aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚούμας: «Ιστορικά Σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό»

Κούμας: «Ιστορικά Σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό»

Σήμα κινδύνου για το κυπριακό ποδόσφαιρο εκπέμπει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Forbes» ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας. Προειδοποιεί πως οι ζημιές που επέφερε η πανδημία στα ποδοσφαιρικά Σωματεία είναι τεράστιες και τονίζει πως χωρίς την αρωγή της Πολιτείας ιστορικά Σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό. Μιλά ακόμη για το νέο αθλητικό κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο, για το ποδοσφαιρικό στοίχημα και για το κατά πόσο είναι εφικτή η εξαγωγή του κυπριακού ποδοσφαιρικού τηλεοπτικού περιεχομένου στο εξωτερικό.

«Τα οικονομικά της ΚΟΠ ασφαλώς δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από την πανδημία. Όμως, με τη σωστή οικονομική διαχείριση και την στήριξη από την UEFA και τη FIFA, η Ομοσπονδία παραμένει βιώσιμη και σε καλή οικονομική κατάσταση. Αυτό που άλλαξε στην οικονομική στρατηγική της Ομοσπονδίας, είναι το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική στήριξη των Σωματείων τα οποία ξαφνικά έμειναν χωρίς εισοδήματα, κυρίως από χορηγίες και εισιτήρια. Σε επίπεδο ηγεσίας της ΚΟΠ, έγινε αναπροσαρμογή του πλάνου έτσι ώστε από τη μια, να μην επηρεαστούν τα οποιαδήποτε αναπτυξιακά έργα της Ομοσπονδίας και από την άλλη, να κρατήσουμε ζωντανά τα κύτταρα του ποδοσφαίρου που είναι τα ίδια τα Σωματεία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΠ.

Ο Γιώργος Κούμας ανέφερε ότι οι ζημιές στο ποδόσφαιρο από την πανδημία, από το Μάρτιο του 2020 ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια ευρώ και προκύπτουν κυρίως από απώλειες χορηγών καθώς και από το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Τα Σωματεία κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια επιβίωσης. Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Ιστορικά σωματεία κινδυνεύουν ακόμη και με αφανισμό και κάποια άλλα, κινδυνεύουν να μην περάσουν τα κριτήρια της UEFA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς, για φέτος, ήρθε η ίδια η UEFA και υιοθέτησε κάποιες χαλαρώσεις οι οποίες βοηθούν τα Σωματεία, όμως δεν επιλύουν το πρόβλημα. Στην προσπάθεια που κάνουμε για να κρατήσουμε ζωντανά τα Σωματεία και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο μας, χρειαζόμαστε την αρωγή της Πολιτείας. Έχουμε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών και τους παρουσιάζουμε αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα του ποδοσφαίρου μας, τον ετήσιο κύκλο εργασιών του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και τον αριθμό των οικογενειών που ζουν από το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει, πέραν των 30.000 οικογενειών στην Κύπρο έχουν εισόδημα από το ποδόσφαιρο.

Γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία και στα οικονομικά του κράτους, το ποδόσφαιρο δεν ζητά άμεση οικονομική βοήθεια. Το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή, είναι η αναθεώρηση της υφιστάμενης συμφωνίας Κράτους και ποδοσφαιρικών Σωματείων για εξόφληση των παλαιών τους οφειλών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε κάνει συγκεκριμένη εισήγηση με όρους οι οποίοι, διασφαλίζουν από τη μια πως το Κράτος θα εισπράξει τα χρήματα του και από την άλλη, τα Σωματεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί αλλιώς, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα για όλους».

Διαβάστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη του πρόεδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα στον Σωκράτη Ιωακείμ στο περιοδικό «Forbes» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ