aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜπάλα παίζουν και τα «μπάτζετ»

Μπάλα παίζουν και τα «μπάτζετ»

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Όταν αρχίζει μια ποδοσφαιρική συζήτηση, για οποιοδήποτε θέμα, λίγο ή πολύ η κουβέντα πάντα περιστρέφεται κατά ένα, περίεργο λόγο, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, και στα οικονομικά των σωματείων. Όχι με περισπούδαστη λογιστική ρητορική, αλλά σε ένα πλέον εξοικειωμένο περιβάλλον για το κοινό που αφορά sτους προϋπολογισμούς. Παίζουν τελικά ποδόσφαιρο; Μετράνε στις επιτυχίες τα μεγάλα «μπάτζετ»; Η ατάκα του Γιόχαν Κρόiφ: «Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις έναν πλουσιότερο σύλλογο; Δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι με λεφτά να πετυχαίνει γκολ…» βρίσκει αρκετούς υπέρμαχους. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι δηλαδή που πιστεύουν πως ναι, οι προϋπολογισμοί μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα των συλλόγων.

Η αλήθεια είναι πως και οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους. Το πιο νωπό παράδειγμα ίσως είναι οι επιτυχίες του Άγιαξ στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στις Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, τις οποίες και απέκλεισε, αν και ο προϋπολογισμός του πόρρω απέχει σε σύγκριση μαζί τους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το soccerment.com 14 ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος (Τορίνο Φιορεντίνα, Σαμπντόρια, Μπολόνια, Σασουόλο, Κάλιαρι, Τσένοα, Αταλάντα, Ουντινέζε, Πάρμα, Φιορεντίνα, Κίεβο, Σπαλ, Έμπολι), έχουν μικρότερο προϋπολογισμό από όσα αμείβεται ο Ρονάλντο στη Γιουβέντους. Εκπληκτικό, ε!

Επίσης άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα που μπορεί να αναδείξει την περίφημη ατάκα του Γιόχαν Κρόιφ είναι η κατάκτηση της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ το 2016.

Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να αποφεύγουμε τον κανόνα και να κοιτάμε μόνο την εξαίρεση. Ποιες ομάδες έχουν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Αγγλία; Με τη σειρά, όπως τις παρουσιάζει η ιστοσελίδα football.london, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ, η Τότεναμ και η Έβερτον. Βέβαια η κατάταξή τους στην περσινή βαθμολογία δεν ήταν έτσι αλλά εκείνο που θέλω να πω είναι ότι οι πρώτες επτά ομάδες σε μισθολόγιο τερμάτισαν τελικά στις πρώτες επτά θέσεις της βαθμολογίας. Κάτι αντίστοιχο και στην Ισπανία με την Ατλέτικο Μαδρίτης· αν και 3η σε προϋπολογισμό (Statista.com) τερμάτισε πάνω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτω από την Μπαρσελόνα με την ουσία να είναι πως οι πρώτες τέσσερις σε προϋπολογισμό (μαζί με τη Βαλένθια) τερματίζουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Τα ίδια και στη Γερμανία με τις Μπάγερν και Ντόρντμουντ να τερματίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους, δηλαδή στις πρώτες δύο θέσεις, ενώ η 3η σε προϋπολογισμό Λεβερκούζεν τελικά να μένει 4η, πίσω από τη Λειψία. Για τη Γαλλία δεν χρειάζεται κάποια αναφορά.

Διαβάστε επίσης: Η πίτα «κόπηκε» στα τρία. Πώς παίζεται το τηλεοπτικό παιχνίδι

Ό,τι συμβαίνει δηλαδή στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, γιατί μη νομίζετε πως είναι διαφορετικά τα πράγματα στην Πορτογαλία, την Ολλανδία ή την Ελλάδα, συνήθως λοιπόν οι πρώτες ομάδες σε προϋπολογισμό κατακτούν και τις αντίστοιχες θέσεις στο πρωτάθλημα. Οπότε ναι μεν η ατάκα του Γιόχαν Κρόιφ κατά καιρούς μπορεί να γίνεται επίκαιρη, όμως αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα σε νοκ άουτ παιχνίδια. Όπως πέρσι με τον Άγιαξ, όπως έγινε τότε, το 2004, με την Εθνική Ελλάδας στο Γιούρο. Θα είναι αφέλεια να πιστεύουμε ωστόσο είτε ότι ο Άγιαξ είτε η Εθνική Ελλάδας αν έπαιζαν σε κανονικό πρωτάθλημα με τους αντιπάλους τους, θα έφταναν στις πρώτες θέσεις. Για τη Λέστερ δεν έχω απάντηση. Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία για να μας θυμίζει ότι οι Μοίρες είναι παρούσες και μπορούν να απλώσουν καλοτυχία και στον αδυσώπητο επαγγελματικό αθλητισμό.

Αλλά τι μένουμε μόνο στις ομάδες του εξωτερικού; Στην Κύπρο πόσο πιστεύει κανείς ότι διαφέρουμε διαβάζοντας τους προϋπολογισμούς σε σχέση με τις θέσεις που κατακτούν κάθε τέλος της χρονιάς; Ο ΑΠΟΕΛ, που έχει μονοπωλήσει τους τίτλους, δεν είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό; Μάλιστα τώρα που έχουμε και δημόσια τα οικονομικά των συλλόγων όπως εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, κατ’ απαίτηση της ΟΥΕΦΑ, στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ μπορούμε να έχουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα. Αν και εδώ θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως πέραν του ΑΠΟΕΛ, που έχει μεγάλη απόσταση από τον προϋπολογισμό του Απόλλωνα, οι υπόλοιπες ομάδες λίγο πολύ είναι κοντά. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες σε προϋπολογισμό (ΑΠΟΕΛ, Απόλλων,  ΑΕΛ, ΑΕΚ) κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις.

Διαβάστε επίσης: Μεσ’ της Ευρώπης της Κάρτας και του VAR τα στενά

Εκεί δηλαδή που υπάρχουν διαφορές στους προϋπολογισμούς υπάρχει διαφορά και στις θέσεις κατάταξης. Εξαίρεση, γιατί πάντα υπάρχει μια εξαίρεση, ήταν η Νέα Σαλαμίνα. Με βάση τον προϋπολογισμό της, ότι κατέλαβε την 5η θέση είναι υπέρβαση και μεγάλη επιτυχία. Τέτοιες υπάρχουν αρκετές και σε άλλες χώρες. Όπως η υπέρβαση που έκανε φέτος η ταπεινή Χετάφε που τερμάτισε στην 5η θέση αν και είχε από τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς στη Λα Λίγκα ή η Γουλβς που τερμάτισε στην 7η θέση της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ παρότι Έβερτον και Γουέστ Χαμ πλήρωναν με καλύτερους οικονομικούς όρους τους ποδοσφαιριστές τους.

Ωστόσο, για να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα και ουσιαστικά να πιστοποιηθεί ο «κανόνας», βλέπουμε πως οι ομάδες που υποβιβάστηκαν (Ερμής και Αλκή) και οι δύο πιο πάνω τους, Ένωση και Δόξα, είχαν μαζί με τη Νέα Σαλαμίνα τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς της κατηγορίας. Τις πέντε ομάδες τις χώριζαν πάνω-κάτω λιγότερες από 300 χιλιάδες ευρώ.

Εν κατακλείδι όσα και αν λέγονται πως τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα, ναι, μπάλα δεν παίζουν αλλά προφανώς οι ομάδες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό έχουν αυξημένες πιθανότητες να τερματίσουν ψηλά στη βαθμολογία και αντίστοιχα οι ομάδες με χαμηλό προϋπολογισμό να παλεύουν για τη σωτηρία τους.

Κάποτε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης κατάφερναν να φτάσουν μέχρι τον τελικό ομάδες όπως η Παρτιζάν και ο Ερυθρός Αστέρας, η Σέλτικ, η Κλαμπ Μπρουζ, η Στεάουα, ο Παναθηναϊκός ή η σουηδική Μάλμε. Από τη δημιουργία του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τα χρήματα αυξήθηκαν και οι πλούσιες ομάδες γίνονται πλουσιότερες, δεν «επιτρέπουν» σε άλλες φτωχότερες να πλησιάσουν καν το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 15 χρόνια έχουν φτάσει στον τελικό μόνο ομάδες από τα τέσσερα πλουσιότερα πρωταθλήματα. Έντεκα φορές εκπροσωπήθηκε η Αγγλία, δέκα η Ισπανία, πέντε η Ιταλία και τέσσερις η Γερμανία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ 2018-19

ΑΠΟΕΛ 19.504.436
Απόλλων 12.539.000
Ομόνοια 7.643.478
ΑΕΚ 7.289.036
Ανόρθωση 6.676.897
ΑΕΛ 4.264.101
Πάφος 2.810.930
Ένωση 1.231.999
Ερμής 1.183.228
Σαλαμίνα 1.123768
Αλκή 1.047.056
Δόξα 978.572

*Τα ποσά είναι σε ευρώ

** Τα ποσά είναι με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ.

*** Για την Ομόνοια και τη Δόξα το λογιστικό έτος έληξε τον Μάιο του 2018, για τις υπόλοιπες ομάδες τον Δεκέμβριο του 2018.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ