aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΑΜΚΕ 2023: Αυλαία στον στίβο με… «χρυσές» φιλοδοξίες

ΑΜΚΕ 2023: Αυλαία στον στίβο με… «χρυσές» φιλοδοξίες

Ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή αποστολή στους 19ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, είναι η τρίτη και τελευταία ημέρα του στίβου, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023. Ο πίνακας των μεταλλίων, μέχρι την προτελευταία ημέρα των Αγώνων, που φέρνει την Κύπρο και τη Μάλτα μαζί στην πρώτη θέση έχοντας κατακτήσει από 25 χρυσά μετάλλια, κάνει ακόμα πιο σημαντική την τελευταία ημέρα στον στίβο.

Μέχρι στιγμής οι Μαλτέζοι αθλητές και αθλήτριες αξιοποίησαν πλήρως τον παράγοντα έδρα, που δίνει μεγάλη ψυχολογική ανάταση και «φτερά» στα πόδια, αφού αρκετοί είναι αυτοί που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και χάρισαν έως τώρα εννέα (9) χρυσά μετάλλια στη χώρα τους, τα περισσότερα από ποτέ στην ιστορία των Αγώνων. Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες έκαναν, επίσης, αρκετά καλή εμφάνιση, πήραν ό,τι προβλεπόταν σύμφωνα με τις επιδόσεις, χωρίς να χάσουν κάτι που ήταν στις προβλέψεις και θέλουν το Σάββατο να κάνουν νέα υπερπροσπάθεια και να κρατήσουν για μία ακόμα φορά ψηλά τη σημαία του στίβου σε πολυαθληματικές διοργανώσεις, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα και στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, στις 18 προηγούμενες διοργανώσεις, μόνο δύο φορές ο κυπριακός στίβος δεν πανηγύρισε την πρωτιά!!! Αυτό έγινε για πρώτη φορά το 1999 στο Λίχτενσταϊν, στην πιο πενιχρή συγκομιδή μεταλλίων του στίβου στην ιστορία με 5 χρυσά, 3 αργυρά και 6 χάλκινα μετάλλια, σύνολο 14 και την 3η θέση. Η δεύτερη φορά που ο κυπριακός στίβος δεν πήρε την πρωτιά στους ΑΜΚΕ, ήταν το 2015 στο Ρέικιαβικ, όπου κατακτήσαμε τη 2η θέση, πίσω από την διοργανώτρια Ισλανδία, με 26 μετάλλια (10 χρυσά, 11 αργυρά και 5 χάλκινα). Φέτος, ο κυπριακός στίβος απειλείται για τρίτη φορά να μην κατακτήσει την πρωτιά, κάτι που θέλουν να ανατρέψουν το Σάββατο (3/6) οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, οι οποίοι καλούνται να δώσουν ξανά τον καλύτερο εαυτό τους και δείχνουν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Στις δύο πρώτες αγωνιστικές ημέρες η Μάλτα μάζεψε 21 μετάλλια (9 χρυσά, 4 αργυρά, 8 χάλκινα), η Κύπρος ακολουθεί με 16 (4-8-4) και τρίτο είναι το Λουξεμβούργο με 11 (3-6-2). Στην τελευταία ημέρα των αγώνων υπάρχουν 12 τελικοί και άρα πιθανότητες ανατροπής. Πιο αναλυτικά, οι 12 τελικοί -και οι κυπριακές συμμετοχές- είναι οι ακόλουθοι:

Ο πρώτος τελικός της τελευταίας ημέρας του στίβου και των ΑΜΚΕ είναι τα 200μ. των ανδρών, με την Κύπρο να έχει ελπίδες για να ανεβάσει και τους δύο αθλητές της στο βάθρο. Ο Άλεξ Μπίτσι (21.66) και ο Σταύρος Αυγουστίνου (21.80) κατέγραψαν στις προκριματικές σειρές της Πέμπτης (1/6) τις καλύτερες φετινές τους επιδόσεις και ξέρουν πολύ καλά ότι μπορούν να τρέξουν ακόμα γρηγορότερα. Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν δύο πολύ μεγάλους ανταγωνιστές, τον νικητή των 100μ. στη διοργάνωση, Φραντσέσκο Σανσοβίνι από το Σαν Μαρίνο (10.41) και τον 18χρονο ασημένιο νικητή στα 400μ. Γκρέιαμ Πελεγκρίνι από τη Μάλτα, που πέτυχε εθνικό ρεκόρ (46.83). Και οι δυο τους βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα, καταρρίπτοντας τις ατομικές τους επιδόσεις στα προηγούμενα αγωνίσματα που έτρεξαν και παραμένουν εξαιρετικά γρήγοροι, με τον Σανσοβίνι να έχει ατομική επίδοση στα 200μ. 21.47 και τον Πελεγκρίνι 21.18. Απειλητικός μπορεί να γίνει και ο 19χρονος Λουξεμβουργιανός Ντέιβιντ Γουόλινγκ με φετινό και ατομικό ρεκόρ 21.49. Ωστόσο πιστεύουμε πως και οι δύο αθλητές μας μπορούν να κάνουν καλή κούρσα και να μπουν και οι δύο στα μετάλλια. Το ρεκόρ αγώνων κατέχει από το 1999 ο Πρόδρομος Κατσαντώνης με 20.83.

Στα 200μ. γυναικών αποφεύχθηκαν οι προκριματικές σειρές, με την παρουσία επτά αθλητριών στον τελικό του Σαββάτου. Μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο είναι η Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία έχει τον καλύτερο χρόνο από τις υπόλοιπες, με 22.99 ατομικό και 23.48 φετινό. Για τη Φωτοπούλου είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει έναν εξαιρετικό χρόνο και να μπει στη λίστα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «στον δρόμο για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης». Η Μαριάννα Πισιάρα θα χρειαστεί να κάνει -ίσως- τη γρηγορότερη κούρσα της καριέρας της (ατομικό 24.47, φετινό 24.65) για να μπει στα μετάλλια, αφού απειλητικές είναι οι δύο Μαλτέζες, Τζάνετ Ρίτσαρντ (νικήτρια 400μ.) και Κάρλα Σικλούνα, με χρόνους κάτω από τα 24 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αγώνων κατέχει από το 2009 η Ελένη Αρτυματά με 23.34.

Μετά τους δύο πρώτους δρόμους ταχύτητας θα μπουν στη μάχη οι αθλητές στον ακοντισμό ανδρών, στο τελευταίο αγώνισμα των ρίψεων. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ κάτω των 23 ετών, Σπύρος Σάββα, ο οποίος ξεκίνησε πολύ καλά τη χρονιά, καταγράφοντας ατομική επίδοση με 73,86μ., όμως στους επόμενους αγώνες του δεν ξεπέρασε τα 70μ. Στη Μάλτα θέλει να ξαναβρεί τη φόρμα του και τις μεγάλες βολές, για να μπορέσει να κερδίσει μία δύσκολη μάχη με τον Ισλανδό Ορν Ντάβιντσον (ατομικό 75,96μ., φετινό 70,89μ.).

Τελευταίο αγώνισμα στα άλματα θα είναι το τριπλούν ανδρών, το οποίο είναι ανοικτό για κάθε αποτέλεσμα, με τη συμμετοχή δύο 18χρονων Κυπρίων και δύο (κατά 10 χρόνια μεγαλύτερων) Μαλτέζων. Την καλύτερη ατομική επίδοση την έχει ο Ίαν Πολ Γκρεχ με 15,21μ. και την καλύτερη φετινή ο Μιχάλης Γεωργαλλέττος με 14,29μ. (ατομικό 14,77μ.) Ο Σταύρος Σταύρου έχει ατομικό 14,51μ. και φετινό 14,05μ. Οι δύο εκπρόσωποί μας καλούνται να κάνουν αρκετά καλή εμφάνιση και να κατακτήσει ο ένας από τους δύο το χρυσό μετάλλιο, αφού η μάχη με τη Μάλτα στον πίνακα των μεταλλίων εξελίσσεται σε… θρίλερ. Το ρεκόρ αγώνων κατέχει από το πολύ μακρινό 1991, ο Μάριος Χατζηανδρέου με 16,52μ.

Δύσκολο έργο θα έχουν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης οι εκπρόσωποί μας στα 400μ. με εμπόδια ανδρών, όμως πιστεύουμε πως με μία καλή, γρήγορη και καθαρή κούρσα μπορούν να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους. Ιδιαίτερα ο Τάσος Βασιλείου, ο οποίος δείχνει αρκετά γρήγορος τελευταία και πλησιάζει η στιγμή για να τρέξει κάτω από τα 53 δευτερόλεπτα (ατομικό 53.06, φετινό επίσημο 53.36). Ο Ανδρέας Γεωργίου (ατομικό 53.57, φετινό 55.57) ακόμα να βρει ρυθμό, κάτι που αισιοδοξεί ότι θα έρθει στη Μάρσα. Οι βασικοί αντίπαλοί τους είναι ο Αντρέα Ερκολάνι Βόλτα από το Σαν Μαρίνο (ατομικό 52.32 εθνικό ρεκόρ, φετινό 53.42) και ο Ισλανδός Ίβαρ Γιασόναρσον (ατομικό 51.76), ο οποίος θα τρέξει για πρώτη φορά φέτος τα 400μ. με εμπόδια. Το ρεκόρ αγώνων κατέχει από το 1999 ο Κώστας Ποχάνης με 50.28.

Και στα 400μ. με εμπόδια γυναικών υπάρχει η αισιοδοξία ότι μπορούμε να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο, καθώς η Καλυψώ Σταύρου είναι η μοναδική αθλήτρια από τις διαγωνιζόμενες που έχει τρέξει την απόσταση κάτω από το ένα λεπτό (ατομικό 59.88, φετινό 1:02.18), ενώ και η Χρυστάλλα Λαζάρου δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση (ατομικό και φετινό 1:01.93). Με συγκέντρωση στα εμπόδια και καλή ταχύτητα οι δυο τους μπορούν να κάνουν το ένα – δύο. Απειλητική μπορεί να φανεί η 17χρονη μαθήτρια Ντούνα Βινιάλς Καλίστο από την Ανδόρα (ατομικό και φετινό 1:01.58), χωρίς να αποκλείεται η οποιαδήποτε έκπληξη.

Τα τελευταία δρομικά ατομικά αγωνίσματα είναι τα 5.000μ. Στους άνδρες, μετά την ατυχία της μη συμμετοχής του Αμίν Χαντίρι εξαιτίας τραυματισμού, ήρθε να προστεθεί και το ξαφνικό πρόβλημα του Νικόλα Φράγκου, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη των 3.000μ. στιπλ την Πέμπτη (1/6), αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον δικέφαλο και δεν έτρεξε. Έτσι, τα 5.000μ. ανδρών αναμένεται να μείνουν χωρίς κυπριακή παρουσία. Στα 5.000μ. γυναικών, θα λάβει μέρος η Μαρία Παπαναστασίου, η οποία θα τρέξει για πρώτη φορά φέτος την απόσταση, έχοντας ατομικό 17:39.84. Η Παπαναστασίου θα πρέπει να κάνει εξαιρετική κούρσα για να μπει στα μετάλλια, με τις Μαλτέζες να είναι τα φαβορί, αφού είναι οι μόνες που έχουν χρόνους κάτω από τα 17 λεπτά.

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι σκυταλοδρομίες, οι οποίες θα κρίνουν πολλά και στην κατάταξη στον πίνακα των μεταλλίων. Αρχικά θα διεξαχθούν αυτές των 4Χ100μ., με την ομάδα των ανδρών να αναμένεται να την αποτελέσουν οι Σταύρος Αυγουστίνου, Αλεξάντερ Μπίτσι, Ιωάννης Ανδρέου και Βασίλης Βαρνάβα και αυτήν των γυναικών οι Ολίβια Φωτοπούλου, Μαριάννα Πισιάρα, Μαρία Αντωνίου και Σοφία Ισαμπέλα Μοσέτι, ενώ διαθέσιμες είναι οι Ναταλία Χριστοφή και Παντελίτσα Χαραλάμπους. Μεγάλη θέληση για κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ έχουν οι αθλητές μας στα 4Χ400μ. ανδρών, αλλά θα πρέπει να κάνει ο καθένας τους τεράστια προσπάθεια, αφού το 3:11.16 (1998) το πέτυχαν σπουδαίοι αθλητές του παρελθόντος, που ήταν οι Γιώργος Αφάμης, Κώστας Ποχάνης, Αντώνης Αγιομαμίτης και Ευριπίδης Δημοσθένους. Τη φετινή μας ομάδα αποτελούν γρήγορα παιδιά όπως οι Σταύρος Σπύρου, Παΐσιος Δημητριάδης, Παύλος Νικολάου και Ανδρέας Δημητριάδης. Για την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. γυναικών, εμφανίζονται σίγουρες οι Καλλιόπη Κουντούρη, Ραφαέλλα Δημητρίου, Χρύσω Γεωργίου και μία εκ των Καλυψούς Σταύρου και Χρυστάλλας Λαζάρου. Το σημαντικό, ιδιαίτερα στις σκυταλοδρομίες 4Χ100μ., είναι οι σωστές αλλαγές και αν τα καταφέρουν, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα τις κάνουν μεταξύ τους, έχουν ελπίδες για την πρώτη θέση. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και όλα τα παιδιά θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να πανηγυρίσουν στο τέλος τις επιτυχίες τους.

* Θυμίζουμε ότι, απευθείας μετάδοση των αγώνων υπάρχει στο youtube από το κανάλι TVMsport.

Γ΄ ΗΜΕΡΑ ΣΤΙΒΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

15:00      200μ. Ανδρών                       ΤΕΛΙΚΟΣ

(Άλεξ Μπίτσι, Σταύρος Αυγουστίνου)

15:10      200μ. Γυναικών                     ΤΕΛΙΚΟΣ

(Ολίβια Φωτοπούλου, Μαριάννα Πισιάρα)

15:20      Ακοντισμός Ανδρών           ΤΕΛΙΚΟΣ

(Σπύρος Σάββα)

15:30      Τριπλούν Ανδρών               ΤΕΛΙΚΟΣ

(Μιχάλης Γεωργαλλέττος, Σταύρος Σταύρου)

15:40      400μ. εμπόδια Ανδρών       ΤΕΛΙΚΟΣ

(Τάσος Βασιλείου, Ανδρέας Γεωργίου)

15:55      400μ. εμπόδια Γυναικών    ΤΕΛΙΚΟΣ

(Καλυψώ Σταύρου, Χρυστάλλα Λαζάρου)

16:40      4Χ100μ. Ανδρών                  ΤΕΛΙΚΟΣ

(Εθνική Ομάδα)

16:55      4Χ100μ. Γυναικών                ΤΕΛΙΚΟΣ

(Εθνική Ομάδα)

17:10      5.000μ. Ανδρών                    ΤΕΛΙΚΟΣ

(Νικόλας Φράγκου;)

17:30      5.000μ. Γυναικών                 ΤΕΛΙΚΟΣ

(Μαρία Παπαναστασίου)

17:55      4Χ400μ. Ανδρών                  ΤΕΛΙΚΟΣ

(Εθνική Ομάδα)

18:05      4Χ400μ. Γυναικών                ΤΕΛΙΚΟΣ

(Εθνική Ομάδα)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ