aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΠουρσαϊτίδης: «Δέχθηκα απειλητικά μηνύματα… βρήκα παίκτες υπέρβαρους»

Πουρσαϊτίδης: «Δέχθηκα απειλητικά μηνύματα… βρήκα παίκτες υπέρβαρους»

Για το χθες και το σήμερα της Νέας Σαλαμίνας μίλησε ο Σάββας Πουρσαϊτίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Άκου τι λέει», στο ραδιόφωνο του Super Sport fm (104.0). Ο Ελλαδίτης προπονητής μίλησε για τις συνθήκες που συνάντησε όταν πρωτοπήγε στους «ερυθρόλευκους», διευκρίνισε σχετικά με τη δήλωση που έκανε στην αρχή της σεζόν και παρεξηγήθηκε από πολλούς, ενώ έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε μετά τις άσχημες εμφανίσεις στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Για τις δηλώσεις του στο ξεκίνημα της χρονιάς που παρεξηγήθηκαν: «Είμαι ένας άνθρωπος που προσέχω πολύ τα λέω, γιατί τα λέω και ποιοι τα ακούνε. Ποτέ δεν είπα ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη πορεία από την περσινή καθώς τερματίσαμε 5οι. Είπα ότι έχουμε καλύτερο ρόστερ από το περσινό. Κάποιοι το συνέδεσαν ότι καλύτερη ομάδα ίσον καλύτερη πορεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι ίδια η Ανόρθωση η περσινή κι η Ομόνοια το ίδιο… άρα αυτομάτως δύο ομάδες πάνω από εσένα. Δεν είναι εύκολο να πετάξεις εκτός αυτές τις δύο ομάδες. Είπα ότι ναι μεν έχουμε καλύτερη ομάδα αλλά δεν εξυπακούεται ότι θα έχουμε καλύτερη πορεία»

Πώς βλέπει μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα: «Η ΑΕΚ έχει έξι ισοπαλίες και είναι στην 3η θέση, είναι πιο δύσκολο το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει ομάδα που λες ότι είναι τελειωμένη και θα πέσει. Π.χ. η Δόξα έχασε από την ΑΕΚ και θα ήταν άδικη και η ισοπαλία ακόμα για την ομάδα».

Συμπλήρωσε δύο χρόνια στη Νέα Σαλαμίνα. Τι θυμάσαι από τότε και ποιες είναι οι διαφορές με το σήμερα: «Πήγα τον Οκτώβριο του 2017. Θυμάμαι τις πρώτες προπονήσεις. Προσπάθησα να μιλήσω με κάποιους παίκτες. Είδα το κλίμα, ήταν τραγικά τα πράγματα. Είχε παίκτες υπέρβαρους, οι εγκαταστάσεις σε κακή κατάσταση. Τότε είπα ότι πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Το πιο σημαντικό ήταν να βελτιώσουμε την αγωνιστική εικόνα γιατί αυτό θα μας έδινε τους πόντους για να δυναμώσουμε και να αλλάξουμε πράγματα στην πορεία. Περάσαμε μεγάλη αμφισβήτηση γιατί δεν ήρθαν νωρίς τα αποτελέσματα. Αποκορύφωμα ήταν ένα παιχνίδι που χάσαμε από την Αλκή, εκεί τους είπα ότι είναι απλά τα πράγματα. Τα παιδιά θέλουν, προσπαθούν, αλλά μας λείπει κάτι. Τους είπαν ότι θέλουμε τέσσερις ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο για να παίξουμε τα ρέστα μας. Είπαμε ότι πρέπει να πάρουμε και τους τέσσερις. Πετύχαμε και στους τέσσερις, τον Καρλάο, τον Τιάγκο, τον Νουρ και τον Ελουντού. Μας έδωσαν μεγάλη βοήθεια και μέσα από αυτούς αναγεννήθηκαν και οι υφιστάμενοι ποδοσφαιριστές. Τότε κάναμε πορεία πρωταθλητισμού, τερματίσαμε έβδομοι με 8 νίκες σε 10 αγώνες. Τότε είπα ότι τη νέα χρονιά θα έπρεπε να αλλάξουμε πράγματα. Η διοίκηση ήταν κοντά μου, είναι άνθρωποι που αγαπάνε παθολογικά την ομάδα τους και τους χαρακτηρίζω ήρωες. Κάποιοι προηγούμενοι που κάνουν και αντιπολίτευση γέμισαν με χρέη την ομάδα και εγώ τώρα δεν μπορώ να έχω τα μπάτζετ που θα ήθελα. Τώρα η διοίκηση πληρώνει πριν την ώρα της, δεν υπάρχει μουρμούρα στα αποδυτήρια, υπάρχει ηρεμία. Φτιάξαμε και ένα προπονητικό κέντρο από τα καλύτερα. Με την βοήθεια της διοίκησης κλείσαμε τα γήπεδα, φτιάξαμε τα αποδυτήρια, τα γυμναστήρια όλα. Όταν πήγα ήταν όλα ανοικτά. Μπορούσε ο καθένας να δει την προπόνηση. Και οι γονείς των παιδιών που παίζουν στις ακαδημίες περνούσαν μέσα από το γήπεδο. Τώρα θα αρχίσει το νέο προπονητικό που θα είναι εντυπωσιακό, θα είναι μικρογραφία του Αρχαγγέλου και του Κολοσσίου».

Για την αμφισβήτηση στο ξεκίνημα της χρονιάς: «Εισέπραξα την αρνητικότητα από κάποιους φιλάθλους, αλλά όταν κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Αγωνιζόμενος σε μεγάλες ομάδες, έζησα μεγάλη αγάπη και τώρα κάποιες φορές ένιωσα την αμφισβήτηση. Μέχρι και προσωπικά μηνύματα απειλητικά πήρα, ενώ ακούστηκαν και ψέματα ότι δεν είχα καλές σχέσεις με ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια και άλλα. Ήταν μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε την ομάδα στα ίδια επίπεδα αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έφυγε η μισή ομάδα, παίκτες βαρόμετρα. Ο Τιάγκο, ο Μαργκάσα, ο Τζολομπάρτ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Ο Φουστάρ δεν έπαιξε ακόμα, ο κορυφαίος της περσινής σεζόν Βεσελόφσκι δεν μας έδωσε κάτι ακόμα. Σας είπα πέντε παίκτες περσινούς 11άδατους».

Τι έγινε μετά το παιχνίδι με τον Εθνικό, υπήρξε τότε θέμα προπονητή; «Ήμουν απογοητευμένος κι εγώ μετά το ματς με τον Εθνικό. Στο α΄ μέρος χάσαμε πολλές ευκαιρίες και μπορούσαμε να καθαρίσουμε. Στην επανάληψη μπήκαμε μεταμορφωμένοι, δεχθήκαμε γκολ και χάσαμε. Ζήτησα την επόμενη μέρα να κάνω μια κουβέντα με τη διοίκηση. Η διοίκηση δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να πει ότι δεν υπάρχει θέμα προπονητή, το άφησε ανοικτό και συντηρήθηκε από κάποιους δημοσιογράφους. Μιλήσαμε και είχαν όλη την διάθεση να συνεχίσουμε Σίγουρα στα μυαλά τους θα είχαν κάποια ανησυχία. Τους είπα ότι είναι καλή η ομάδα, ήρθαν δύο συνεχόμενες νίκες και άρχισε να αλλάζει το πράγμα».

Για τις κατηγορίες περί βρισιάς στο δεύτερο γκολ της ομάδας με τη Νέα Σαλαμίνα: «Το άκουσα κι εγώ. Πρέπει να είσαι ανεγκέφαλος για να βρίσεις αντιπάλους. Δεν το έκανα ποτέ στην καριέρα μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με τους συνεργάτες μου κατά την διάρκεια του αγώνα ότι με το ΑΠΟΕΛ πληρώσαμε τα στημένα και ότι δεν βάζουμε γκολ από κόρνερ. Είπα εκείνη την στιγμή μια φορά και για εμάς και χρησιμοποίησα τη λέξη που είπε ο Όσιμ, δεν χρειάζεται να την αναφέρουμε, προς Θεού. Εκείνο είπα και την ώρα του γκολ. Κακώς υπήρξε η εντύπωση ότι έβρισα, κάθε άλλο ειδικά κόντρα στην Ανόρθωση. Στην Ανόρθωση πήρα τους περισσότερους τίτλους, είχαμε το έπος της Τραπεζούντας. Αν κάποιος μπορεί να διαβάσει τα χείλη μου θα το καταλάβει αυτό ότι δεν έβρισα. Ειδικά για την Ανόρθωση δεν μπορεί να το ισχυριστεί κανείς αυτό. Και η οικογένεια της γυναίκας μου και φίλοι μου είναι με την Ανόρθωση. Και οι άνθρωποι της Ανόρθωσης λένε τα καλύτερα για μένα όπου κάτσουν και όπου σταθούν».

Τι μπάτζετ χρειάζεται η Νέα Σαλαμίνα για να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη: «Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε φέτος. Εννοείται ότι δεν θα μπούμε στη λογική των αριθμών. Ίσως να έχουμε το δεύτερο ή τρίτο μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας, χωρίς να είμαι σίγουρος. Από αυτά που ακούω το λέω αυτό. Δυστυχώς συγκρινόμαστε με ομάδες της πρώτης 6άδας».

Είναι πιο ψηλό το φετινό μπάτζετ της Νέας Σαλαμίνας σε σχέση με πέρυσι; «Κάποιοι πέρυσι έπαιρναν 10 ευρώ και φέτος με τις ανανεώσεις παίρνουν 12. Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς τις πωλήσεις των παικτών η φετινή σεζόν θα βγει πιο εύκολα από τη διοίκηση».

Για το γεγονός ότι η Νέα Σαλαμίνα δέχεται πολλά γκολ: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα γκολ που δεχθήκαμε φέτος. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε σύγκριση μεταξύ των παικτών που έφυγαν και ήρθαν. Ο Λαμπό, για παράδειγμα, έχει άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Τζολομπάρτ. Είναι λάθος να συγκρίνουμε ποδοσφαιριστές. Όντως μας λείπουν ποδοσφαιριστές βαρόμετρα όπως ο Φουστάρ. Οι υπόλοιποι που παίζουν ανταποκρίνονται. Ο Τσαμπούρης παίζει σε μια άλλη θέση, ο Κύπρος (σ.σ Χρυστοφόρου) κάνει εξαιρετική χρονιά. Έχουμε και τρεις ποδοσφαιριστές στην Εθνική Ανδρών και νιώθουμε περήφανο γι’ αυτό. Μου είπαν ότι αυτό συνέβη τελευταία φορά τη δεκαετία του ’90».

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις στον πάγκο τον Βεσελόφσκι; «Είναι δύσκολο, χρειάζεται σωστή διαχείριση. Είναι επαγγελματίες και πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις. Εγώ χρησιμοποιώ αυτούς που μου κάνουν την δουλειά μου. Στέλνω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει αδικία, αυτοί που πρέπει να παίζουν παίζουν».

Που είναι ο Μάριος Δημητρίου; «Ο Μάριος είχε σοβαρό τραυματισμό και είναι σε φάση αποθεραπείας. Είναι αρκετά κοντά στο να αρχίσει να μπαίνει και με μπάλα. Έχει καλή ποιότητα και κάποια στιγμή τον περιμένουμε για να αξιολογήσουμε αναλόγως».

Σε ενόχλησε η αποχώρηση του Μαργκάσα; «Δεν με ενόχλησε καθόλου. Χαρά μου να έχω ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν σε ομάδες με στόχο το πρωτάθλημα. Ήμουν σίγουρος ότι θα έβρισκα ποδοσφαιριστές. Πρόσφερε στη Νέα Σαλαμίνα, του δείξαμε εμπιστοσύνη όταν τον πυροβολούσανε όλο και έτρεχε στην Αστυνομία. Του είπα ότι θα κάνουμε καλή ομάδα, θα σε βοηθήσουμε και θα μας βοηθήσεις κι εσύ. Μπορούσε να φύγει με καλύτερο τρόπο. Δεν ενημερώθηκα από τον ίδιο ότι θα φύγει αλλά από το ίντερνετ. Θα μπορούσε να μας ενημερώσει, είτε εμένα, είτε τον Μάκη Παπαϊωάννου, ο οποίος τον πίστεψε πολύ. Πήγαμε στο σπίτι του για να τον πείσουμε. Δεν με ενόχλησε. Προχθές ήρθε στο γραφείο μου και μιλήσαμε».

Η άποψη σου για τον Κούσουλο και σε ποια θέση πρέπει να παίζει; «Ο Γιάννης είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και σπουδαίο παιδί. Έκανε πολύ καλά παιχνίδια μαζί μου στην τριάδα στα στόπερ. Μπορεί να αγωνιστεί καλύτερα σαν κεντρικός αμυντικός και δεν 6άρι κάποιες φορές. Στα άκρα δεν είναι το δυνατό του σημείο».

Για τον επόμενο… Κωστή στη Νέα Σαλαμίνα: «Υπάρχουν πολλά παιδιά. Είναι ο Σιαθάς, ο Θωμάς Νικολάου, ο Χατζηκωνσταντή. Όταν πήγα στην ομάδα ο Κωστή δεν ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο. Ο άνθρωπος που πίστεψε περισσότερο από όλους σε αυτόν και όχι μόνο είναι ο Γιώργος Τσούκκας. Όλοι λένε ότι έκαναν την μετεγγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς και τους ακούμε και γελάμε στη Νέα Σαλαμίνα. Τότε έλεγαν ότι είναι κοντός, ότι είναι αδύνατος και άλλα. Ο Γιώργος Τσούκκας πίστεψε σε όλους αυτούς τους παίκτες».

Πώς κατάφερες να αναγεννήσεις τον Τάσο Κίσσα; «Ο Τάσος δεν είναι νεαρός, είναι έμπειρος. Ήταν συμπαίκτης μου στον ΑΠΟΕΛ, ήξερα πως δουλεύει, Κάνει καλά παιχνίδια και μπορεί ακόμα καλύτερα. Δεν είναι θέμα αναγέννησης αλλά ότι του έδειξα εμπιστοσύνη. Όσο κρατιέται και πηγαίνει καλά θα παίζει. Κανείς δεν είναι σίγουρος για την 11άδα».

Όταν είδες τον Ιωάννη Κωστή τι εντύπωση σου προκάλεσε ο σωματότυπος του; «Δεν μου έκανε εντύπωση και ούτε έδωσα σημασία στον σωματότυπο του, εξάλλου κι εγώ δεν ήμουν ιδιαίτερα ψηλός (γέλια). Εκείνη την στιγμή μας έφυγαν εννιά ποδοσφαιριστές, μόνο τέσσερις μπορούσαμε να πάρουμε και έπρεπε να βγάλω άλλους από την δεύτερη ομάδα. Από την πρώτη στιγμή έδειξε θράσος, τους έδωσα την ευκαιρία και την άρπαξε».

Θα παίξει στον Ολυμπιακό; «Δεν τον φοβάμαι, από τον ίδιο εξαρτάται, όχι από τους άλλους».

Για τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών Κούσουλου, Τζολομπάρτ, Μαργκάσα, Κωστη: «Ο Κωστή πήγε στον Ολυμπιακό Πειραιώς από τη Νέα Σαλαμίνα, όχι από το ΑΠΟΕΛ ή την Ανόρθωση, την Ομόνοια και τον Απόλλωνα. Έχει πολλές πωλήσεις ποδοσφαιριστών η ομάδα με προπονητή εμένα. Είναι μετάλλια αυτά για έναν προπονητή και θα πρέπει να συνεχίσουμε, το χρειάζεται αυτό η ομάδα. Πρέπει να μπαίνει μια τιμή εκκίνησης και το λέω αυτό για το σίριαλ με την Ομόνοια και τον Κορέια. Τα στάνταρ ανέβηκαν πολύ, έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές. Άκουσα ότι δεν ήθελε ο Σάββας να πάει ο Κορέια στην Ομόνοια,  αλλά ήθελα να πάει στον ΑΠΟΕΛ και πολλά άλλα. Ναι, κοίταξα και το δικό μου συμφέρον και άσκησα μεγάλη πίεση μετά την πώληση του Τζολομπάρτ θεώρησα μικρή την προσφορά για τον Κορέια και είπα ότι αν φύγει αυτός δεν θα μπορούσα να έμενα ούτε εγώ. Δεν ήταν το θέμα η Ομόνοια ή το ΑΠΟΕΛ ή άλλη ομάδα».

Πιστεύεις ότι η Ανόρθωση μπορεί φέτος για κάποιον τίτλο; «Βεβαίως και το πιστεύω, άλλωστε είναι πρώτη στην βαθμολογία. Όπως δήλωσε και ο Τιμούρ πάνε για πρωτάθλημα. Είναι ομάδα με ιστορία, με πρωταθλήματα, τεράστιο κόσμο και με δίψα. Το έχει ξανακάνει ο Τιμούρ. Θα είναι στις ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο».

Για τον Τιάγκο: «Είναι ένα από τα παιδιά που αλλάξανε τη ροή της Νέα Σαλαμίνας από τον κίνδυνο της διαβάθμισης στην κορυφή του β΄ γκρουπ. Βοήθησε πολύ με τα γκολ του και την παρουσία του. Είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και είμαι σίγουρος ότι θα έχει ανάλογη πορεία στην Ομόνοια. Έκανα προσπάθεια να τον κρατήσω, αλλά η οικονομική διαφορά ήταν τεράστια».

Αρκετοί σε θεωρούν τον κατάλληλο για να αναλάβει τον ΑΠΟΕΛ: «Παίρνω πολλά μήνυμα από φίλους του ΑΠΟΕΛ και δείχνουν την αγάπη τους. Υποθετικά δεν θα ήθελα να μιλήσω, αλλά σίγουρα δεν  υπάρχει προπονητής που δεν θα ήθελε να δουλέψει στον ΑΠΟΕΛ που πρωταγωνιστεί σε Κύπρο και Ευρώπη».

Για το συμβόλαιο με τη Νέα Σαλαμίνα το οποίο λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι: «Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα, έχουμε καιρό μέχρι να λήξει το συμβόλαιο. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως θα βελτιωθούμε περισσότερο σαν Νέα Σαλαμίνα».

Για το θέμα της καθόδου ξένων διαιτητών: «Είναι ευαίσθητο θέμα και οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα. Και εμείς δεν βοηθάμε με την προκατάληψη και την αμφισβήτηση. Ελπίζω να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη από τους διαιτητές. Διαφωνώ να έρθουν ξένοι διαιτητές. Δηλαδή τι είναι ντέρμπι; Το Νέα Σαλαμίνα – Ολυμπιακός δεν είναι ντέρμπι; Συμφωνώ με το VAR, αλλά όχι να το χρησιμοποιήσουμε όπως στην Ελλάδα».

Για την μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και τις σκέψεις σου: «Δεν υπάρχει διαθέσιμο μπάτζετ για μετεγγραφές για την ώρα. Αν κάποιος ποδοσφαιριστές αποχωρήσει με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα ψάξουμε. Αυτό λέχθηκε σε μια μικρή συζήτηση που κάναμε. Υπάρχει χρόνος ακόμα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ