aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGA«Καίγεται» η UEFA για φινάλε κι ας συρρικνώνει το 2020-2021

«Καίγεται» η UEFA για φινάλε κι ας συρρικνώνει το 2020-2021

Την Τετάρτη (1/4) πραγματοποιήθηκε η δεύτερη -μέσα σε διάστημα 15 ημερών- τηλεδιάσκεψη της UEFA με τις 55 ενώσεις – μέλη της. Σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα έχουν σιγήσει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα αυτό της Λευκορωσίας που συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Στη νέα τηλεδιάσκεψη λοιπόν επισημοποιήθηκε ότι ήταν ανέφικτος ο στόχος να ολοκληρωθεί η σεζόν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Γι’ αυτό και αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι αγώνες του Champions League και του Europa League, οι αγώνες των εθνικών ομάδων που ήταν προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο, αλλά και τελικά Euro μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών.

Στις συζητήσεις που έγιναν έπεσαν στο τραπέζι αρκετά σενάρια για το πότε θα ξεκινήσει εκ νέου η σεζόν και πότε θα ολοκληρωθεί. Η UEFA εμφανίστηκε απόλυτα διαλλακτική, καθώς τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν από την κατάσταση με τη πανδημία. Δεν έβαλε δηλαδή το μαχαίρι στον λαιμό των ομοσπονδιών. Κάθε άλλο. Θα ήταν εντελώς παράλογο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό, βέβαια, που «καίει» την ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι να γίνουν οι δύο διοργανώσεις της, το Champions League και το Europa League. Αντιλαμβάνεστε πόσα χρήματα χάνονται σε αντίθετη περίπτωση.

Είναι τόσο σημαντικό αυτό το θέμα για την UEFA, που ξεκαθάρισε στα μέλη της πως και τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν οι ίδιες διοργανώσεις τη σεζόν 2020-2021, δεν θα την πειράξει καθόλου. Ενημέρωσε ότι θα βρεθεί o τρόπος να διεξαχθούν όλοι οι προβλεπόμενοι αγώνες (προκριματικά, όμιλοι, νοκ άουτ κ.τ.λ.), με στόχο μάλιστα να μην αλλάξει τη δομή και τη μορφή, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Προφανώς και θα υπάρξει συρρίκνωση, ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν από το Euro 2020, το οποίο αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2021. Την UEFA, δηλαδή, δεν τη νοιάζει να πάει όσο πιο πίσω γίνεται η χρονιά, αρκεί να ολοκληρωθούν οι δύο διοργανώσεις. Το πώς τώρα θα διαμορφωθεί το καλεντάρι της νέας σεζόν, δεν συζητήθηκε. Βλέποντας και κάνοντας. Αυτή είναι η γενική αίσθηση που επικράτησε.

Όσο για τα εθνικά πρωταθλήματα, εκφράζεται μια διάθεση όχι το ίδιο πιεστική. «Σε κάθε χώρα σεβόμαστε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων», ανέφερε η UEFA στις ομοσπονδίες, θέλοντας έτσι να δείξει πως οποιαδήποτε στάση τηρηθεί από κάθε Κράτος αναφορικά με τον ιό, θα γίνει δεκτό με κατανόηση.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέφερε σε επίσημη ενημέρωσή της πως η UEFA ζήτησε να έχουν τελειώσει όλες οι διοργανώσεις μέχρι τις 3 Αυγούστου και να επανέλθουν οι ομάδες στη δράση στα μέσα Ιουνίου. Πράγματι έπεσε στο τραπέζι και αυτό το σενάριο, αλλά δεν ήταν το μόνο. Ξαναλέμε ότι κυρίαρχο μέλημα για την UEFA είναι ολοκληρωθεί η σεζόν και να μην καταστεί άκυρη. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Συμφωνήθηκε, από εκεί και πέρα, να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη σε περίπου 20 μέρες, αφού μέσα στο διάστημα αυτό έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξουν αγώνες.

ΡΙΧΝΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ήταν και αυτό των αδειοδοτήσεων των ομάδων που πρόκειται να παίξουν στην Ευρώπη τη νέα αγωνιστική περίοδο. Επειδή ακριβώς ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην ποδοσφαιρική βιομηχανία, η UEFA κατεβάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κριτήριά της.

Αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που έχουν και θα έχουν περιέλθει τα κλαμπ με το τέλος της πανδημίας, επομένως το σενάριο να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ομάδες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ομάδες δηλαδή που υπό άλλες περιστάσεις θα «κόβονταν» μια και καλή, πλέον κατά τα φαινόμενα θα έχουν θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΑΙΚΤΩΝ: UEFA-FIFA ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
Το τελευταίο διάστημα, όχι άδικα, γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα συμβόλαια των παικτών. Αυτά δηλαδή που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Οι ομάδες αν δεν προέκυπτε το θέμα του κορονοϊού θα είχαν ολοκληρώσει έως τότε τις υποχρεώσεις τους. Τώρα όμως θα αγωνιστούν μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας. Να ξεκαθαριστεί πως το τι μέλλει γενέσθαι δεν θα το αποφασίσει ούτε η FIFA ούτε η UEFA. Μπορούν απλά να προτείνουν (strong recommendation), όχι να παρέμβουν. Το θέμα των συμβολαίων «ακουμπάει» τις δύο πλευρές (παίκτες – ομάδα) και το Κράτος.

Είτε οι δύο πλευρές δηλαδή θα πρέπει να βρουν λύση, είτε να προκύψει συλλογική σύμβαση (collective agreement), είτε να παρέμβει το Κράτος. Όπως για παράδειγμα στη χώρα μας που εφαρμόστηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ