aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ10% των εσόδων των μεγάλων ομάδων στους μικρούς

10% των εσόδων των μεγάλων ομάδων στους μικρούς

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-20.00) ΤΗΛ. 22-744744

Η εισήγηση των Άγιαξ, Αϊντχόφεν και Φέγενορντ να χορηγήσουν τις υπόλοιπες ομάδες της Α’ κατηγορίας με το 10% του ποσού των χρημάτων από τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ, φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις τάξεις των Ολλανδών οπαδών. Η μοναδική απαίτησή τους είναι να καταργηθούν τα γήπεδα της Α’ κατηγορίας με συνθετικό χορτάρι.

Η πρότασή τους έδωσε αφορμή να αναπτυχθούν αρκετές εισηγήσεις σε διάφορα ποδοσφαιρικά φόρουμ. Δεν λείπουν και φίλαθλοι άλλων χωρών που θα επιθυμούσαν κάτι αντίστοιχο να εφαρμοστεί και στις χώρες τους για βελτίωση της ποιότητας και ανάπτυξης των δικών τους πρωταθλημάτων.

Και επειδή ο στόχος είναι η αύξηση της ποιότητας, δεν είναι λίγοι Ολλανδοί που επαναφέρουν την ιδέα για σύσταση λίγκας με τη συμμετοχή των πρώτων οκτώ της Ολλανδίας και των έξι πρώτων του Βελγίου. Βέβαια κάτι τέτοιο, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, θα είναι δύσκολο να περάσει από τα μικρομεσαία σωματεία. Άλλες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πρωταθλήματος είναι η μείωση των ομάδων. Οι 18 θεωρούνται πολλές και εκτιμούν πως ο ιδανικότερος αριθμός για μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνά τα 17 εκ. κατοίκους, είναι οι 16.

Την εισήγηση των «μεγάλων» της Ολλανδίας θετικά την αντίκρισαν και άλλοι Ευρωπαίοι φίλαθλοι. Υπήρξαν δε μερικοί που υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να σκεφτούν στη Γερμανία και την Ιταλία ωστόσο, πρόσφορο έδαφος βρήκε περισσότερο από φίλαθλους στη Σκωτία και την Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Στη Σκωτία οι μοναδικές αξιόπιστες ομάδες στην Ευρώπη και αυτές μέχρι ενός σημείου είναι η Σέλτικ και η Ρέιντζερς και στην Πορτογαλία πέραν της Μπενφίκα της Πόρτο και της Σπόρτιγκ δεν υπάρχει άλλη που να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα κύπελλα της ΟΥΕΦΑ.

Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Πορτογάλοι οπαδοί εκτιμούν πως οι «μεγάλοι» της χώρας είναι άπληστοι και δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους «μικρούς». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απληστίας τους είναι πως η Μπενφίκα έσπασε την κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να πάρει περισσότερα χρήματα και το παράδειγμα της ακολούθησαν η Πόρτο και η Σπόρτιγκ.

Είναι αξιοσημείωτο πως όλοι τους φέρνουν ως παράδειγμα την Πρέμιερ Λιγκ, η οποία παραχωρεί πολύ περισσότερα χρήματα στις ομάδες που υποβιβάζονται για να ξεπεράσουν όσον το δυνατό ανώδυνα το ψυχολογικό σοκ, από όσα παίρνουν οι πρωταθλήτριες στην Ολλανδία, Σκωτία και Πορτογαλία.

Ίσως σε κάποια στιγμή και εδώ στην Κύπρο να αντιληφθούμε πως προβλήματα με μικρούς και μεγάλους υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τη διαφορά πως στην Ολλανδία οι «μεγάλοι» αποφάσισαν να χάσουν μέρος των χρημάτων τους για να ισχυροποιήσουν σε βάθος χρόνου το πρωτάθλημά τους και τη δική τους θέση στον χάρτη της Ευρώπης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ