aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΌταν το αυτονόητο φτάνει να γίνεται... θαύμα

Όταν το αυτονόητο φτάνει να γίνεται… θαύμα

Σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο αθλητικογράφος της ιστοσελίδας «Gazzetta.gr» Βασίλης Σαμπράκος γράφει ένα ωραίο άρθρο το οποίο παρουσιάζουμε αυτούσιο, για τα αυτονόητα που έκαναν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, δηλαδή για την εύστοχη επιλογή να δώσουν συνέχεια στις περσινές τους εκδόσεις και να μην σχεδιάσουν τη σεζόν από λευκό χαρτί. Μια επιλογή που έκανε θαύματα.

Διαβάστε επίσης: «Χρυσάφι» για τους Δικεφάλους από την πρόκριση

Ξεκινά κανείς με το αυτονόητο: αυτή, η αποψινή, είναι μια μεγάλη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο επίπεδο των συλλόγων. Μια βραδιά που το ποδόσφαιρο καμαρώνει για την πρόκριση δύο ελληνικών ομάδων στην φάση των play offs του Champions League. Μια πρόκριση ομάδων, οι οποίες πριν από την διπλή παρτίδα των αναμετρήσεων ήταν τα αουτσάιντερ, βάσει χρηματιστηριακής αξίας αλλά και εμπειρίας των σημερινών εκδόσεων των συλλόγων. Δεν ήταν ο ΠΑΟΚ, ήταν η Σπαρτάκ το φαβορί για την πρόκριση. Δεν ήταν η ΑΕΚ, ήταν η Σέλτικ το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Γι’ αυτό και δεν σηκώνει μεγάλη ανάλυση η κουβέντα περί μιας ιστορικής βραδιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ζει μια στιγμή μεγαλύτερη από αυτή που αξίζει, που αναλογεί στο επίπεδο του πρωταθλήματος και στο επίπεδο της οικονομικής κατάστασής του.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό αήττητο για την ΑΕΚ στην Ευρώπη

Παρακολουθώντας όσα έκαναν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ στις ρεβάνς, σε συνέχεια των όσων είχαν κάνει στα πρώτα τους παιχνίδια απέναντι στις αντιπάλους τους, ο παρατηρητής έπαιρνε μια επιβεβαίωση της αρχικής διαπίστωσης, δηλαδή του συμπεράσματος μετά από το πρώτο παιχνίδια τους. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια συνέχεια του περσινού, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατάφερε να είναι μια αρκετά ώριμη έκδοση ομάδας για να διαχειριστεί τις καταστάσεις παιχνιδιού που διαμορφώθηκαν και στα δύο του παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε το δύσκολο την προηγούμενη εβδομάδα στην Τούμπα, εκεί όπου γύρισε ένα ματς που του είχε παραστραβώσει απέναντι σε μια ομάδα που είχε, έχει πολύ μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Σκάει η βόμβα Βέρνμπλουμ! Τον έντυσε στα ασπρόμαυρα ο Σαββίδης! (pics)

Στη Μόσχα στήθηκε σωστά, πήρε το δώρο του Λουίζ Αντριάνο από το 33’ο λεπτό, δηλαδή την αποβολή του Βραζιλιάνου και με εξαίρεση ένα διάστημα στα μισά του β’ ημιχρόνου όχι απλώς δεν λαχτάρησε αλλά στην πραγματικότητα έχασε την ευκαιρία για μια εκτός έδρας νίκη. Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στην Μόσχα ήταν η ελληνική ομάδα αυτή που ήξερε να διαχειριστεί το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει με το 3-2 του πρώτου παιχνιδιού, όχι η ρωσική. Ο ΠΑΟΚ δεν άλλαξε ρόστερ, δεν άλλαξε προπονητή και γι’ αυτό σήμερα ζει με την σιγουριά του Europa League, με το μπόνους των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόκριση στα play offs του Champions League και την βάσιμη πίστη ότι έχει τις πιθανότητές του για ένα επίτευγμα: την πρόκριση επί της Μπενφίκα στην φάση των ομίλων του Champions League.

Διαβάστε επίσης: Με Βίντι για το… σεντόνι η ΑΕΚ!

Η φετινή ΑΕΚ είναι μια συνέχεια της περσινής. Χειρίστηκε με ψυχραιμία και ωριμότητα την ανάγκη που της προέκυψε να αλλάξει προπονητή, έκανε την πιο safe από τις επιλογές που μπορεί να είχε μπροστά της, επέλεξε έναν προπονητή που μιλά τη γλώσσα της και γνώριζε απέξω και ανακατωτά τις δυνατότητές της και κάπως έτσι κατάφερε να επιτύχει μια πολύ ομαλή μετάβαση από την εποχή Μανόλο Χιμένεθ στην εποχή του Μαρίνου Ουζουνίδη. Με την ίδια ψυχραιμία χειρίστηκε μέχρι εδώ και όλες τις ανάγκες που της δημιούργησαν οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Με ηρεμία χειρίστηκε και τις αναποδιές που της παρουσιάστηκαν πριν και από τις δύο αναμετρήσεις της με την Σέλτικ.

Διαβάστε επίσης: ΑΕΚάρα, τα αστέρια σε περιμένουν! (vid)

Τόσο στη Σκοτία όσο και στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πιο έτοιμη και πιο ώριμη από όσο έδειχναν οι προδιαγραφές μιας ομάδας που στα ονόματα είχε αλλάξει πάρα πολύ. Αυτό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί με έναν πρωτόπειρο στην Ελλάδα προπονητή. Ουδείς άλλος, ακόμη και ικανότερος ή πιο έμπειρος από τον Ουζουνίδη, θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τόσο ώριμη και προσαρμοσμένη στο δικό του game plan ομάδα· μόνο ένας προπονητής που ήξερε καλά την περσινή ΑΕΚ και μιλά την ίδια γλώσσα με τους Ελληνες ποδοσφαιριστές θα μπορούσε να το επιτύχει. Η ΑΕΚ ήταν συνολικά καλύτερη, ή πιο σωστά ήταν η ομάδα με το πιο αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο και στα δύο παιχνίδια με την ακριβότερη αντίπαλό της. Με εξαίρεση ένα διάστημα στο β’ ημίχρονο, από το 70′ έως το 85′, που άφησε τη μπάλα στην Σέλτικ και γύρισε να αμυνθεί κάτω από τη σέντρα δίχως να βάζει μεγάλη πίεση στον κάτοχο της μπάλας, η ΑΕΚ είχε υπό τον απόλυτο έλεγχό της το ματς και την πρόκριση. Και αυτό το πέτυχε έχοντας στο τερέν μόνο δύο μεταγραφές, τον Οικονόμου και τον Αλεφ. Κι αυτή είναι μια μικρή εξήγηση για την ωριμότητα μιας ομάδας που δεν είχε άλλα επίσημα παιχνίδια στα πόδια της.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα στην Μπενφίκα για το… σεντόνι ο ΠΑΟΚ!

Αν είχε πλημμυρίσει το τερέν από μεταγραφές, δεν θα είχε προλάβει να γίνει ομάδα. Η ΑΕΚ δεν έχει μπει στους ομίλους του Champions League. Εχει όμως ήδη κλειδώσει το Europa League, έχει πάρει το μπόνους των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόκριση στα play offs του Champions League και έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία, από αυτές που όχι απλώς λιγοστεύουν αλλά μάλλον εξαφανίζονται από την μοίρα των ελληνικών ομάδων: τα ματς με την ουγγρική Vidi, την Βιντεότον, μια ομάδα χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας και μικρότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας από εκείνη. Είναι στο χέρι της να διαχειριστεί με νηφαλιότητα τη στιγμή, να παραμείνει προσγειωμένη και να ετοιμαστεί με τη συνείδηση ότι έχει μπροστά της μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που θα της παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον για να ξαναπαίξει στο Champions League. Μια ΑΕΚ σαν αυτή που είχε εμφανιστεί στη Σκοτία, δεν χάνει στην Ουγγαρία. Κι αν δεν χάσει στην Ουγγαρία, η ΑΕΚ θα κουνήσει σεντόνι.

Διαβάστε επίσης: Αυτός ο ΠΑΟΚ τα μπορεί όλα! (vid)

Δεν έκαναν τίποτα «σπουδαίο» τούτη τη φορά οι ελληνικές ομάδες. Εκαναν το «αυτονόητο»: εξέλιξαν το project της προηγούμενης σεζόν, δεν τσαλάκωσαν το χαρτί της περσινής σεζόν για να το πετάξουν στα σκουπίδια και να σχεδιάσουν μια νέα χρονιά από λευκό χαρτί. Πάτησαν πάνω στα περσινά, και αυτό αποδείχθηκε αρκετό για να εμφανιστούν επαρκώς προετοιμασμένες και ώριμες για θερινά προκριματικά ώστε να προκαλέσουν σωστά και να εκμεταλλευτούν την τύχη τους. Αν έκαναν τα αυτονόητα και τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές ομάδες, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα είχε βρεθεί στη σημερινή θέση, και η πρόκριση στα play offs δεν θα έμοιαζε με «θαύμα». Για την ακρίβεια ο πρωταθλητής δεν θα έμπαινε καν σε αυτή την διαδικασία, διότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν σε υψηλότερη θέση στο ευρωπαϊκό ranking.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ