aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤο πιο οργανωμένο «εργοστάσιο παραγωγής» ποδοσφαιριστών στο Μεξικό

Το πιο οργανωμένο «εργοστάσιο παραγωγής» ποδοσφαιριστών στο Μεξικό

Στο ισόγειο του θαλάμου σε μια από τις πιο επιτυχημένες ακαδημίες ποδοσφαίρου του Μεξικού, περίπου 30 έφηβα αγόρια μαζεύτηκαν για να δουν την Κροατία να κερδίζει την Αργεντινή με 3-0.

Φορούσαν τις πορτοκαλιές φανέλες και τα μαύρα σορτσάκια της Πατσούκα, μιας από τις πιο γνωστές ομάδες του Μεξικού, της οποίας η ακαδημία έχει τη βάση της στο Πανεπιστήμιο Ποδοσφαίρου και Επιστημών Αθλητισμού. Η ακαδημία της Πατσούκα έχει δώσει αρκετούς παίκτες στην εθνική Μεξικού που αντιμετωπίζει σήμερα τη Βραζιλία για τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ίρβινγκ Λοζάνο, 22, που ξεχωρίζει στα γήπεδα της Ρωσίας, ήταν γνωστός ως Τσάκι (από την ομώνυμη ταινία τρόμου) επειδή του άρεσε να τρομάζει τους συμπαίκτες του στην ακαδημία. Μαζί με τον Έρικ Γκουτιέρεζ, 23, και τον Έκτορ Ερέρα, 28, αποτελούν μια νέα φουρνιά ταλέντων για την ‘Ελ Τρί’.

Ο Λοζάνο πήρε αρκετή δημοσιότητα μετά το γκολ του απέναντι στη Γερμανία. Έτσι, τώρα τα ΜΜΕ άρχισαν να μελετούν την περίπτωση της Πατσούκα.

Ανήμπορη να ανταγωνιστεί οικονομικά τις μεγάλες ομάδες της χώρας, η Πατσούκα αποφάσισε να συγκεντρωθεί στην ανάπτυξη παικτών. Έφερε προπονητές που δούλεψαν σε Αγγλία, Ισπανία, Αργεντινή και Ολλανδία και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, στη διατροφή, στην επιστήμη του αθλητισμού και στην συνεχή προπόνηση σε κάθε επίπεδο για τα παιδιά ηλικίας 10 χρόνων και πάνω.

«Φέρνουμε τους καλύτερους έφηβους Μεξικανούς και τους δίνουμε τις καλύτερες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποτε θα έχουμε τους καλύτερους παίκτες στη χώρα», είπε ο Μάρκο Γκάρσες, αθλητικός διευθυντής της ομάδας.

Στην ακαδημία, το πρόγραμμα των παικτών τηρείται ευλαβικά. Οι περισσότεροι ξυπνούν στις 6, έχουν 5 λεπτά να σηκωθούν από το κρεβάτι και 15 για να κάνουν μπάνιο πριν πάνε προπόνηση για δύο ώρες. Έπειτα κάνουν μαθηματικά για 50 λεπτά, Ισπανικά για 40, έχουν ελεύθερο χρόνο για 70 και ξανά από την αρχή, πριν να πάνε για ύπνο στις 70.

Όταν πάνε για φαγητό, βάζουν το δάχτυλο τους σε ένα σκάνερ στην είσοδο του εστιατορίου, το οποίο τυπώνει ένα εισιτήριο για το γεύμα που δικαιούνται να πάρουν. Το λιλά είναι για αυτούς που πρέπει να βάλουν κιλά και σημαίνει διπλή μερίδα υδατανθράκων, το πορτοκαλί είναι για αυτούς που πρέπει να χάσουν κιλά και σημαίνει λιγότερους υδατάνθρακες, ενώ το πράσινο είναι το κανονικό γεύμα.

«Οι υδατάνθρακες είναι η βενζίνη για τους ποδοσφαιριστές», είπε ο Γκάρσες, 45, πρώην παίκτης της Πατσούκα, ο οποίος επέστρεψε το 2011. Τότε, η ομάδα είχε ήδη αρχίσει να επενδύει στις ακαδημίες και έφερε τον Γκάρσες για να βοηθήσει. Είχε μόλις πάρει το πτυχίο του στην Επιστήμη του Αθλητισμού από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores και ήταν αποφασισμένος να εφαρμόσει τις γνώσεις του περί φυσιολογίας, βιομηχανικής και προπονητικής.

Ο Γκάρσες είχε επίσης μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας τον μεγάλων ομάδων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έφερε στην Πατσούκα το Χάνς Βέστερχοφ, Ολλανδό κόουτς ο οποίος είχε δουλέψει σε Άγιαξ και Γουαδαλαχάρα, μαζί με τον γιό του Βούτ, επίσης κόουτς.

Η επόμενη πρόσληψη του Γκάρσες ήταν ο Έφραιν Φλόρες, πρώην προπονητή της Γουαδαλαχάρα για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Επίσης έφερε τον Αλφρέντο Αλτιέρι από την Μπόκα Τζούνιορς για τη θέση το διευθυντή των ακαδημιών.

«Υπήρχε μια πολύ καλή βάση, όμως την οργανώσαμε ακόμη παραπάνω», είπε ο Αλτιέρι, «και δώσαμε στην ομάδα ένα συγκεκριμένο πλάνο, και ένα τρόπο προπόνησης».

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ