aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΙδιάκεθ: Τα ακραία συμπεράσματα, το μπάτζετ του ΑΠΟΕΛ και η… επισκίαση

Ιδιάκεθ: Τα ακραία συμπεράσματα, το μπάτζετ του ΑΠΟΕΛ και η… επισκίαση

Με τον τίτλο «Θριαμβεύει στην Κύπρο ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ: “Τα συμπεράσματα εδώ μετά από κάθε αποτέλεσμα είναι πολύ ακραία”», φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες συνέντευξη του Βάσκου τεχνικού της ΑΕΚ στην ιστοσελίδα «Titoirazusta.com».

«Ο ανταγωνισμός στην Κύπρο λειτουργεί ως εξής: Υπάρχει ένα κανονικό πρωτάθλημα το οποίο αποτελείται από 14 ομάδες. Η κανονική περίοδος αποτελείται από δύο γύρους, συνολικά 26 παιχνίδια. Στο τέλος της κανονικής περιόδου, οι τελευταίες δύο ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία, και οι υπόλοιπες 12 ομάδες χωρίζονται σε 2 γκρουπ. Η πρώτη εξάδα παλεύει για το πρωτάθλημα και τις θέσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στο δεύτερο γκρουπ για την αποφυγή του υποβιβασμού (σ.σ. υποβιβάζεται άλλη μία ομάδα). Τα δεδομένα με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της σεζόν παραμένουν τα ίδια και ακολούθως οι ομάδες παίζουν άλλα δέκα ματς», ανέφερε αρχικά ο Ιδιάκεθ θέλοντας να εξηγήσει στους συμπατριώτες του πως παίζεται το κυπριακό πρωτάθλημα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ που απέκλεισε την Αθλέτικ Μπιλμπάο από τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ προπορεύεται στη βαθμολογία, μίλησε για τη διαφορά από τον δεύτερο Απόλλωνα και την τρίτη ΑΕΚ και εξήγησε πως μοιράζονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στο τέλος της σεζόν. Δηλαδή, ο πρωταθλητής θα παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο 2ος και ο 3ος του Γιουρόπα Λιγκ, όπως και ο κυπελλούχος, που αν στεφθεί κάποιος εκ των τριών πρώτων ομάδων, θα παίξει και 4ος της βαθμολογίας στον εν λόγω ευρωπαϊκό θεσμό.

Μεταξύ άλλων, ο Βάσκος τεχνικός αναφέρθηκε και στο πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ενώ μίλησε και για την ιστορία της ΑΕΚ: «Εδώ είναι όλοι πολύ παθιασμένοι. Το ζουν έντονα. Τα συμπεράσματα του κόσμου έπειτα από κάθε αγώνα είναι πολύ ακραία. Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1994 με τη συγχώνευση δύο συλλόγων. Ποτέ δεν έχει κερδίσει πρωτάθλημα, όμως, από τότε που ανέλαβε ο Άνρος Καραπατάκης την προεδρία, η ομάδα πάει πολύ καλά. Δεν έχει χρέη, υπάρχει σταθερότητα σε όλους τους τομείς και τα αθλήματα, δημιουργήθηκε ένα ιδιόκτητο γήπεδο που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον πρόεδρο. Γενικά η ΑΕΚ κάνει βήματα προς τα εμπρός και παλεύει κάθε χρόνο για να επισκιάσει τα υπόλοιπα μεγάλα κυπριακά κλαμπς, ιδιαίτερα ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Ανόρθωση, όπως προσπαθεί να κάνει η Ατλέτικο Μαδρίτης με τη Ρεάλ και την Μπαρσελόνα στην Ισπανία. Έχει προοπτική η ΑΕΚ και παλεύει ενάντια σε ομάδες με μεγαλύτερη κοινωνική μάζα και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Ειδικά του ΑΠΟΕΛ που είναι τριπλάσιος από τον δικό μας».

Για την εμπειρία του στο νησί μας, ο Ιδιάκεθ είπε: «Είναι πολύτιμη. Εκτός από την εμπειρία της γνώσης μέσα από ένα άλλο πρωτάθλημα, αποκτάς εμπειρίες και από το γεγονός πως δουλεύεις με παίκτες διάφορων εθνικοτήτων, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και αυτό είναι σαν πρόκληση στην προπόνηση. Η ΑΕΚ στην πλειοψηφία της έχει Ισπανούς παίκτες, λόγω του τεχνικού διευθυντή Τσάβι Ρόκα, ο οποίος συνεχίζει ένα έργο που άρχισε ο Τζόρντι Κρόιφ. Εκτός από τους συμπατριώτες μου και τους Κύπριους, δουλεύω με Γάλλους, Σκοπιανούς, Μαυροβούνιους, Βραζιλιάνους, Αλβαμούς κλπ. Πρόκειται για συνδυασμό γλωσσών και πολιτισμών που με αναγκάζει να επικοινωνώ στα αγγλικά για πρώτη φορά στην καριέρα μου αναγκάζοντάς με να κατανοήσω τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τους τρόπους κατανόησης της ζωής καθιστώντας την πάντα ελκυστική πρόκληση να κάνω την εκπαίδευση ακόμη πιο συναρπαστική, αν γίνεται…».

«Εδώ στην Κύπρο, εν μέρει υπάρχει ένας ακραίος τρόπος κατανόησης του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες θυσιάζουν πολύ εύκολα τους προπονητές, αφού αισθάνονται μεγάλη πίεση μετά από κάθε κακό αποτέλεσμα, ενώ οι προπονητές πολλές φορές αντιμετωπίζονται σαν ήρωες στα καλά αποτελέσματα και στις μεγάλες νίκες», κατέληξε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ