aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΠαραιτήθηκαν επειδή πήγαν με πρόσκληση στο Euro!

Παραιτήθηκαν επειδή πήγαν με πρόσκληση στο Euro!

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τριών υφυπουργών διότι δέχθηκαν προσκλήσεις από πετρελαϊκη εταιρεία να παρακολουθήσουν αγώνες του Euro της Γαλλίας το 2016! Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τριών κορυφαίων υφυπουργών της κυβέρνησής του, οι οποίοι είχαν αποδεχθεί προσκλήσεις από την πετρελαϊκή εταιρεία Galp για να παρακολουθήσουν αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2016 στη Γαλλία. Μιλάμε για τη διοργάνωση που ανέδειξε πρωταθλήτρια Ευρώπης την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας).

Δώστε προσοχή στις… λεπτομέρειες της δημόσιας ζωής στην Πορτογαλία, όπως καταγράφηκαν από το ΑΠΕ. Ο υφυπουργός Διεθνοποίησης Ζόρζε Κόστα Ολιβέιρα, ο υφυπουργός Δημοσιονομικών Υποθέσεων Φερνάντο Ρόσα Αντράντι και ο υφυπουργός Βιομηχανίας Ζοάο Βασκονσέλος, υπέβαλαν την παραίτησή τους μετά την έρευνα που παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία για τις προσκλήσεις που προσέφερε η Galp σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές για να παρακολουθήσουν αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, τον Ιούλιο του 2016. Ο σχετικός νόμος στην Πορτογαλία δεν απαγορεύει αυτού του είδους τις προσκλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους, αλλά οι τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν πως θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τα ταξίδια που έγιναν και οι αρμόδιες Αρχές του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι το έπραξαν.

Κι ο Πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στην «O Publico», ότι «δεν μπορούσε να αρνηθεί το δικαίωμα στους τρεις υφυπουργούς να υποβάλουν την παραίτησή τους». Στη Γαλλία, βέβαια, δεν πήγαν μόνο οι τρεις υφυπουργοί. Την περασμένη εβδομάδα αντικαταστάθηκαν δύο επικεφαλής υπουργικών γραφείων, ενώ οι τρεις υφυπουργοί παραιτήθηκαν έτσι ώστε να ασκήσουν το δικαίωμά τους να υπερασπισθούν τον εαυτό τους. Ο Κόστα ανέφερε επίσης πως η αποδοχή της παραίτησης των τριών υφυπουργών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την εισαγγελία.

Με λίγα λόγια μπορεί να μην κατηγορηθούν καν. Κι όμως για λόγους ηθικής και δεοντολογίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Η Galp βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οικονομικής αντιπαράθεσης με το πορτογαλικό κράτος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να προσφύγει μετά αρκετούς μήνες στο ρυθμιστικό καθεστώς της φορολογικής αμνηστίας που έχει θεσπίσει για τους μεγαλοοφειλέτες. Λόγω της πολεμικής αυτής με τις μεγάλες εταιρείες, η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοθεσία για το ασυμβίβαστο των δημοσίων λειτουργών, που μειώνει δραστικά την αποδοχή δώρων και προσκλήσεων.

Κι εφόσον άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, βγήκαν στην επιφάνεια και των κρατικών αξιωματούχων που ταξίδεψαν στη Γαλλία για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της Πορτογαλίας. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έλεγαν «χαράς το πράγμα». Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε καμία παραίτηση που για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο και η όλη ιστορία θα ξεχνιόταν μετά από λίγες μέρες. Στην Πορτογαλία, όμως, μάλλον σκέφτονται διαφορετικά…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ