aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΈνας ασταμάτητος «εμφύλιος πόλεμος» ταλανίζει την κυπριακή σκοποβολή!

Ένας ασταμάτητος «εμφύλιος πόλεμος» ταλανίζει την κυπριακή σκοποβολή!

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού σκοπευτή, μάλλον το βασικότερο, είναι να είναι… εύστοχος. Στο χώρο της κυπριακής σκοποβολής η ευστοχία αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη, διότι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της είναι ταμπουρωμένοι στα χαρακώματα! Για την ακρίβεια, η πλειονότητα όλων όσοι ασχολούνται με το άθλημα που έχει τιμήσει την πατρίδα μας κατ’ επανάληψη, είναι σε θέσεις μάχης. Μόνο που τα πυρά είναι φίλια. Ένας ασταμάτητος, εδώ και ένα χρόνο περίπου, «εμφύλιος πόλεμος». Ανάμεσα σε συναδέλφους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ). Ανάμεσα στις σκοπευτικές οργανώσεις του νησιού! Δεν πρόκειται για σενάριο (ταινίας τρόμου) ούτε και κακόγουστο αστείο πολέμιων της σκοποβολής. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα, είναι η αλήθεια δεκάδων ανθρώπων που έτυχε να ασχολούνται με τη σκοποβολή. Του αθλήματος που για δεκαετίες ολόκληρες λέγαμε ότι αποτελεί το σκληρό νόμισμα του κυπριακού αθλητισμού. Σήμερα, το ρεπορτάζ, η δημοσιογραφική έρευνα λέει ότι άνθρωποι που έχουν ταυτιστεί με το άθλημα, άνθρωποι που έχουν κάνει τρόπο ζωής τη σκοποβολή για τριάντα, ακόμη και σαράντα χρόνια, ίσως και παραπάνω, μαραζώνουν και κτυπούν δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου. Του κινδύνου της κατρακύλας και του αύριο της μεγαλύτερης αβεβαιότητας και της παρακμής.

Όσο τραγικό κι αν ακούγεται το μισό Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΟΚ, αποφάσισε να επικυρώσει τις προκηρύξεις και το αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2022 μετά από γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων! Από μόνο του το γεγονός ότι χρειάζονται νομικές γνωματεύσεις για να λειτουργήσει η Ομοσπονδία καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Με νομικές γνωματεύσεις πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Οι αντιπαραθέσεις σε αθλητικές ομοσπονδίες είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτό, όμως που γίνεται στην ΣΚΟΚ είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Των νομικών γνωματεύσεων ακολούθησαν προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια κι ένας θεός ξέρει που θα σταματήσει η διελκυστίνδα με τα όπλα και τα ντουφέκια.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Τζιοβάνης Σαββίδης, ο οποίος δέχεται πυρά (σχεδόν) από την ημέρα της εκλογής του, παραδέχεται ότι η Ομοσπονδία λειτουργεί με την ίδια «συνταγή», με αποφάσεις των μισών μελών της διοίκησης κατόπιν της νομικής γνωμάτευσης του δικηγορικού γραφείου «Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ». Ο πρόεδρος τονίζει την ανάγκη ενότητας ώστε να επέλθει η ομαλότητα στην Ομοσπονδία, αλλά συνεχίζει να καταγγέλλει συναδέλφους του στο Δ.Σ. ότι «συνεχίζουν την πολεμική και τη δημιουργία εντυπώσεων». Όσον αφορά δε τις «αιχμές που αφήνονται μέσω δημόσιων επιστολών», ο κ. Τζιοβάνης Σαββίδης αναφέρει ότι θα «τοποθετηθούμε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Με νέα επιστολή τους προς τους αθλητές, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου, ο κ. Τζιοβάνης Σαββίδης αναφέρει ότι «επειδή τολμήσαμε να προχωρήσουμε με την ανάληψη πρωτοβουλιών για ριζικές αλλαγές και επειδή όπως διαφαίνεται στη μέχρι σήμερα πορεία, κάποιοι οι οποίοι είτε δεν έχουν αποδεχτεί ακόμη την εκλογή μου, είτε θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα, κατάφεραν με διάφορες προφάσεις να παρασύρουν τα Δ.Σ των Οργανώσεων τους ως επίσης και άλλες Οργανώσεις να συμπεριφέρονται αλόγιστα πετυχαίνοντας λήψεις αποφάσεων οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την έναρξη διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΚΟΚ  αποφάσισαν να σύρουν την Ομοσπονδία στα δικαστήρια για «δήθεν παράνομες αποφάσεις», ως ακολούθως:

Συγκεκριμένα, η ΣΚΟΛΕΜ έχει καταχωρήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αγωγή κατά της Ομοσπονδίας (αν είναι δυνατόν) και παράλληλα ζήτησε την άμεση έκδοση διατάγματος για στάση εργασιών της Ομοσπονδίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η ΣΚΟΑΜ σε ηλεκτρονικό απαντητικό μήνυμα του προέδρου της, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει τη διοργάνωση του Α’ Παγκύπριου αγώνα Τραπ & Σκητ λόγω των διαφορών μας σε επίπεδο Δ.Σ, ενώ παράλληλα η ΣΚΟΛΕΥ σε επιστολή που ανάρτησε στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διοργανώσει αγώνες υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας.

Οι τοποθετήσεις, οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες των αντιμαχόμενων παρατάξεων, στο πλαίσιο της έρευνας του «Goal», έχουν δημιουργήσει ένα ογκοδέστατο φάκελο που γεμίζουν -το λιγότερο- δύο εγκυκλοπαίδειες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το άθλημα της σκοποβολής που προσελκύει τους προβολείς του δημόσιου ενδιαφέροντος σε μεγάλο βαθμό πέντε – έξι φορές τον χρόνο, έχει τώρα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας σε μια διαδικασία που οδηγεί στην φθορά και την απαξίωση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει καταγγελίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Λόγο (και έργα) μπορούν να έχουν και η ανώτατη αθλητική αρχή, ο ΚΟΑ δηλαδή, και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και ο κάθε ενδιαφερόμενος που νοιάζεται πραγματικά για τον αθλητισμό σε υγιείς συνθήκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ