aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑBASKET LEAGUEΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 85-88: Ο «εφτάστερος» αποδείχθηκε… εφτάψυχος και όλα θα κριθούν στο ΟΑΚΑ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 85-88: Ο «εφτάστερος» αποδείχθηκε… εφτάψυχος και όλα θα κριθούν στο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την έδρα του Ολυμπιακού και του χάλασε τα όνειρα για αποψινή στέψη, επικρατώντας με 88-85 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έτσι ισοφάρισε σε 2-2 τη σειρά των τελικών και ο πρωταθλητής Ελλάδας 2023-24 θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή. 

Οι «πράσινοι» όταν βρέθηκαν 11 πόντους πίσω δεν πανικοβλήθηκαν και με πρωταγωνιστές τους Ναν, Γκραντ και Λεσόρ πήραν μία σπουδαία νίκη μένοντας «ζωντανοί» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν πολλά λάθη, είχαν τραγικά ποσοστά και γνώρισαν δικαίως την ήττα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό σε δύο λάθη και με το 5-0, τον Αταμάν σε τάιμ άουτ. Ο Τούρκος τεχνικός ηρέμησε τους παίκτες του οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν κι όχι απλά να μειώσουν, αλλά να προσπεράσουν με καλάθι του Λεσόρ (9-10, 5’). Παπανικολάου και Γουόκαπ είχαν βρει ρυθμό στην επίθεση και με δικά τους καλάθια επανέφεραν τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ (16-14, 8’) με τους Μιλουίνοφ και Γουίλιαμς Γκος να αναλαμβάνουν για το 22-17.

Η είσοδος Σλούκα, Γκριγκόνις και Αντετοκούνμπο κατάφερε να βρει πιο εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά ο Γουίλιαμς Γκος έκανε το ίδιο πράγμα εκμεταλλευόμενος την άμυνα του Ναν (30-24, 14’). Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού έκανε ό,τι ήθελε την αντίπαλη άμυνα, αλλά ένα εύστοχο τρίποντο του Πετρούσεφ ήταν αυτό έδωσε διψήφια διαφορά πόντων (39-29, 16’). Με τον Παπανικολάου στο «4» και τον Λαρεντζάκη να φτάνει τους 10 πόντους, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμεναν σε θέση οδηγού με… αέρα (47-36, 18’). Σλούκας και Ναν φρόντισαν να προσφέρουν πόντους, αλλά την καλύτερη ψυχολογία στους φιλοξενούμενους την έδωσε ο Γκραντ που βρήκε στόχο από τα 10 μέτρα στο τέλος της ανάπαυλας ρίχνοντας τη διαφορά στους 7 πόντους (51-44, 20’).

Στην τρίτη περίοδο οι ομάδες σκόραραν με μεγαλύτερη δυσκολία, τουλάχιστον στα πρώτα της λεπτά. Ο Γκραντ ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στο παρκέ και με δικές του προσπάθειες κατάφερε να φέρει τον Παναθηναϊκό κοντά στο σκορ (54-52, 25’). Οι γηπεδούχοι είχαν χάσει τη συγκέντρωσή τους, έκαναν λάθη και μαζί εύκολους πόντους στον Ναν που έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (54-56, 27’). Χάρη στον Κάνααν οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν ορισμένες λύσεις (64-64, 30’).

Το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού ή η επιστροφή των τελικών στο ΟΑΚΑ για Game 5 θα κρινόταν στο τελευταίο δεκάλεπτο και οι λεπτομέρειες θα έκαναν τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρεις βολές του Πετρούσεφ κι ένα τρίποντο του Λαρεντζάκη, αλλά ο Παναθηναϊκός έμεινε ψύχραιμος διατηρώντας την ισορροπία (70-70, 33’). Ο Ναν είχε πάρει φορά και ήταν αυτός που έκανε το 71-77 (35’) βάζοντας πίεση στον Ολυμπιακό, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα, αλλά και ψυχολογική.

Ο Αμερικανός γκαρντ των φιλοξενούμενων διέλυε κάθε άμυνα είτε με σκορ είτε με ασίστ και ο Λεσόρ με κάρφωμα μετέτρεψε το σκορ σε 73-81 (36’). Στο χρόνο που απέμενε οι γηπεδούχοι αντέδρασαν μειώνοντας με τον Πίτερς σε 83-85 (39’). Ο Λεσόρ με 1/2 βολές έκανε το 83-86 με 40’’ για τη λήξη και στη συνέχεια ο Κάνααν σε δύο ανενόχλητα τρίποντα αστόχησε. Ο Ναν που φημίζεται για την ευστοχία του από τη γραμμή έκανε 0/2 και ο Γκος με 1/2 έκανε το 84-86. Ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ ως όφειλε (10’’ για τη λήξη έμεναν), ο Γκραντ ήταν ψύχραιμος και με 2/2 βολές έκανε το 84-88. Ο Παπανικολάου κέρδισε δικαίωμα για τρεις βολές (4.6 για το φινάλε) αλλά με 1/3 (αστόχησε εσκεμμένα στην τελευταία) δεν άλλαξε τίποτα και το ματς ολοκληρώθηκε με 85-88.

ΠΗΓΗ:gazzetta.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ