aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΣτις 25 Μαΐου το μίτινγκ μας, τέλος Ιουλίου οι Παγκύπριοι

Στις 25 Μαΐου το μίτινγκ μας, τέλος Ιουλίου οι Παγκύπριοι

Στην τελευταία συνεδρίασή της η Τεχνική Επιτροπή της ΚΟΕΑΣ εξέτασε διάφορα θέματα, πήρε αποφάσεις και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους, αφού τύχουν της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν το διεθνές μίτινγκ μας, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου να βρίσκεται στα «χάλκινα» της παγκόσμιας περιοδείας στο 2023, κάτι που έφερε την ικανοποίηση στις τάξεις των μελών. Η προτεινόμενη ημερομηνία από την ΚΟΕΑΣ ήταν να διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου, όμως επειδή την ίδια ημέρα υπάρχει και το διεθνές μίτινγκ αλμάτων του Φιλαθλητικού στην Καλλιθέα, η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε όπως το «2ο Cyprus International Athletics Meeting» διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 στο «Τσίρειο» Στάδιο Λεμεσού.

Ένα από τα δύσκολα θέματα που απασχολούν την τελευταία περίοδο την Τεχνική Επιτροπή της ΚΟΕΑΣ είναι ο καταρτισμός του αγωνιστικού προγραμματισμού για το 2023 και η τοποθέτηση των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Ανδρών / Γυναικών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έδωσε δύο παράθυρα διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων όλων των χωρών, 8 με 9 Ιουλίου και 29 με 30 Ιουλίου. Έπειτα από συζητήσεις και με τους αθλητές, η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει αρχικά τα Παγκύπρια Πρωταθλήματα Ανδρών / Γυναικών για τις 29 και 30 Ιουλίου 2023, εξαιτίας του ότι θα είναι και οι τελευταίες ημερομηνίες για διεκδίκηση της πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ενώ όσοι έχουν προκριθεί θα κάνουν την ιδανική «προθέρμανση» για το Παγκόσμιο (19-27 Αυγούστου). Αντί οι αθλητές μας να ψάχνουν μίτινγκ στον εξωτερικό τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για απόκτηση σημαντικών βαθμών, η ΚΟΕΑΣ θα τους δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν στο δικό μας Πρωτάθλημα, το οποίο ανήκει στη Β΄ Κατηγορία αξιολόγησης στην παγκόσμια κατάταξη. Επίσης, λήφθηκε υπόψη ότι οι τελευταίες ημέρες του Ιούλη στο 2023 θα βρίσκονται λογικά σε αυτές που θα ληφθούν υπόψη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και άρα θα επωφεληθούν περισσότερο οι αθλητές και αθλήτριές μας. Αυτά που προβλημάτισαν την Τεχνική Επιτροπή, είναι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στο νησί μας στο τέλος Ιουλίου, αλλά και ότι θα υπάρχει η κατάταξη των νεοσυλλέκτων στην Εθνική Φρουρά.

Σε άλλα θέματα που απασχόλησαν την Τεχνική Επιτροπή της ΚΟΕΑΣ, στην τελευταία συνεδρίασή της, ήταν ο Σχεδιασμός Κινήτρων για το 2023, ο οποίος εγκρίθηκε να παραμείνει στην ίδια βάση των τελευταίων εννέα χρόνων που ισχύει. Η ΚΟΕΑΣ δίνει τεράστιο βάρος στον μαθητικό αθλητισμό και εξετάστηκε το θέμα της επαναφοράς των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Γυμνασίων, οι οποίοι τέθηκαν στο περιθώριο τα τελευταία 5-6 χρόνια, όπως και το μαθητικό Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου. Η ΚΟΕΑΣ έστειλε σχετικό υπόμνημα επαναφοράς των συγκεκριμένων διοργανώσεων στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό για καθορισμό και επάνοδό τους.

Η ΚΟΕΑΣ λειτουργεί ένα από τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην Κύπρο, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν σπουδαίοι πρωταθλητές μας. Το πρόγραμμα αυτό έχει αδρανήσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία δεν επέτρεπε την επίσκεψη των προπονητών στίβου στα Δημοτικά Σχολεία για την πραγματοποίηση των ειδικών τεστ στα παιδιά. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κατάσταση με την πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, εγκρίθηκε η επιστροφή του προγράμματος στην πραγματική του δομή και διάσταση. Γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων για να προγραμματίσουν και πάλι τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Προγράμματος και να καθορίσουν τις δραστηριότητές τους για τη σωστή υλοποίησή του.

* Να σημειώσουμε ότι, όλες οι αποφάσεις της Τεχνικής Επιτροπής τίθενται ως εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, το οποίο έχει την ευθύνη της έγκρισης ή απόρριψής τους.

* Να προσθέσουμε ότι, η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 και η εκδήλωση βραβεύσεων του Μαθητικού Σχεδιασμού τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ