφειλών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε κάνει συγκεκριμένη εισήγηση με όρους οι οποίοι, διασφαλίζουν από τη μια πως το Κράτος θα εισπράξει τα χρήματα του και από την άλλη, τα Σωματεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί αλλιώς, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα για όλους.
Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΠ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Έχει προχωρήσει η ΚΟΠ ήδη σε ενέργειες για στήριξη του κυπριακού ποδοσφαίρου για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας; Υπάρχουν προγραμματισμένα ή εξετάζονται μέτρα για την στήριξη των οικονομικών των μελών της ομοσπονδίας;
Η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στηρίζει τα Σωματεία της. Πρόσφατα, ως ΚΟΠ, υλοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε Σχέδιο Στήριξής προς όλα τα Σωματεία όλων των Κατηγοριών καθώς και του Γυναικείου Ποδοσφαίρου και Futsal για απάμβλυνση των συνεπειών της Πανδημίας του κορωνοϊου. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε χρήματα από τα ταμεία της ΚΟΠ ενώ πετύχαμε να αντλήσουμε τα μέγιστα διαθέσιμα ποσά από την UEFA και τη FIFA που διατέθηκαν λόγω της Πανδημίας. Συνολικά διαμοιράστηκε στα Σωματεία ποσό που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί πως, με την εισαγωγή του VAR, τα Σωματεία θα κάλυπταν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέρος του κόστους της διαιτησίας, η ΚΟΠ καλύπτει εξολοκλήρου αυτό το κόστος, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, προκειμένου να διευκολύνουμε τις ομάδες μας. Επιπλέον της οικονομική βοήθειας, ως Ομοσπονδία αγοράσαμε και διαμοιράσαμε σε όλα τα Σωματεία μεγάλο αριθμό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου προκειμένου να υποβάλλουν σε τακτικούς ελέγχους το προσωπικό και τους ποδοσφαιριστές τους. Επίσης, πριν ένα περίπου χρόνο, δώσαμε ως Ομοσπονδία πέντε εκατομμύρια ευρώ στο Κράτος ως μέρος της συμφωνίας για εξόφληση των παλαιών οφειλών των Σωματείων. Πρόκειται την υλοποίηση μιας προγραμματικής εξαγγελίας όταν το Μάρτιο του 2018 ανέλαβα την Προεδρία της ΚΟΠ.
Εξαγγείλατε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία πρότυπου αθλητικού κέντρου στον Κόρνο, το οποίο ονομάσατε «το σπίτι του ποδοσφαίρου». Τι θα περιλαμβάνει αυτό το αθλητικό κέντρο και ποια τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του;
Η δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων αποτελεί για εμάς στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ένα όνειρο δεκαετιών. Ένα όνειρο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 επί Προεδρίας Μάριου Λευκαρίτη και συνεχίστηκε από τον αείμνηστο Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Πλέον, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση αυτού του ονείρου και το ποδόσφαιρο μας να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Είμαστε στη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και εντός Αυγούστου, θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που θα ανεγερθεί στον Κόρνο, θα δημιουργηθούν υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα, γυμναστήρια, αποδυτήρια και ό,τι άλλο χρειάζεται σήμερα για να προπονηθούν και αν εκπαιδευτούν ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές. Εκεί, θα μεταφερθούν και τα Γραφεία της Ομοσπονδίας ενώ οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν διαφόρων ειδών συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με την ΚΟΠ, τις Εθνικές Ομάδες και το ποδόσφαιρο. Στόχος είναι το Αθλητικό Κέντρο να φιλοξενεί επίσημους διεθνείς αγώνες και τουρνουά, αλλά και αγώνες παιδικών πρωταθλημάτων. Το χρονοδιάγραμμά μας, προνοεί ολοκλήρωση του έργου το 2024. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Κέντρο θα βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται η ευκαιρία στην ΚΟΠ όχι μόνο να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε όλη τη χώρα αλλά και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και την αλληλεπίδρασή της με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στο χώρο.
Πού θα κυμανθεί το κόστος για την δημιουργία του και που θα βρεθούν τα κονδύλια για την ολοκλήρωσή του; Από πού και ποιους έρχεται η χρηματοδότηση; Θα επηρεαστεί από την πανδημία το όλο εγχείρημα;
Το κόστος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Το όλο έργο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα προγράμματα UEFA Hat trick και FIFA Forward και ένα μέρος από την ίδια την Ομοσπονδία. Πρόκειται για συγκεκριμένα κονδύλια που εγκρίνουν η FIFA και η UEFA για δημιουργία υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων από τις Ομοσπονδίες μέλη τους. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα διαθέσουμε αλλού. Αν δεν προχωρήσουμε στη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου, τα χρήματα θα χαθούν. Και αυτό το λέω ως απάντηση σε κάποιους που χωρίς να γνωρίζουν, λένε πως εν καιρώ κρίσης και Πανδημίας, η ΚΟΠ χτίζει γήπεδα και κτήρια. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουμε δικές μας εγκαταστάσεις και σύντομα, αυτό θα το αλλάξουμε και η Πανδημία δεν επηρεάζει τα πλάνα μας. Η γη έχει παραχωρηθεί δωρεάν από την Κυβέρνηση. Ουσιαστικά, η γη έχει εκμισθωθεί στον ΚΟΑ και ο ΚΟΑ την έχει υπεκμισθωθεί στην ΚΟΠ, όπως προνοεί και η νομοθεσία.
Υπάρχουν οι υποδομές στην Κύπρο για διεξαγωγή διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων;
Από πλευράς υποδομών θα έλεγα ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτή την στιγμή διαθέτουμε δύο Στάδια Κατηγορίας 4 της UEFA (ΓΣΠ, ΑΕΚ Αρένα) ενώ η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθεί και το γήπεδο της Λεμεσού. Η UEFA πρόσφατα επιθεώρησε αρκετά γήπεδα στην Κύπρο και για αυτό μας είχε αναθέσει τη διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO U17 για το 2021, το οποίο δυστυχώς όπως έχω προαναφέρει, έχει ακυρωθεί λόγω της Πανδημίας. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τις εγκαταστάσεις.
Έχουμε κάποια γήπεδα τα οποία κακά τα ψέματα, είναι γερασμένα και χρίζουν βελτιώσεων. Ως Ομοσπονδία προσπαθούμε να βοηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε πως εμείς, δεν είμαστε ιδιοκτήτες γηπέδων. Τα γήπεδα ανήκουν είτε σε Σωματεία, είτε στον ΚΟΑ είτε σε γυμναστικούς συλλόγους και οι ιδιοκτήτες έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης τους.
Ως ένα τηλεοπτικό προϊόν το κυπριακό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να είναι και εξαγώγιμο. Υπάρχουν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση;
Προς το παρόν, η «εξαγωγή» του Κυπριακού ποδοσφαίρου, όπως την χαρακτηρίζετε, περιορίζεται στο διαδίκτυο. Ως Ομοσπονδία έχουμε συμφωνία με συγκεκριμένη πλατφόρμα, τη MyCujoo για μετάδοση έναντι χαμηλού κόστους αγώνων στο εξωτερικό των ομάδων των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανήκουν στην ΚΟΠ ενώ και οι υπόλοιπες πλατφόρμες πουλούν στο εξωτερικό, μέσω διαδιχτύου αγώνες. Τώρα, αν πέραν το διαδιχτύου μπορούμε να πουλήσουμε και σε τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Πρωταθλήματός μας, είναι μια προοπτική που δεν μας αφήνει αδιάφορους, χωρίς να υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή την στιγμή. Βέβαια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για διαφύλαξη του τηλεοπτικού μας προϊόντος από τηλεοπτικές πειρατείες, ένα φαινόμενο που μαστίζει το ποδόσφαιρο ανά το Παγκόσμιο.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Θα ήταν ωφέλιμο για το μέλλον του κυπριακού ποδοσφαίρου να αφαιρεθεί το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας από τις στοιχηματικές πλατφόρμες;
Δεν είναι δική μας απόφαση αν θα είναι στο στοίχημα ή όχι οι διοργανώσεις μας. Είναι θέμα νομοθεσίας. Το στοίχημα διέπεται από νόμους και κανονισμούς με υπεύθυνη, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και θεματοφύλακα την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι από το στοίχημα, το Κράτος έχει πολλά έσοδα που προκύπτουν από τη φορολογία και ένα πολύ μικρό ποσοστό δίνεται στα Σωματεία. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό επιστρέφεται άμεσα στα ταμεία του Κράτους για εξόφληση παλαιών φορολογικών οφειλών τους, κατόπιν σχετικής συμφωνίας.
Όλα τα Πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο είναι στο στοίχημα. Και παντού υπάρχουν επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Με τα μέτρα που θεσπίσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε εκμηδενίσει την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στην πρώτη Κατηγορία. Έχουμε ένα θέμα στη Β’ Κατηγορία και προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και την Αστυνομία να το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Θεωρώ πως σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν πριν λίγα χρόνια.
Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠ
Κύκλος εργασιών για το 2020: 11 εκατομμύρια ευρώ.
Έργα και σχέδια που τρέχουν της ΚΟΠ:
Από το 2018 η ΚΟΠ έχει σε εξέλιξη πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος υλοποιείται σταδιακά.
Βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι η δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου στον Κόρνο, η αναβάθμιση της διαιτησίας μέσω και της εισαγωγής του VAR, κάτι που έχει επιτευχθεί από το Δεκέμβριο του 2020 και η αύξηση της συμμετοχής στο ποδόσφαιρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή όλων των ιδιωτικών Ακαδημιών στα πρωταθλήματα grassroots, με τα Πρωταθλήματα Βετεράνων που διοργανώνουμε αλλά και με την αλλά και την προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη του πανεπιστημιακού ποδοσφαίρου στην ΚΟΠ..
Επίσης, σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ανάπτυξη του Γυναικείου ποδοσφαίρου από τη βάση και έχει γίνει ειδικός σχεδιασμός για να προσελκύσουμε στο άθλημα κορίτσια από μικρή ηλικία.
Πόσο προσωπικό απασχολεί: 35 άτομα μόνιμο προσωπικό συν προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, διαιτητές, μέλη Επιτροπών κλπ που δεν θεωρούνται μόνιμο προσωπικό αλλά έχουν μηνιαίο εισόδημα από την Ομοσπονδία.
Πόσα μέλη έχει η ΚΟΠ: Η ΚΟΠ έχει αυτή την στιγμή 48 Σωματεία μέλη.
Επίσης, σε ειδικό μητρώο ανήκουν τα Σωματεία Γυναικείου Ποδοσφαίρου (9) και Futsal (5), όλες οι Αγροτικές Ομοσπονδίες (11) καθώς και οι ιδιωτικές Ακαδημίες που συμμετέχουν στα παιδικά Πρωταθλήματα.
Στο μητρώο της ΚΟΠ είναι εγγεγραμμένοι και όλοι οι διαιτητές.
Επίσης η ΚΟΠ λειτουργεί δέκα Εθνικές Ομάδες:
Εθνική Ανδρών, Εθνική Γυναικών, Εθνική Ανδρών Futsal, Εθνική Ελπίδων K21, Εθνικές Νέων Νεανίδων και Futsal Κ19, και Εθνικές Παίδων Κ17, Κ16 και Κ15.