aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΜπήκαν στον ανοικτό στίβο αθλητές - φοιτητές μας στις ΗΠΑ

Μπήκαν στον ανοικτό στίβο αθλητές – φοιτητές μας στις ΗΠΑ

Οι τελικοί στα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής στον κλειστό στίβο, το περασμένο σαββατοκύριακο, σήμανε ουσιαστικά και την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου στον ανοικτό στίβο. Ως συνήθως, στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ υπάρχει κάθε εβδομάδα αγωνιστική δράση, με τους αθλητές – φοιτητές να κάνουν συχνά αγώνες προτού να μπουν στην καλοκαιρινή περίοδο. Κι αυτό εξαιτίας του ότι στο μέσο Ιουνίου ολοκληρώνονται οι διοργανώσεις στο NCAA, με τους τελικούς των τριών κατηγοριών, και όλοι οι αθλητές και αθλήτριες επιστρέφουν στις πατρίδες τους, για να συμμετάσχουν στα εθνικά πρωταθλήματα και κάποιοι / κάποιες από αυτούς / αυτές να ενισχύσουν τις εθνικές τους ομάδες. Έτσι, από το προηγούμενο διήμερο (17-18 Μαρτίου 2023) άρχισαν οι αθλητικές συναντήσεις σε ανοικτό στίβο, σε διάφορες περιφέρειες και σε αυτές αγωνίστηκαν τρεις δικοί μας αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Τον σημαντικό πρώτο αγώνα της με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έκανε στον ακοντισμό η Χριστιάνα Έλληνα, ενώ διπλές υποχρεώσεις είχαν ο Γρηγόρης Νικολάου (μήκος, τριπλούν) για το Λούιβιλ και ο Ανδρέας Δημητριάδης (400μ., 4Χ400μ.) για το Κρίστιαν Μπράδερς.

Εδώ και καιρό περίμενε τη στιγμή η Χριστιάνα Έλληνα, για να κάνει την πρώτη εμφάνισή της με τη φανέλα του FIU, αφού το αγώνισμα του ακοντισμού δεν μπορεί να διεξαχθεί σε κλειστό γήπεδο. Η νεαρή πρωταθλήτριά μας μπήκε αρκετά καλά στη χρονιά, κερδίζοντας την 1η θέση στο μίτινγκ Hurricane Invitational στο «Cobb Stadium» της πόλης Κόραλ Γκέιμπολς της Φλόριντα, έχοντας ως καλύτερη βολή της στα 48,66μ. Η επίδοση τής Έλληνα είναι η 3η καλύτερη όλων των εποχών για το πανεπιστήμιό της, πίσω από τη Ρίμα Όταμπορ (54,19μ., 2021) και την Άσια Τζέιμς (49,07μ., 2019). Ταυτόχρονα, η κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ κάτω των 20 ετών με 49,59μ., επιβεβαίωσε και το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, το οποίο θα διεξαχθεί στα Ιεροσόλυμα από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου 2023, που είναι 48,00 μέτρα. Κατά σειρά οι βολές τής Χριστιάνας Έλληνα στο Hurricane Invitational ήταν: 43,98μ., 45,71μ., 47,85μ., άκυρη, 48,66μ., άκυρη. Για την πρώτη επίσημη παρουσία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο επικεφαλής προπονητής των ρίψεων, Ράιαν Χέμπερλινγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Χριστιάνα περίμενε υπομονετικά τη σειρά της για να κάνει την επίσημη πρώτη παρουσία της και ξεκίνησε την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με εκπληκτική νότα»!

Στην Ατλάντα μετέβη ο Γρηγόρης Νικολάου με το Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, για να λάβουν μέρος στο μίτινγκ «Yellow Jacket Invitational». Ο Νικολάου έδειξε και σε αυτό το μίτινγκ, ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο για να βρει τη φόρα και τα πατήματά του, καθώς το διήμερο, 17 και 18 Μαρτίου, έκανε 12 συνολικά άλματα, από έξι (6) σε μήκος και τριπλούν, έχοντας 10 άκυρες προσπάθειες! Στο μήκος, στη μοναδική έγκυρη προσπάθειά του πήδηξε στα 6,93μ. (5ος) και στο τριπλούν, που είναι και το βασικό του αγώνισμα, είχε μία έγκυρη προσπάθεια στα 14,99μ. (2ος). Ωστόσο, οι αλλαγές που έχει κάνει στην τεχνική του το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να τον βοηθήσουν στη συνέχεια, αφού υπάρχουν πολλές μέρες μπροστά του για να βρει τα ιδανικά άλματα και να είναι πανέτοιμος τον Ιούνιο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων και τον Ιούλιο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών.

Το πρώτο του 400άρι σε ανοικτό στίβο έκανε το Σάββατο (18/3) ο Ανδρέας Δημητριάδης. Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Κρίστιαν Μπράδερς στο Tiger Track Classic, στο Όμπερν της Αλαμπάμα, ο Δημητριάδης κέρδισε την τρίτη σειρά των 400μ. σε 50.01, καταλαμβάνοντας συνολικά την 6η θέση από 22 συμμετέχοντες. Λίγο αργότερα μετείχε και στην ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. του Πανεπιστημίου του, τρέχοντας ως δεύτερος, τερματίζοντας στην 4η θέση σε 3:18.36. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα στη σεζόν (4/3), ο Ανδρέας Δημητριάδης έτρεξε τα 100μ. σε 11.31 και τα 200μ. σε 22.86, θέλοντας στο 2023 να βελτιώσει την ταχύτητά του και να ρίξει τους χρόνους του σε όλες τις αποστάσεις.

* Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνουν τις πρώτες τους εμφανίσεις με τα Πανεπιστήμιά τους, οι πρωτοετείς Λευτέρης Κοντονικόλας (ακοντισμός, Ιλινόι) και Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά (δισκοβολία, UMBC), οι οποίοι αδημονούν να καταγράψουν τις πρώτες τους επιδόσεις στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ