aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΙσπανική μετεγγραφική «επανάσταση» στην Κύπρο και πιθανό ρεκόρ!

Ισπανική μετεγγραφική «επανάσταση» στην Κύπρο και πιθανό ρεκόρ!

ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΒΡΙΗΛ

Οι 12 ομάδες οι οποίες απαρτίζουν το φετινό πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας, για άλλη μία σεζόν έκαναν το αγαπημένο τους καλοκαιρινό χόμπι: Το «ράβε – ξήλωνε». Άλλες έφτιαξαν ένδυμα από την αρχή και άλλες προτίμησαν το περσινό τους κουστούμι με ελάχιστες ραπτικές βελτιώσεις, σε μία προσπάθειά τους να το κάνουν να μοιάζει σαν καινούργιο!

«Φύγε εσύ, έλα εσύ. Και φτου κι απ’ την αρχή». Ένα περίπου αυτό ήταν το πνεύμα στο οποίο κινήθηκαν σε άλλη μία μετεγγραφική περίοδο οι πλείστες κυπριακές ομάδες. «Χτένισαν» κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσθέσουν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές, μπας και δουν άσπρη μέρα. Για πολλά χρόνια τώρα, από τότε που άρχισε η ξενομανία, οι ατζέντηδες άνοιξαν παράθυρα σε όλο τον κόσμο για τις ομάδες μας.

Φέτος, από την Ελλάδα, την Ιορδανία και το Ισραήλ που είναι κοντά μας, μέχρι την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, την Ιβηρική Χερσόνησο και απ’ εκεί οι επαφές διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις αφρικανικές χώρες και όχι μόνο. Διέσχισαν επίσης τον Ατλαντικό ωκεανό για «λαβράκια» στις πλείστες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τον Ινδικό, αφού η μετεγγραφική μας χάρη έφθασε μέχρι και την Αυστραλία.

Η σούμα; Σε ένα πρωτάθλημα των 12 ομάδων (για φέτος και να δούμε μέχρι πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κανονικότητα και δεν πάμε πάλι στις παραξενιές με την αύξηση…), μας ήλθαν λεγεωνάριοι απ’ όλο τον πλανήτη που αγγίζουν τους 125 στον αριθμό, από 50(!) διαφορετικές χώρες. Μία ποικιλία που ο αριθμός της ίσως να αποτελεί και ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα.

Ο αριθμός των 12 κοινοτικών και 5 ξένων παικτών συμπληρώθηκε από τις πλείστες ομάδες (να ήταν κι άλλοι…), ενώ δεν ήταν λίγοι οι σύλλογοι που αξιοποίησαν των παράθυρο με τους παίκτες καταλόγου β’ που τους επιτρέπει να εγγράψουν όσους λεγεωνάριους κάτω των 23 ετών τραβά η ψυχή τους. «Ξεψαχνίσαμε» το διαδίκτυο και τους καταλόγους των ομάδων που δηλώθηκαν στην ΚΟΠ και μετρήσαμε τους ξένους/κοινοτικούς παίκτες των ρόστερ και των 12 ομάδων που συνθέτουν το «ταμπλό» για να δούμε πέραν της ποσότητας σε ονόματα και χώρες καταγωγής, ποιοι πήραν φέτος τα ηνία. Από ποιες χώρες δηλαδή προέρχονται οι πλείστοι παίκτες.

Οι Ισπανοί είναι αυτοί που κέρδισαν την μάχη στις καλοκαιρινές μετεγγραφές των ομάδων μας… 18 στον αριθμό παίκτες από την Ιβηρική χώρα «έριξαν» άγκυρα στο νησί μας. Βέβαια οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ομόνοια, καθώς ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού», Άνχελ Γκόμεθ έφερε στην Κύπρο για λογαριασμό των πρασίνων επτά Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Πολλοί βέβαια, υπάρχουν και στο ρόστερ της ΑΕΚ, ωστόσο πρόκειται για παίκτες που επί το πλείστον συνεχίζουν από πέρυσι. Η ομάδα της Λάρνακας, κατέχει την πρωτιά στις λιγότερες μετεγγραφές.

Επίσης, στις προτιμήσεις των ομάδων μας βρέθηκαν αρκετοί Αργεντινοί ποδοσφαιριστές (10), Βραζιλιάνοι (10), Γάλλοι (6), Ελλαδίτες (5), Κροάτες (5), και πολλοί άλλοι Βαλκάνιοι, ενώ μειωμένη κατά πολύ σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν, είναι η προτίμηση στους Πορτογάλους. Μόλις τέσσερις Πορτογάλοι ήλθαν φέτος στην Κύπρο, ενώ κατά το παρελθόν, τέσσερις ποδοσφαιριστές από τη χώρα του Βάσκο ντα Γκάμα, ίσως να υπήρχαν σε κάθε ομάδα.

Αναλυτικά οι χώρες: 

Αγγλία 2
Αγκόλα 1
Ακτή Ελεφαντοστού 1
Αλγερία 2
Αλβανία 1
Αρμενία 1
Αμερική 1
Αργεντινή 10
Αυστραλία 1
Αυστρία 2
Βέλγιο 3
Βενεζουέλα 1
Βουλγαρία 1
Βραζιλία 10
Γαλλία 6
Γερμανία 1
Γεωργία 3
Γουινέα 3
Γκάμπια 1
Δανία 2
Ελλάδα 4
Ελβετία 1
Ιορδανία 1
Ιράν 1
Ισπανία 18
Ισραήλ 1
Ιταλία 1
Κολομβία 2
Κροατία 5
Κόστα Ρίκα 1
Καμερούν 3
Μαυροβούνιο 3
Μαυρίκιος 1
Μεξικό 1
Μπουρκίνα Φάσο 2
Νιγηρία 2
Ουγγαρία 1
Ουκρανία 1
Ουρουγουάη 1
Πολωνία 1
Πορτογαλία 4
Ρουμανία 2
Ρωσία 3
Σερβία 2
Σλοβακία 2
Σλοβενία 2
Σκόπια 2
Σκωτία 1
Σουηδία 1
Τσεχία 2

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ