aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΣτις 8-9 Αυγούστου 2020 τα εθνικά πρωταθλήματα, κορωνοϊού επιτρέποντος

Στις 8-9 Αυγούστου 2020 τα εθνικά πρωταθλήματα, κορωνοϊού επιτρέποντος

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού (World Athletics) ανακοίνωσε (10/4/2020) μια βαρύνουσα απόφασή της, σχετικά με τα εθνικά πρωταθλήματα στίβου σε όλον τον κόσμο, τα οποία (όπως αποφάσισε και παροτρύνει τις Ομοσπονδίες μέλη της) θα διεξαχθούν (κορωνοϊου επιτρέποντος) στις 8-9 Αυγούστου 2020.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, έχει «φυλάξει» το συγκεκριμένο διήμερο, αποκλειστικά για τον στίβο σε όλα τα κράτη, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν άλλοι αγώνες, κατά τις αναφερόμενες ημερομηνίες. Σκοπός της World Athletics είναι να διεξαχθεί στο Σαββατοκύριακο 8-9 Αυγούστου 2020 μια άτυπη παγκόσμια γιορτή του στίβου, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών πρωταθλημάτων σε όλα τα κράτη.

Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της νεοσύστατης παγκόσμιας ένωσης για τα αθλητικά καλεντάρια (Global Calendar Unit) και της Επιτροπής Αθλητών, καθώς και τις περιφερειακές Ομοσπονδίες, τις Ομοσπονδίες μέλη της World Athletics και τους διοργανωτές των διεθνών μίτινγκ (Diamond League, Continental Tour κ.ά.).

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι αθλητές απρόσκοπτα να λάβουν μέρος στα εθνικά πρωταθλήματα των κρατών τους. Η Επιτροπή Αθλητών εκφράζοντας την ισχυρή άποψη των μελών της και των αθλητών κορυφής, παρότρυνε την World Athletics να ορίσει εντός του 2020 μια σεζόν στίβου, πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι αθλητές ενόψει της ολυμπιακής προετοιμασίας τους για το 2021.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού, Σεμπάστιαν Κόου, δήλωσε σχετικώς τα ακόλουθα:

«Κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα, αλλά ξέρουμε ότι, η πανδημία είναι σε διαφορετικό επίπεδο από χώρα σε χώρα, όπως και οι ενέργειες που γίνονται για να την αντιμετωπίσουν. Για τούτο προσπαθούμε να δώσουμε κάποια κατευθυντήρια γραμμή, κάποιες βάσεις, στις Ομοσπονδίες μέλη μας, για να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν την αγωνιστική δράση τους ενόψει της νέας χρονιάς. Αν καταστεί δυνατόν, από τις αντικειμενικές συνθήκες, έχουμε στα πλάνα μας μια ετεροχρονισμένη σεζόν, από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020, ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές να δουν πού βρίσκονται από αγωνιστικής πλευράς, ύστερα από τις αντιξοότητες, λόγω κορωνοϊού, στην τρέχουσα περίοδο.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η αθλητική δράση θα γίνει κατορθωτή με αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων στο Βόρειο Ημισφαίριο, νοουμένου ότι δεν θα εμποδίσουν τις διοργανώσεις οι περιορισμοί διακίνησης, που ισχύουν λόγω πανδημίας. Ασφαλώς και ο αθλητισμός εξαρτάται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θεωρούμε ότι είναι καλό να σώσουμε ελπίδα με τους σχεδιασμούς μας, για επιστροφή στην ομαλότητα».

Καταλήγοντας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει με την ανακοίνωσή της ότι, λόγω της διαφοροποίησης του χρονικού διαστήματος για εξασφάλιση ολυμπιακής πρόκρισης και καταρτισμού της ανά αγώνισμα παγκόσμιας κατάταξης (ranking list), όποιες επιδόσεις επιτευχθούν κατά την περίοδο 6 Απριλίου-30 Νοεμβρίου 2020, δεν θα «μετρήσουν», είτε για πρόκριση στους Ολυμπιακούς, είτε για την παγκόσμια κατάταξη.

Σχετικώς με τη νέα χρονιά, η Eπιτροπή για τα διεθνή καλεντάρια, συμφώνησε όπως διεξαχθούν τα εθνικά πρωταθλήματα στα διήμερα 5-6 Ιουνίου 2021 ή 26-27 Ιουνίου 2021, για είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της προθεσμίας (29 Ιουνίου 2021) εξασφάλισης πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ