aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΗ... πράσινη φανέλα του Τσουκαλά και οι επιθέσεις στον «σκληρό» της Θύρας-7

Η… πράσινη φανέλα του Τσουκαλά και οι επιθέσεις στον «σκληρό» της Θύρας-7

Είναι η ώρα που τα στελέχη των εταιρειών -κατά βάσει ναυτιλιακών- κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για καφέ και φαγητό. Εκείνη περίπου την ώρα, την προπερασμένη Τρίτη, δέχτηκε επίθεση με σφυρί ένας εξηντάχρονος άντρας σε ένα μικρό καφέ που διατηρεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής», ένας νεαρός πλησίασε τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, που εκαθόταν με δύο κυρίες, και τον ρώτησε αν θυμόταν τη μητέρα του. Δευτερόλεπτα αργότερα, έβγαλε από την τσέπη του μπουφάν του ένα σφυρί και χτύπησε στο κεφάλι τον εξηντάχρονο, προκαλώντας σοκ στους θαμώνες του καταστήματος. Ηταν σαφές πως ο δράστης είχε σκοπό να προκαλέσει βαρύ τραυματισμό στο θύμα.

Δεν τον σταμάτησε ούτε η παρουσία δύο μεγαλόσωμων ανδρών που περίμεναν να πάρουν τον καφέ τους και, σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, ανήκουν στη φρουρά επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία. Οι δύο αυτοί άνδρες φέρονται πως ακολούθησαν και ακινητοποίησαν τον νεαρό, παραδίδοντάς τον στη συνέχεια στην αστυνομία.

Ιστορίες σαν αυτήν επαναλαμβάνονται συχνά στο αστυνομικό δελτίο, όμως η συγκεκριμένη σε χρόνο dt έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Τι όμως το διαφορετικό είχε αυτή η επίθεση; Η απάντηση είναι απλή. Το θύμα ήταν ο γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού, Τάκης Τσουκαλάς. Αν σε ορισμένους το όνομα δεν λέει τίποτα, πρόκειται για έναν εκ των παρουσιαστών της τηλεοπτικής εκπομπής της Θύρας 7, δηλαδή των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Πειραιά. Αν και πάλι τα στοιχεία αυτά δεν βοηθούν κάποιους αναγνώστες να καταλάβουν ποιο πρόσωπο δέχθηκε την επίθεση, τότε η πλούσια σε μπούκλα κώμη του -συνώνυμο της δεκαετίας του ’80- σε συνδυασμό με τη φράση «Αντε γεια», δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης.

Στα Καμίνια

Πρόκειται απλά για τον Τάκαρο, όπως τον αποκαλούν στο νότιο πέταλο του γηπέδου «Καραϊσκάκη». Τον άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σπάτα Αττικής, όμως τα παράτησε για να εγκατασταθεί στα Καμίνια του Πειραιά και να βρίσκεται εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Ολυμπιακού. Αλλωστε, όπως έχει παραδεχτεί, δεν άντεχε να φοράει την πράσινη φανέλα του Αήττητου, ομάδας της γενέτειράς του, όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας, φροντίζοντας από μέσα να φοράει μια ερυθρόλευκη με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Ο Τάκης Τσουκαλάς πρωτοεμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες την ανατολή του 21ου αιώνα, από τη συχνότητα του «Magic Πειραιά». Αν και δεν ήταν η πρώτη του είδους, ξεχώρισε για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και κύριος ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι παρουσιαστές. Λόγος υβριστικός και συχνά υποτιμητικός για τους οπαδούς των άλλων ομάδων, σε απογευματινές ώρες. Η καινοτομία της εκπομπής ήταν οι ανοιχτές στο κοινό γραμμές. Για αρκετό καιρό, η τηλεόραση σε συνδέσμους οπαδών του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ ήταν συντονισμένες στο «Magic».

Οι παρεμβάσεις των αντιπάλων ήταν συχνές και συνήθως έκλειναν με τη φράση-σήμα κατατεθέν της εκπομπής «Αντε γεια» (την οποία και υιοθέτησε ως τίτλο στη συνέχεια η εκπομπή) και αφού είχαν ακουστεί βρισιές εκατέρωθεν στον τηλεοπτικό αέρα. Αρκετές από τις ατάκες που έβγαιναν από το στόμα των παρουσιαστών γινόνταν viral πριν από την εποχή της μαζικής χρήσης του Διαδικτύου. Πλέον, ο Τάκης, ο Ακης και ο Αλέκος αποτελούσαν το δημόσιο πρόσωπο της Θύρας 7.

Στιγμές γραφικότητας

Ο Τάκης όμως ξεχώριζε από τους υπόλοιπους. Λίγο το ιδιαίτερο μαλλί, λίγο το γεγονός πως ήταν επί χρόνια ο οργανωτής της κερκίδας, λίγο πως ήταν ο πιο αθυρόστομος από όλους, μετατράπηκε γρήγορα από φανατικός οπαδός σε γραφικό τηλεοπτικό παρουσιαστή. Στις εκπομπές του έχουν κάνει την εμφάνισή τους κοτόπουλα, σουρωτήρια, ακόμη και καπνογόνα, έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο παραστατικός και να πικάρει τους «εχθρούς» έπειτα από μεγάλες νίκες της ομάδας του.

Για πολλά χρόνια οργανωτής της «κόκκινης κερκίδας», πλέον έχει δώσει τη… σκυτάλη στις νεότερες γενιές…

Δεν τον αντιμετώπιζαν όμως όλοι σαν μια γραφική φιγούρα. Ορισμένοι από τους αντίπαλους οπαδούς δεν μπορούσαν να χωνέψουν τα όσα υβριστικά και υποτιμητικά έλεγε για εκείνους. Πολλές φορές έγινε στόχος επιθέσεων. Μία φορά στον Χολαργό και άλλη μία -σχετικά πρόσφατα- κάτω από το σπίτι του στα Καμίνια.

Το περιστατικό του Χολαργού τον «έριξε» στα μάτια όσων ασχολούνται με τα οπαδικά ζητήματα. Υπέπεσε σε ένα «θανάσιμο» -για τον συγκεκριμένο κύκλο- «αμάρτημα». Μπορεί να μην έδωσε -όπως υποστηρίζει- ονόματα στην αστυνομία, όμως φωτογράφησε μέσα από την εκπομπή του το πρόσωπο που ο ίδιος θεώρησε υπεύθυνο για την επίθεση. Με την πράξη του αυτή έσπασε τον «κώδικα τιμής» των οργανωμένων οπαδών, προαναγγέλλοντας και αντίποινα.

Δεν ήταν όμως μόνο οι τηλεοπτικές εκπομπές της Θύρας 7 που τον έκαναν διάσημο. Ο τηλεοπτικός φακός τον έχει «συλλάβει» πολλές φορές να βρίσκεται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους όπου έπαιζε ο Ολυμπιακός. Στην ιστορία έχουν περάσει τόσο η βόλτα του στο «Καραϊσκάκη» κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό, όπου φαίνεται να βρίζει τον ποδοσφαιριστή του «τριφυλλιού» Αγγελο Μπασινά, όσο και η περιφορά του δίπλα από το παρκέ του ΣΕΦ, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Η χωρίς πρόβλημα παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που απολαμβάνει ασυλίας από τη διοίκηση του πειραϊκού συλλόγου και από την ΕΛ.ΑΣ. Αν και δεν βρισκόταν πια στην πρώτη του νιότη, εξακολουθούσε να είναι ο οργανωτής κερκίδας της Θύρας 7. Τουλάχιστον, όποτε είχε κέφι, αφού η σκυτάλη είχε περάσει στις νεότερες γενιές.

Από τη θέση αυτή, είχε τη δυνατότητα να έχει επαφές με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Στην ιστορία έχει μείνει η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, στην εκπομπή του, το 2005, μετά από ήττα από τον Εργοτέλη. Ο αστικός μύθος -που αγγίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση τα όρια της αλήθειας- αναφέρει πως αυτή η παρέμβαση κράτησε ενωμένο τον Ολυμπιακό, σε μια εποχή που οι συνεργάτες του τότε προέδρου του συλλόγου κατηγορούσαν τους οργανωμένους οπαδούς πως ήθελαν να «φάνε» τον προπονητή Ντούσαν Μπάγιεβιτς, για να φέρουν στη θέση του τον Νίκο Αλέφαντο και οι τελευταίοι απειλούσαν να σταματήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και το γήπεδο. Μετά από αυτήν τη συζήτηση, το ζήτημα θεωρήθηκε λήξαν.

Στα πλατό

Τα χρόνια κυλούσαν, η εκπομπή συνεχιζόταν και ο Τάκης είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο. Ανάμεσα στο γήπεδο και στα τηλεοπτικά πλατό, προλάβαινε να κάνει και εμφανίσεις σε life style εκπομπές, όπως του Γρηγόρη Αρναούτογλου και της Μαρίας Μπεκατώρου, αλλά και ως «θύμα» φάρσας του γνωστού για τα ερυθρόλευκα αισθήματά του Χρήστου Φερεντίνου.

Σκεύη μαγειρικής, κοτόπουλα αλλά και καπνογόνα επιστρατεύει για να «πικάρει» τους αντίπαλους οπαδούς…

Το πρόσωπο του χρησιμοποιήθηκε από τον Γιώργο Μητσικώστα, ενώ αποσπάσματα από τα… κατορθώματά του συμπεριλαμβάνονταν στις εκπομπές του Λάκη Λαζόπουλου και του Αντώνη Κανάκη. Ετσι άρχισε να ξεθωριάζει η εικόνα του «σκληρού οπαδού» και να μετατρέπεται σταδιακά σε μια cult τηλεπερσόνα. Αλλωστε, την τελευταία εικοσαετία, αυτό που θυμούνται οι περισσότεροι είναι οι τηλεοπτικές «εκρήξεις» σε καβγάδες με αντιφρονούντες, παρά οι απόψεις για την αγαπημένη του ομάδα ή για ζητήματα της επικαιρότητας που δεν παραλείπει να σχολιάσει…

Αναφορές σε επιθέσεις

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν πως στην εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά υπήρξαν αναφορές σε περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ οπαδών, συνήθως μέσα από κώδικες, ώστε να γίνονται αντιληπτά μόνο από τους μυημένους. Για τους εκτός χώρου, αρκούσαν οι λέξεις «κότες», «λαγοί», «τρέχατε» κ.λπ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ