aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΚραυγή αγωνίας Καραπατάκη στο «Goal»: «Μείωση κατά 50% τουλάχιστον»

Κραυγή αγωνίας Καραπατάκη στο «Goal»: «Μείωση κατά 50% τουλάχιστον»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού προκάλεσε συρρίκνωση των μηνιαίων εσόδων της ΑΕΚ κατά 50% τουλάχιστον. Ο Άντρος Καραπατάκης, μιλώντας στο «Goal», άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας πάρα πολλά. Υπογράμμισε πως στα έξι συναπτά έτη που ηγείται της ομάδας, ουδέποτε υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. «Όταν οι επιχειρήσεις κάποιου είναι κλειστές, περιμένεις να σου δώσει λεφτά για την ΑΕΚ;», διερωτήθηκε.

Προειδοποίησε πως υπάρχουν σωματεία που μπορεί να μην επιβιώσουν μετά από αυτή την κρίση, απευθύνοντας έκκληση στον ΠΑΣΠ να είναι πιο διαλλακτικός ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος. «Όλοι πρέπει να διαμοιραστούν τις συνέπειες από τον κορωνοϊό. Κανένας δεν μπορεί να βγει… αλώβητος», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΑΕΚ. «Αυτά δεν είναι της ώρας. Τώρα έχουμε άλλες σημαντικές προτεραιότητες», απάντησε όσον αφορά στα δημοσιεύματα περί πρόθεση αποχώρησης. Αυτά και πολλά άλλα στις γραμμές που ακολουθούν…

– Δύσκολες οι στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα, με τη χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Ποια η άποψή σας για την πανδημία και το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;
«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο και όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Έχουμε απέναντί μας έναν αόρατο εχθρό, κάτι που δυσκολεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του. Στην Κύπρο, κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το θέμα. Έδρασε γρήγορα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, τα οποία έχουν αποτελέσματα, όπως φαίνεται. Με συνεργασία, αυτοπειθαρχία και υπακοή στις οδηγίες του κράτους από όλους, πιστεύω θα τα καταφέρουμε».

– Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό. Έχοντας στην ομάδα αρκετούς Ισπανούς, προέκυψε η οποιαδήποτε αντίδραση;
«Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που μιλούν καθημερινά με τους ποδοσφαιριστές και όχι μόνο. Είναι σε καθημερινή επικοινωνία, γυμνάζονται υπό τις περιστάσεις όσο γίνεται καλύτερα στο σπίτι τους, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Διατηρούν άπαντες πάρα πολύ καλή σχέση μεταξύ τους. Δεν είχαμε καμία αντίδραση, κανένας δεν εξέφρασε πρόθεση για να αποχωρήσει. Αντιλαμβάνονται την κατάσταση που επικρατεί. Είναι οικογενειάρχες και λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. Βλέπουν, επίσης, ότι στη χώρα τους είναι κατά πολύ χειρότερα τα πράγματα με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πρόκειται για πανδημία που επηρεάζει, γενικώς. Οπότε, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση».

– Επηρεάζει και οικονομικά, φαντάζομαι. Εξάλλου, οι υποχρεώσεις των ομάδων προς τους παίκτες είναι θέμα που απασχολεί έντονα. Η ΑΕΚ, αλήθεια, πόσο συνεπής είναι στην καταβολή των μισθών;
«Στα έξι συναπτά έτη που βρίσκομαι στην ΑΕΚ, ποτέ δεν υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, αλλά και των μπόνους. Ήταν και είναι όλοι πληρωμένοι στην ώρα τους μέχρι το τελευταίο σεντ. Οι ποδοσφαιριστές ξέρουν ότι είμαστε διαχρονικά συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Η κατάσταση όμως αυτή τη στιγμή είναι πολύ διαφορετική».

– Μπορείτε να γίνετε κ. Καραπατάκη ποιο συγκεκριμένος;
«Ασφαλώς. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα υποστεί οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην Αμερική υπάρχουν περίπου 700.000 απολύσεις την ημέρα, η British Airways πριν από λίγες μέρες έδιωξε 35.000 υπαλλήλους, υπάρχουν μειώσεις μισθών. Οι ποδοσφαιριστές και γενικώς όλο το προσωπικό της ΑΕΚ, δεν είναι διαφορετικοί από τον άλλο κόσμο. Ως ΑΕΚ, σε συνεννόηση με τα άλλα σωματεία θα τους προτείνουμε λύσεις, όταν έλθει η ώρα. Θα δούμε τι θα αποφασίσουμε. Στόχος είναι να βρούμε μίαν κοινή συνισταμένη. Πιστεύω, στην ΑΕΚ δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα».

– Πάντως, ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) δεν εμφανίζεται και τόσο διαλλακτικός. Προσφάτως, ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, μιλώντας στο «Goal», παρουσιάστηκε πάρα πολύ έντονος επί του συγκεκριμένου…
«Όπως αντιλαμβάνομαι η στάση του ΠΑΣΠ είναι πως δεν θα δεχθούν μείωση μισθών, παρά μόνο ευκολίες πληρωμής. Κατά την άποψή μου ο ΠΑΣΠ θα μπορούσε να είναι πιο διαλλακτικός και εποικοδομητικός. Εάν ήμουν στη θέση τους, θα έβγαινα από μόνος μου και θα έλεγα πως αντιλαμβάνομαι κύριοι την κατάσταση και θέλω να βοηθήσω. Να καλέσουν από μόνοι τους τα μέλη τους να χαρίσουν κάποια λεφτά από τους μισθούς τους. Κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε να συμβαίνει».

– Ακούγεστε αρκετά προβληματισμένος…
«Βεβαίως. Η κατάσταση στα περισσότερα σωματεία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει άπαντες να το αντιληφθούν. Υπάρχει οξύ πρόβλημα με τα έσοδα που υπολογίσαμε στους προϋπολογισμούς από τις χορηγικές συμφωνίες. Οι περισσότεροι χορηγοί μας, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και μας ενημερώνουν επί του συγκεκριμένου. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όταν οι επιχειρήσεις κάποιου είναι κλειστές για ένα μήνα, περιμένεις να σου δώσει λεφτά για την ΑΕΚ; Όλα τα σωματεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους χορηγούς, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και πάει λέγοντας. Καταγράφουμε τεράστια ζημιά στα έσοδά μας».

– Φαντάζομαι, πρόεδρε, ότι έχετε υπολογίσει τη ζημιά από την αποκοπή των χορηγιών. Για τι πόσο μιλάμε;
«Δεν θέλω να σας αναφέρω έναν αριθμό γιατί μπορώ να κάνω και λάθος. Υπολογίζω, όμως, τα μηνιαία έσοδα της ομάδας μας να είναι τουλάχιστον κατά 50% μειωμένα. Στερούμαστε τα μισά και βάλε λεφτά, δηλαδή, τα οποία είχαμε προϋπολογίσει. Αυτή είναι η κατάσταση, δυστυχώς. Οπότε, αντιλαμβάνεστε το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Όλοι πρέπει να διαμοιραστούν τις συνέπειες από τον κορωνοϊό. Κανένας δεν μπορεί να βγει… αλώβητος. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν μίαν έκπτωση στα συμβόλαιά τους, να βοηθήσουν τα σωματεία ώστε να ανταπεξέλθουν. Θέλουμε να είμαστε συνεπέστατοι απέναντί τους, αλλά τώρα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Υπάρχουν σωματεία που μπορεί να μην επιβιώσουν μετά από αυτή την κρίση».

«Ξεκάθαρες ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ, δεν συζητώ σενάρια δημοσίως»

– Γίνεται αρκετή κουβέντα όσον αφορά στο κατά πόσον θα στηθεί εκ νέου η μπάλα στη σέντρα. Θέμα που απασχολεί και τέθηκε επί τάπητος στις τηλεδιασκέψεις με την ΚΟΠ. Η θέση της ΑΕΚ, πρόεδρε, ποια είναι;
«Να τελειώσει το πρωτάθλημα στους αγωνιστικούς χώρους. Μπορούμε να περιμένουμε. Να ξεκινήσουμε τον Ιούνιο και να τελειώσουμε τον Ιούλιο. Να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο και να τελειώσουμε τον Αύγουστο. Υπάρχουν επιλογές. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς, οι κατευθυντήριες γραμμές από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ είναι ξεκάθαρες. Τα πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν κι αυτό πρέπει να πράξουμε».

– Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό;
«Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την επανέναρξη, τότε θα δούμε τι θα γίνει. Είναι μία άλλη ιστορία. Επαναλαμβάνω: Η ξεκάθαρη θέση μας είναι πως το πρωτάθλημα πρέπει να τελειώσει στο γήπεδο και ο καθένας να πάρει ό,τι του αξίζει. Δεν είναι ώρα να αναλωθούμε σε υποθέσεις. Γίνονται διάφορες σκέψεις. Εγώ, δεν μπαίνω στη δημόσια συζήτηση τέτοιων σεναρίων. Αν δεν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί για να βρούμε την όσο γίνεται καλύτερη λύση».

– Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τα δημοσιεύματα πριν από ένα μήνα, τα οποία έκαναν λόγο για σοβαρές σκέψεις παραίτησης από την προεδρία της ΑΕΚ καθώς, όπως γράφτηκε, εμφανιζόσασταν έντονα απογοητευμένος από διάφορα περιστατικά.
«Αυτά δεν είναι της ώρας. Τώρα έχουμε άλλες σημαντικές προτεραιότητες».

– Οι Χέφελ, Γιάννου, Τέτε, Ακοράν, Σάστρε, Μοϊσόφ μένουν ελεύθεροι, εκπνέει ο δανεισμός των Ναράνχο, Γκαρσία. Γίνονται σκέψεις, γενικώς, όσον αφορά στον προγραμματισμό;
«Αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολούν τέτοιου είδους ζητήματα. Είμαστε επικεντρωμένοι στο πρόγραμμα εκγύμνασης των παικτών ώστε να ανταπεξέλθουν με την έναρξη του πρωταθλήματος. Σκεφτόμαστε το οικονομικό σκέλος και το πώς θα διαχειριστούμε τα υφιστάμενα συμβόλαια. Έχουμε άλλες προτεραιότητες. Αφού όμως έκανες αναφορά για την επόμενη σεζόν, πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο μετά τον κορωνοϊό θα είναι πολύ διαφορετικό. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως. Εκτιμώ πως θα δούμε μειωμένους προϋπολογισμούς, διαφορετικά συμβόλαια, μετεγγραφές με λιγότερο κόστος. Το άθλημα θα τεθεί πλέον σε νέες βάσεις με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

– Και κάτι τελευταίο. Το οικονομικό «φρενάρει» τις εργασίες για αναβάθμιση της «ΑΕΚ Αρένα»;
«Οι εργασίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί έχουν ανασταλεί. Τα έργα όμως θα συνεχίσουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με πιο αργό ρυθμό, λόγω οικονομικής ρευστότητας. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο γήπεδο και θα ολοκληρωθούν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ