aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΑΣΚΕΤEUROLEAGUEΠαναθηναϊκός από άλλο πλανήτη διέλυσε την Εφές με «εξωγήινο» Μέικον

Παναθηναϊκός από άλλο πλανήτη διέλυσε την Εφές με «εξωγήινο» Μέικον

Όχι απλώς την καλύτερη φετινή, αλλά μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του ακόμη κι από τα χρόνια της κυριαρχίας του στην Ευρώπη πρόσφερε ο Παναθηναϊκός στο κοινό του συντρίβοντας με 95-69 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Ένας σεληνιασμένος Ντάριλ Μέικον απείλησε το ρεκόρ του αντιπάλου του, Σέιν Λάρκιν (49π. με 10/12 τρίποντο) με μια παράσταση καριέρας. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 34 πόντους με 9/12 τρίποντα (ένα κάτω από το ρεκόρ των 10 τριπόντων στη διοργάνωση), 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Δεν ήταν όμως μόνος. Καταπληκτική δουλειά σε άμυνα κι επίθεση από Σαντ-Ρος (13π., 5 ριμπ., 3 ασίστ), Παπαγιάννη (12π., 10 ριμπ., 3 τάπες) και Παπαπέτρου (8π., 2 ριμπ., 2 ασίστ), έβαλαν το λιθαράκι τους στο σκορ ο Νέντοβιτς (17π.) και στα μετόπισθεν οι Έβανς, Γουάιτ και Πέρι.

Στο 2-4 «σκαρφάλωσε» η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, που την Παρασκευή υποδέχεται την επικίνδυνη Βιλερμπάν.

Αγνώριστη η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ο οποίος αποβλήθηκε στο 57-45 με δύο τεχνικές ποινές. Υποχώρησε στο 1-5 η κάτοχος της Ευρωλίγκας, που έπαιξε χωρίς τους Μίσιτς, Άντερσον, Ντάνστον και Μπαλμπάι.

Το ματς

Χωρίς Παπαγιάννη ή Γουάιτ, αλλά με Πέρι, Μέικον, Σαντ-Ρος, Έβανς και Παπαγιάννη άρχισε το ματς ο Παναθηναϊκός. Ο ορεξάτος Κουβανός με οκτώ πόντους και μια ασίστ για alley oop στον Big Papa έδωσε το σύνθημα στο «τριφύλλι», που με τρίποντο του Μέικον στον αιφνιδιασμό προηγήθηκε με 15-8 στο πεντάλεπτο. Το τάιμ άουτ που πήρε πρόωρα ο Αταμάν δεν αναχαίτισε τους «πράσινους», που με Παπαγιάννη και Έβανς να σκεπάζουν τα καλάθια, τον Πέρι να πιέζει καλά στην μπάλα και τον Μέικον να «βομβαρδίζει» εκτοξεύτηκαν στο 22-8! Τα δύο φάουλ Σαντ-Ρος και Έβανς, αλλά και κάποια λάθη από Παπαπέτρου και Φέρελ επέτρεψαν στην Εφές να πλησιάσει στο 22-13 στο τέλος της περιόδου.

Οι γηπεδούχοι έβρισκαν τρόπους να μένουν σε διαφορά (28-17), αλλά ακόμη δύο παίκτες, Γουάιτ και Φέρελ, φορτώθηκαν με δύο φάουλ για τον Παναθηναϊκό που συμπλήρωσε τα πέντε ομαδικά στα πρώτα 1:59 της δεύτερης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός όμως με τον αρχηγό του μπροστάρη και τους Παπαγιάννη και Γουάιτ να σκεπάζουν τα καλάθια ήταν ασταμάτητος φτάνοντας στο 45-26 απέναντι στην αποσβολωμένη Εφές με δύο σερί «βόμβες» του Μέικον. Ο Αμερικανός ήταν on fire και με 5/5 τρίποντα και 21 πόντους οδήγησε την ομάδα του στο 52-33, λίγο πριν το 52-35 του κορυφαίου ημιχρόνου του «τριφυλλιού» για φέτος.

Η Εφές που είχε 2/10 τρίποντα σε όλο το πρώτο μέρος άρχισε με 2/2 το δεύτερο και πλησίασε γρήγορα στους έντεκα (52-41). Μέικον και Παπαγιάννης έδωσαν απαντήσεις (57-41), ο αδικαιολόγητος εκνευρισμός του Αταμάν απέφερε την αποβολή του με δεύτερη τεχνική ποινή και ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε ξανά! Ο Μέικον συνέχισε το κρεσέντο του φτάνοντας στους 28π. με 7/9 τρίποντα και το alley oop του Παπαγιάννη έγραψε το 63-45 στα μισά της περιόδου! Η ομάδα του Πρίφτη δεν χόρτασε και συνέχισε να «σφυροκοπά» σκαρφαλώνοντας και στο +26, 71-45, με 8/10 τρίποντα του Μέικον! Ο Νέντοβιτς έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του, ώστε παρά τα… ηρωικά των Μπομπουά και Μπράιαν ο Παναθηναϊκός να κλείσει το δεκάλεπτο στο ασφαλές +23 (78-55).

Η τέταρτη περίοδος απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους γηπεδούχους να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν ο Μέικον θα απειλήσει τα ρεκόρ του Λάρκιν σε πόντους (49π.) και τρίποντα (10). Ο Δημήτρης Πρίφτης, ωστόσο, τον απέσυρε στα τελευταία τριάμισι λεπτά σκεπτόμενος το ματς της Παρασκευής με τη Βιλερμπάν.

MVP: Ποιος άλλος; Ο Ντάριλ Μέικον στο ματς της ζωής του, μέχρι το επόμενο, σμπαράλιασε την άμυνα της Εφές έχοντας 31 πόντους με 9/12 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Τι άλλο να κάνει;

Ο αριθμός που έκανε τη διαφορά: Ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετική ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Τελείωσε τον αγώνα με 66,7% στα δίποντα και 45,5% στα τρίποντα, ενώ η Εφές που βραχυκύκλωσε από την πράσινη άμυνα είχε 39% και 23,1% αντίστοιχα.

Δεκάλεπτα: 22-13, 52-35, 78-55, 95-69.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ