aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑΜεγάλες συγκινήσεις αναμένονται στο φετινό CNP Ασφαλιστική Ράλι Κύπρος

Μεγάλες συγκινήσεις αναμένονται στο φετινό CNP Ασφαλιστική Ράλι Κύπρος

Ο εξαιρετικός σχεδιασμός των διαδρομών, η πλειάδα αξιόλογων πληρωμάτων στη λίστα συμμετοχών του και οι καινοτομίες που παρουσιάζει, αποτελούν τη μαγική συνταγή για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Όπως είναι ήδη γνωστό το CNP Ασφαλιστική Ράλι Κύπρος μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). Πρόκειται για τον δέκατο γύρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τον πέμπτο γύρο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής και τον τέταρτο γύρο του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ράλι. Κάτι που το καθιστά το μοναδικό ράλι στον κόσμο που μετρά ταυτόχρονα σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της FIA.

Δεκατέσσερις ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 822.47 χιλιομέτρων θα απαρτίζουν το φετινό αγώνα ενώ τα 214,17 αγωνιστικά χιλιόμετρα θα είναι μεικτής επιφάνειας (χώμα/άσφαλτος). Τα highlights της φετινής διοργάνωσης αφορούν πρώτιστα τις τελετές εκκίνησης και τερματισμού που επιστρέφουν μετά από χρόνια στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Μετά από χρόνια, επιστρέφουν επίσης και οι νυχτερινές ειδικές διαδρομές ενώ το Σάββατο η Λευκωσία θα φιλοξενήσει και πάλι την CNP ASFALISTIKI Super Special Stage. Τέλος, την Κυριακή τα πληρώματα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα στην Love Cyprus Golden Stage η οποία θα αποτελείται από τις δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές του αγώνα.

rally-cnp-9

Η αγωνιστική δράση ξεκινά στις 10 το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου με την κατατακτήρια ειδική διαδρομή στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου στη Λευκωσία. Στη διαδρομή αυτή θα συμμετέχουν οι οδηγοί προτεραιότητας του ERC, ενώ μετά το τέλος της θα γίνει η διαδικασία επιλογής της θέσης εκκίνησης, ανάλογα με την κατάταξη τους στην qualifying stage.

Θα ακολουθήσει στο Συνεδριακό Κέντρο η πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον αγώνα με τη συμμετοχή των τριών πρώτων οδηγών καθώς και του πρώτου κυπριακού πληρώματος που θα εκκινήσει στον αγώνα. Το πρόγραμμα της Παρασκευής δεν εξαντλείται με την κατατακτήρια ειδική και την τελετή εκκίνησης στη Λεμεσό.

Τα πληρώματα θα έχουν να καλύψουν δύο νυκτερινές ειδικές διαδρομές πριν επιστρέψουν πίσω στη Λευκωσία στον χώρο του σέρβις το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας στη Λευκωσία. Το δεύτερο σκέλος του αγώνα ξεκινά νωρίς το πρωί του Σαββάτου με οκτώ ειδικές διαδρομές από τις οποίες οι τρεις θα είναι επαναλαμβανόμενες.

rally-cnp-6

Η όγδοη και τελευταία ειδική της ημέρας δεν θα είναι άλλη από την CNP Ασφαλιστική Υπερειδική Διαδρομή η οποία θα ξεκινήσει στις 16:16 το απόγευμα και θα περάσει μέσα από τους δρόμους της Λευκωσίας. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα επιστρέψουν πίσω στο service park για διανυκτέρευση. Ο αγώνας την Κυριακή αρχίζει στις 08:20 το πρωί, με τα εναπομείναντα πληρώματα να έχουν να καλύψουν ξανά τις δύο νυκτερινές ειδικές διαδρομές της Παρασκευής για να φτάσουν αισίως στις δύο τελευταίες διαδρομές που αποτελούν τις Love Cyprus Golden Stage.

Στις διαδρομές αυτές οι χρόνοι των πληρωμάτων θα προστεθούν και οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα αξίας 60 χιλιάδων ευρώ. Οι δύο Love Cyprus Golden Stage θα φέρουν τα πληρώματα στη ράμπα του τερματισμού, και πάλι στον μόλο Λεμεσού στις 15:00 όπου θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη τους με το χρόνο.

rally-cnp-4

To άλλο πρόσωπο του αγώνα

Κάθε Ράλι Κύπρος δεν έχει μόνο αγωνιστικό χαρακτήρα. Αντίθετα προσπαθεί να περάσει μηνύματα στον κόσμο, με την οδική ασφάλεια και την παγκόσμια καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας «Action for Road Safety» να έχουν το πρώτο λόγο. Όμως φέτος πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος.

H Αλυτάρχης Νάγια Κοντοπούλου δήλωσε: «Πρωταγωνιστής της φετινής διοργάνωσης θέλουμε να είναι ο άνθρωπος και ειδικότερα οι νέοι. Θα επιδιώξουμε μέσα από τον αγώνα να περάσουμε, πέρα από τα σημαντικά μηνύματα για την οδική ασφάλεια, ταυτόχρονα και μηνύματα ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση που μπορεί να σταθεί τροχοπέδη στα όνειρα τους. Χαιρόμαστε που δίπλα μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες όπως τον ΚΕΝΘΕΑ, μια οργάνωση που το έργο της στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολυσχιδές και αξιοζήλευτο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου όπου μια μεγάλη ομάδα από φοιτητές είχαν και θα έχουν την ευκαιρία να στελεχώσουν σημαντικά πόστα στη διοργάνωση του αγώνα. Τέλος, κάλεσε το κοινό να συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Αστυνομίας και των marshals αφού πρώτιστο μέλημα όλων είναι ένας ασφαλισμένος αγώνας.

rally-cnp-2

72 πληρώματα στη λίστα συμμετοχών

Εβδομήντα δύο συνολικά πληρώματα βρίσκονται στη λίστα των συμμετοχών του φετινού αγώνα. Μια λίστα που θεωρείτε από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων με δυνατές παρουσίες από το χώρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής αλλά και την αφρόκρεμα των Κυπρίων οδηγών.

Η λίστα των συμμετοχών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος περιλαμβάνει 55 συνολικά πληρώματα, Μεταξύ αυτών, εννέα από το χώρο του ERC, πέντε από το χώρο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής και  39 από την Κύπρο. Παράλληλα, άλλα δώδεκα πληρώματα θα διαγωνιστούν για το Κυπριακό πρωτάθλημα ενώ άλλα πέντε δήλωσαν συμμετοχή μόνο για την CNP Aσφαλιστική Super Special Stage.

Μεταξύ των συμμετοχών συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως του δευτεραθλητή του ERC Alexey Lukyanuk με Ford Fiesta R5 και του τριταθλητή Ralf Sirmacis με Skoda Fabia R5 αλλά και του οδηγού της Team Greece Λάμπρου Αθανασσούλα με Fiesta R5. Με ένα Citroen DS3 R5 θα τρέξει ο Ούγγρος David Bodka ενώ με Skoda θα αγωνιστούν, τόσο ο Γερμανός Marijan Griebel όσο και ο Λετονός Nikolay Gryazin.

rally-cnp-8

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο φετινό αγώνα λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος η Castrol Ford Team Turkey με τέσσερα συνολικά πληρώματα. Τρία Ford Fiesta R2 στην κατηγορία ERC3 και ένα Fiesta S200 στην κατηγορία RC2. Από τον χώρο της Μέσης Ανατολής, μπορεί να απουσιάζει ο πολυπρωταθλητής Nasser Al-Attiyah, αλλά σίγουρα ξεχωρίζουν τα ονόματα των Khalid Al Suwaidi από το Κατάρ με Fiesta R5 και του πολύ γρήγορου Λιβάνιου πρωταθλητή Roger Feghali με Mitsubishi Lancer Evo IX.

Δυναμικό παρών και από πλευράς Κυπριακών συμμετοχών. Επτά συνολικά Κυπριακά πληρώματα θα τρέξουν και για τους βαθμούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι περσινοί νικητές -από Κυπριακής πλευράς- και πρωταθλητές Χρίστος Δημοσθένους και Πάμπος Λαός θα τρέξουν με το Evo IX ενώ με ίδιο αυτοκίνητο και οι Κώστας Ζήνωνος με το Φάνο Χριστοφή. Συμμετοχή και για το Χαράλαμπο Τιμοθέου, τον μοναδικό νικητή του θεσμού που συμμετέχει φέτος, και θα τρέξει με τον Παναγιώτη Σιάλο στη θέση του συνοδηγού ενώ ο νεαρός Πανίκος Πολυκάρπου θα έχει και πάλι τον Gerald Winter στη θέση του συνοδηγού.

rally-cnp-7

Για τους βαθμούς του Ευρωπαϊκού θα τρέξει και ο ιδιαίτερα γρήγορος «Chips Junior» με τον Αντώνη Χρυσοστόμου στο διπλανό μπάκετ. Μαζί τους και τα δύο Suzuki Swift Sport των «Dimi» και Μαρία Morozova και «Leo» με τον «Zoli». Mε ένα Mitsubishi Lancer Evo IX θα τρέξει και ο πρωταθλητής του 2014 Σταύρος Αντωνίου ενώ με ίδιο αυτοκίνητο και οι Σάββα, Εγγλέζου, Χριστοφή, Παφίτης και Παναγιώτης Γιάγκου ενώ με Lancer Evo X θα αγωνιστεί ο πρωτοπόρος του φετινού πρωταθλήματος Σίμος Γαλαταριώτης όπως και οι Πέτρος Παντελή, Μιχάλης Ποσείδιας και Παύλος Παύλου.

Πενηνταέξι συνολικά πληρώματα θα τρέξουν με την Κυπριακή σημαία στις πόρτες τους. Μεταξύ των 56 πληρωμάτων θα είναι και έντεκα Τουρκοκυπριακά πληρώματα με τα ονόματα των Fikri Macila (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Mustafa Bulutoglurari (Ford Fiesta R5) να ξεχωρίζουν.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα 72 πληρώματα προέρχονται από εννέα συνολικά χώρες. 56 από την Κύπρο, πέντε από την Τουρκία, τρία από το Κατάρ, δύο από το Λίβανο και τη Λετονία και ένα πλήρωμα από Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Ρωσία.

cy rally final

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ