aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑνάσα με διαγραφή τόκων 70% στις κυπριακές ομάδες!

Ανάσα με διαγραφή τόκων 70% στις κυπριακές ομάδες!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Βαθιά ανάσα για τα σωματεία θεωρείται η συμφωνία που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους προς το Τμήμα Φορολογίας. Εν ολίγοις θα διαγραφεί ένα ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στο 70%, που αφορά στους τόκους και τις επιβαρύνσεις για την καθυστέρηση στην πληρωμή των οφειλών τους. Το σύνολο των φορολογικών εκπτώσεων θα ξεπεράσει τα €13.500.000 Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου 2021, η σχέση σωματείων – κράτους μπαίνει σε νέα φάση αφού τα χρέη θα αποπληρωθούν με διακανονισμό 180 δόσεων σε βάθος 15 χρόνων.

Κατ’ επανάληψη εκφράστηκαν παράπονα από παράγοντες των σωματείων ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έμειναν αβοήθητα. «Οικονομικά τα σωματεία μας είχαν απώλειες εσόδων κοντά στα 14 εκατομμύρια ευρώ από εισιτήρια, τηλεοπτικά και χορηγούς», ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Νικ Νικολάου και πρόσθεσε: «Έχει βοηθήσει η νέα συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως δόθηκε σε κάθε φορολογούμενο η βοήθεια, έτσι δόθηκε και στις ομάδες. Υπήρξε αναστολή πληρωμών και δόσεων. Έγινε και διακανονισμός για το πώς θα αποπληρώνονται στο μέλλον.»

Συνολικά, οι ομάδες Α’ Κατηγορίας οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας ένα ποσό που ξεπερνά τα 44 εκατ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, βέβαια, αφορά στις μεγάλες ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, η Ανόρθωση, η ΑΕΛ και ο Απόλλων, έχουν χρέη που φτάνουν τα €35.000.000 κι όλες οι υπόλοιπες ομάδες γύρω στα €9.000.000. Με τον νέο διακανονισμό η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού, γύρω στα €30.500.000θα γίνει το 2036 αφού θα πληρωθούν 180 μηνιαίες δόσεις με άμεση ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021. Κάτι παρόμοιο είχε συμφωνηθεί και το 2018, αλλά αποδείχθηκε ότι τα σωματεία δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις κι έγινε τώρα μία νέα συμφωνία.

Οι οφειλές των σωματείων προς το Τμήμα Φορολογίας έχουν τη… δική τους πολύχρονη ιστορία. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους των σωματείων τις «κληρονόμησαν» από τους προηγούμενους και ιδιαίτερα στις μεγάλες ομάδες προκαλούσε ζάλη μόνο η ανάγνωση των οικονομικών τους καταστάσεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία κι έγινε κατορθωτή μια συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, που αν μη τι άλλο λύνει τα χέρια. Σε κάποιες περιπτώσεις η δόση πληρωμών προς το κράτος θα μειωθεί δραματικά, περίπου στο 1/3 απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Με τη σημείωση ότι τα χρήματα αυτά είναι εγγυημένα. Κι αυτό διότι τα χρήματα που λαμβάνουν τα σωματεία από το Κράτος, (πχ χορηγίες ΚΟΑ και στοίχημα) θα διοχετεύονται απευθείας στην εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών.

Οι προϋποθέσεις για τον βραχνά που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες

Συνήθως τέτοιες συμφωνίες μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ετεροβαρείς. Τα νοικοκυρεμένα σωματεία προσπαθούσαν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους χωρίς μεγάλα ξανοίγματα, ενώ κάποια άλλα έκαναν πολυετή στάση πληρωμών και θα τους γίνει διαγραφή μεγάλου μέρους των τόκων και των υπερχρεώσεων. Ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία για την πλειονότητα των σωματείων να απαλλαγούν από έναν μεγάλο βραχνά που τα ταλανίζει εδώ και δεκαετίες… Φτάνει να είναι τυπικά στις υποχρεώσεις τους με βάση τη συμφωνία και αφορούν, να μην δημιουργούν νέες φορολογικές οφειλές, οι φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται εγκαίρως και να πληρώνουν εντός της προθεσμίας το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ