aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑποκαλυπτικό: Το Προεδρικό έτοιμο για κόκκινη κάρτα στο πρωτόκολλο!

Αποκαλυπτικό: Το Προεδρικό έτοιμο για κόκκινη κάρτα στο πρωτόκολλο!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

«Το προτεινόμενο πρωτόκολλο για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες» που ετοίμασε η ΚΟΠ και αποκαλύπτει σήμερα το «Goal» (δείτε εδώ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ), περιλαμβάνει πρόνοιες που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», δεν ταυτίζονται με τα σχετικά διατάγματα και δεν μπορούν να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου, αν κάποιες πρόνοιες του πρωτόκολλου δεν αλλάξουν δραματικά, θεωρείται βέβαιο ότι στη σημερινή συνάντηση με την ΚΟΠ και τα σωματεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τους δείξει κόκκινη κάρτα για την επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δράσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την έγκριση του πρωτοκόλλου, εστιάζεται στο σενάριο θετικού κρούσματος. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας έχουν εντοπίσει ότι η σχετική πρόνοια δεν ταυτίζεται με το διάταγμα που ισχύει για όλους. Στο πρωτόκολλο σημειώνεται ότι ο ποδοσφαιριστής θα μπαίνει σε απομόνωση, ο αγώνας τη συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλεται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, θα πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε τεστ. Όσοι έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει διότι παραβαίνει τα σχετικά διατάγματα.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, από τις 18 Μαΐου 2020, όταν θα αρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις, η ΚΟΠ περιέλαβε πρόνοια να επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων και φυσικοθεραπευτηρίων με περιορισμούς, κάτι που απορρίπτεται από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζεται δεν νοείται να απαγορεύεται η χρήση γυμναστηρίων και φυσικοθεραπευτηρίων με περιορισμούς για όλους τους πολίτες και αν επιτραπεί για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Επίσης, το πρωτόκολλο προνοεί το άνοιγμα των χώρων σίτισης, κουζίνες και εστιατόρια που λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεων των ομάδων και των σταδίων. Πρόνοιες που δεν γίνονται αποδεκτές, εφόσον δεν υπάρχει απόφαση να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια, έστω και με τους ίδιους περιορισμούς. Το πρωτόκολλο έχει αξιολογηθεί από τους ειδικούς του υπουργείου και με τα απαραίτητα σχόλια διαβιβάστηκε από χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και αναμένεται να θέσει ενώπιον των προέδρων των σωματείων τις ενστάσεις της κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα, οι θέσεις και οι απόψεις των σωματείων, λίγο – πολύ είναι γνωστές. Υπέρ της συνέχισης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας είναι οι λίγοι και υπέρ της διακοπής του οι πολλοί. Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν μόνο οι αγώνες του πρώτου γκρουπ για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας και των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ομάδες του κάτω γκρουπ «ομόφωνα» ψηφίζουν διακοπή του πρωταθλήματος -τουλάχιστον για τους δικούς τους αγώνες- και ταυτόχρονα, για τη νέα σεζόν αύξηση των ομάδων σε 14.

Όλα αυτά, βέβαια, και πολύ περισσότερο το ισοζύγιο δυνάμεων και οι λεπτομέρειες θέσεων και απόψεων ανάμεσα στους συλλόγους δεν φαίνεται να πολυαπασχολούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς. Αυτό τουλάχιστον εμφανίζεται ως θέση αρχής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να διαμηνύσει την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι η απόφαση ανήκει στους ίδιους. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί και ούτε θέλει να έχει λόγο στο ποια θα είναι η κατάληξη ως προς τον φετινό μαραθώνιο. Η εμπλοκή της θα αφορά μόνο στην υπόδειξη της ημερομηνίας κατά την οποία θα μπορεί να επαναρχίσουν οι αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά στην τήρηση των υγειονομικών υποδείξεων από το υπουργείο Υγείας.

Απ’ εκεί και πέρα το εάν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα ή όχι, είναι καθαρά θέμα απόφασης της ΚΟΠ και των ποδοσφαιρικών σωματείων και η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει καμία εμπλοκή. Εξ ου και η οριστική απόφαση θα παρθεί αύριο, στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ