aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓουεστ Χαμ – ΑΕΚ 4-0: Το ταξίδι τελείωσε στο Λονδίνο με «σφυροκόπημα» (vid)

Γουεστ Χαμ – ΑΕΚ 4-0: Το ταξίδι τελείωσε στο Λονδίνο με «σφυροκόπημα» (vid)

Το ιστορικό ευρωπαϊκό οδοιπορικό της ΑΕΚ που άρχισε στις 19 Ιουλίου του 2022 από το Χέρνινγκ της Δανίας κόντρα στη Μίντιλαντ (1-1), για τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκε οκτώ μήνες μετά στο Λονδίνο.

Το κιτρινοπράσινο λεωφορείο έκανε ενδιάμεσες στάσεις σε Βελιγράδι, Κρακοβία, Ρεν, Κωνσταντινούπολη και Κόσιτσε (δις), προτού παρκάρει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου όπου έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο πιο όμορφο ταξίδι στην ιστορία της ΑΕΚ.

Η ομάδα της Λάρνακας δέχθηκε βαριά ήττα με 0-4 από τη Γουέστ Χαμ στην αγγλική πρωτεύουσα και με συνολικό σκορ 0-6 αποκλείστηκε στη φάση των «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Οι κιτρινοπράσινοι αποχαιρετούν με το κεφάλι ψηλά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού έγιναν μόλις η δεύτερη κυπριακή ομάδα μετά τον ΑΠΟΕΛ που συμμετείχαν σε φάση νοκ άουτ, ενώ ισοφάρισαν το ρεκόρ του ΑΠΟΕΛ με 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια σε μια σεζόν (2011-12, 2016-17).

Σκαμάκα (21′), Μπόουεν (47′, 49′) και Μουμπάμα (65′) πέτυχαν τα γκολ για τα «σφυριά» που πήραν πανάξια και εύκολα την πρόκριση. Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε από το λάθος των Μάμα και Πίριτς στη φάση του πρώτου γκολ και λύγισαν μετά την αποβολή του Γκουστάβο Λέντες στο 44. Ο Πορτογάλος μέσος τρία εικοσιτετράωρα μετά την αποβολή του στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα, την περασμένη Δευτέρα, δέχθηκε κόκκινη κάρτα για πανομοιότυπο φάουλ.

Έκανε δυνατό φάουλ από πίσω με τις τάπες στον Φορνάλς, με τον Βούλγαρο διαιτητή, Γκεόργκι Καμπάκοφ να τον τιμωρεί με κίτρινη κάρτα. Ο Ελβετός VARίστας Φεντάι Σαν κάλεσε τον διαιτητή να εξετάσει στο VAR πιθανότητα κόκκινης κάρτας και αφού είδε τις επαναληπτικές προβολές άλλαξε την απόφαση του και το χρώμα της κάρτας στον μέσο της ΑΕΚ. Στα αξιοσημείωτα ήταν πως ο ίδιος ο Φορνάλς διαφώνησε με την απόφαση του διαιτητή να αποβάλει τον παίκτη της ΑΕΚ, αν και ο κανονισμός δικαιολογεί απόλυτα τον διαιτητή για την απόφασή του.

Η ΑΕΚ έγινε έρμαιο στις ορέξεις των Άγγλων στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 47’ ο Πίριτς απέκρουσε ασταθώς το σουτ Σκαμάκα, αλλά ο Μπόουεν ακολούθησε τη φάση και με συρτό σουτ παραβίασε την εστία της ΑΕΚ. 2-0 για τους Άγγλους. Δύο λεπτά αργότερα, ο ίδιος ποδοσφαιριστής, με ωραία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά τη σέντρα του Σκαμάκα έστειλε και πάλι τη μπάλα στα δίχτυα του Πίριτς για το 3-0. Στο 65′ ο Μουμπάμα με κοντινό πλασέ μετά από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά πάσα του Σούτσεκ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «σφυριών» που «σφυρόπησαν» την ΑΕΚ και συνεχίζουν αλάνθαστοι στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ. Στο 30′, με το σκορ στο 0-1, ο Νίκολιτς σκόραρε για την ΑΕΚ, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Η ΑΕΚ λέει αντίο Ευρώπη με αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη. Τα συνολικά έσοδα ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ) και πλέον η προσοχή στρέφεται εξ ολοκλήρου στο πρωτάθλημα με μεγάλο στόχο την κατάκτηση του τίτλου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γουέστ Χαμ (Ντέιβιντ Μόγιες): Αρεολά, Γιόνσον, Ζουμά (68′ Λάινγκ), Ογκμπόνα, Κρέσγουελ, Φορνάλς, Λανζίνι, Σούτσεκ (68′ Ποτς), Πακετά (54′ Κορνέ), Μπόουεν (54′ Μουμπάμα), Σκαμάκα (54′ Ινγκς).

ΑΕΚ (Χοσέ Λουίς Όλτρα): Πίριτς, Κάσας, Τόμοβιτς, Γκονθάλεθ (46′ Χριστοφόρου), Εγγλέζου, Ναούμ (81′ Φαράζ), Μάμας, Λέντες, Γιάκολις (66′ Άλτμαν), Σανχούρχο (66′ Πονς), Νίκολιτς (66′ Λόπες).

Σκόρερ: Σκαμάκα 21′, Μπόουεν 47′, 49′, Μουμπάμα 65′ / –

Κίτρινες: – / Μουμπάμα

Αποβολές: – / Λέντες 44′

Διαιτητής: Γκεόργκι Καμπάκοφ (Βουλγαρία).

Α’ Βοηθός: Μαρτίν Μαργκαρίτοφ (Βουλγαρία)

Β’ Βοηθός: Ντίαν Βαλκόφ (Βουλγαρία)

4ος: Ράντοσλαβ Γκιτζένοφ (Βουλγαρία)

VAR: Φεντάι Σαν (Ελβετία)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ