aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΗ Telemundo θέλει να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Telemundo θέλει να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Χαράματα, περίπου 7 χρόνια πριν το φετινό Μουντιάλ, ο Έλι Βελάσκες, τηλεοπτικός παραγωγός του καναλιού Telemundo, ξυπνούσε μετά από ένα τηλεφώνημα από το αφεντικό του. Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα.

Για πρώτη φορά, η Telemundo, ένα από τα μεγαλύτερα ισπανόφωνα κανάλια στις ΗΠΑ, κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των Μουντιάλ 2018 και 2022 έναντι του ποσού των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. «Το ήξερα», λέει, «ότι ο κόσμος μας θα άλλαζε δραματικά».

58 εκατομμύρια Λατίνοι ζουν στις ΗΠΑ, περίπου το 18% του πληθυσμού. Ακόμη και με τις ΗΠΑ εκτός διοργάνωσης, η Telemundo κατάφερε να καλύψει αρκετά από τα έξοδα της. Η νίκη του Μεξικού επί της Γερμανίας έφερε στο κανάλι το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία του αφού 7.4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον αγώνα. 3 εκατομμύρια περισσότεροι από όσους είδαν τον αγώνα στο αγγλόφωνο FOX.

«Ο κόσμος που βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, και τα παιδιά τους δεν παρακολουθούν απλά περισσότερο αθλητισμό στα αγγλικά, παρακολουθούν και στις δύο γλώσσες», σύμφωνα με τον Μάριο Φλόρες, συνιδρυτή της Sportivo, εταιρείας δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ στο Λος Άντζελες.

Οι αξιωματούχοι των μεγάλων καναλιών δήλωσαν ότι η αποτυχία της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ένα πλήγμα για αυτούς αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο υπολόγιζαν. Στο τουρνουά αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν μέρος 8 ομάδες από ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μια πιθανή επιτυχία της εθνικής Μεξικού θα φέρει περισσότερα ακόμη έσοδα στην Telemundo. Περισσότερο από το 60% της κοινότητας των Λατίνων στις ΗΠΑ έχουν καταγωγή από το Μεξικό. Η Telemundo ποντάρει στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς προτιμούν να βλέπουν τους αγώνες σε ισπανική μετάδοση λόγω πολιτιστικών και οικογενειακών λόγων.

Η ομάδα των εκφωνητών της Telemundo βρίσκεται υπό την ηγεσία του Αντρές Καντόρ, ενός Αργεντινού που έγινε παγκόσμια γνωστός στο Μουντιάλ του 1994 λόγω του χαρακτηριστικού του «γκοοοοολ» όποτε σκόραρε ένας παίκτης.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο υπερβαίνει τον αθλητισμό. Ξυπνά αισθήματα ταυτότητας και εθνικισμού, έτσι πολλοί άνθρωποι που δεν ήξεραν την Telemundo, τώρα θα μας βλέπουν», είπε ο Καντόρ στα ισπανικά. Όταν το αστέρι της εθνικής Μεξικού Χαβιέρ Ερνάντες μετακόμισε στη Γουέστ Χαμ, η Telemundo άρχισε να μεταδίδει τα παιχνίδια της ομάδας και είδε αύξηση 20% σε ακροαματικότητα.

Ο Βελάσκες, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος αθλητικών στην Telemundo, μεγάλωσε στο Μπρόνξ με Πουερτο-Ρικανούς γονείς και το όνειρο του ήταν να δει τον εαυτό του στην τηλεόραση, επειδή δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου Λατίνοι εκφωνητές όταν μεγάλωνε. Σήμερα, ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του να διαλέγουν ειδήσεις οι οποίες ενδιαφέρουν περισσότερο το ισπανόφωνο κοινό.

«Η εμπειρία σε αυτή τη χώρα, του να είσαι μια μειονότητα με κοινή γλώσσα μας δίνει ενίοτε και κοινούς στόχους», είπε ο Βελάσκες, ο οποίος δουλεύει σε μεταδόσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1994.

Τώρα, με το Μουντιάλ 2026 να έχει δοθεί στις ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, η Telemundo σκοπεύει να χτίσει στην εμπειρία της για να μεταδώσει αγώνες εντός έδρας. «Πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε σε ανοδική πορεία», είπε ο Βελάσκες. «Και το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ευκαιρίες για εμάς, και ειλικρινά, για όλους τους Λατίνους».

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ