TOY IAKΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ
Στον… αέρα βρίσκεται η λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού! Σε μια πενταμελή επιτροπή, έχουν παραιτηθεί τρία μέλη της, ενώ πολύ πιθανόν θα έκανε το ίδιο άλλο ένα μέλος της, αν δεν ήταν ο ερευνών λειτουργός! Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, την παραίτησή του οποίου έχουν ζητήσει ο Απόλλων και η Ανόρθωση, ακολουθεί μια μοναχική διαδρομή, ενώ τις απόψεις και πρακτικές του, δεν φαίνεται να ασπάζεται κανένας άλλος.
Ο ερευνών λειτουργός και μέλος της Επιτροπής, Χάρης Σαββίδης, μιλώντας χθες στον «Active» 107,4 & 102,5 και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ», χαρακτήρισε ως πολύ λυπηρή εξέλιξη που πλήττει το κύρος της Επιτροπής, την παραίτηση τριών συναδέλφων του (Νίκος Καρτακούλης, Εβελίνα Γεωργιάδου, Μαριλένα Κωνσταντίνου). «Τα τρία μέλη που έχουν παραιτηθεί και αυτό το λέω με πλήρη γνώση, πρόκειται περί τριών προσώπων των οποίων η εντιμότητα, η αμεροληψία, οι γνώσεις είναι στο ύψιστο επίπεδο και σίγουρα αποτελεί μια πολύ λυπηρή εξέλιξη που αυτά τα πρόσωπα αναγκάστηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα είχα ούτε και εγώ τη διάθεση να συνεχίσω εάν δεν ένιωθα ότι έχω αυτή την στιγμή καθήκον να προσφέρω για να δικαιώσω τις προσδοκίες όλων αυτών οι οποίοι στο διάστημα που ήμασταν στην Επιτροπή μου εμπιστεύθηκαν ως ερευνών λειτουργός πάρα πολλά και πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία», ανέφερε ο Χάρης Σαββίδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής η διαδικασία ορισμού και αξιολόγησης διαιτητών και παρατηρητών ποδοσφαίρου, έμμεσα άδειασε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ενώ τόνισε ότι θα πρόκειται περί σκανδάλου εάν όλες αυτές οι έρευνες που διεξάγει εκ της θέσεως του ερευνώντος λειτουργού, πήγαιναν στο βρόντο. «Εάν φτάσουμε στο σημείο οι υπό εξέλιξη έρευνες προχωρούν και ολοκληρώνονται και καταλήγουν να είναι του βρόντου που λέμε, τότε όχι απλά θεωρώ είμαστε άξιοι της μοίρας μας, θα πρόκειται περί ενός ακόμη ενδεχομένως σκανδάλου», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Εάν δεν συσταθεί Επιτροπή να επανέλθει η ομαλότητα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της, τότε θα πρόκειται περί σκανδάλου».
Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Χάρη Σαββίδη, υπολειτουργεί αφού ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει τη λήψη καταθέσεων, αξιολόγησης του υλικού και σύνταξης πορίσματος, αλλά σε επίπεδο αξιολόγησης και αποφάσεων δεν μπορεί, αφού δεν υπάρχει απαρτία. «Δεν υπάρχουν μέλη, εκτός του προέδρου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Διασώζεται το ζήτημα της καθημερινής λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά σίγουρα δεν διασώζεται το ζήτημα της τελικής απόφασης Επιτροπής, μιας και δεν έχει νόμιμη συγκρότηση αυτή την στιγμή. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ασχολίαστο και μας λυπεί όλους το ότι αναγκάζονται εξέχοντα πρόσωπα με γνώσεις στο αντικείμενο να παραιτούνται και να μένει η Επιτροπή όπως έχει μείνει σήμερα και δικαιολογημένα απορεί ο κόσμος για το πώς προχωρούν οι έρευνες και ποια κατάληξη θα έχουν».
Το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας αποκάλυψε στον Active 107,4 & 102,5 ότι η πολυσυζητημένη «υπόθεση Λαρένα», δεν έφτασε ποτέ ενώπιον της Επιτροπής, ενώ «έχουν γίνει και συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις» για τα ύποπτα χειραγωγημένα φιλικά ματς της Καρμιώτισσας. Ανέφερε, επίσης, ότι για την υπόθεση καταγγελίας σε βάρος του Κώστα Χριστοδούλου «Καραβίδα», η έρευνα ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της διαβιβάστηκε στη Γενική Εισαγγελία.
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ποινικού ανακριτή της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρη Σαββίδη, είναι αυτό της Επιτροπής Διαιτησίας και γενικότερα του τρόπου ορισμού διαιτητών – παρατηρητών και γενικότερα του τρόπου λειτουργίας της διαιτησίας και των οργάνων στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Θέλουμε να ξέρουμε τα πάντα που έχουν να κάνουν με το πώς, ποιος και με ποια κριτήρια αξιολογεί και βαθμολογεί διαιτητές, παρατηρητές στους ποδοσφαιρικούς αγώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η διερεύνηση άρχισε μετά από καταγγελίες. Προφανώς πρόκειται για τις καταγγελίες που ακούστηκαν κατά καιρούς από παράγοντες των σωματείων με πιο πρόσφατες αυτές της Νέας Σαλαμίνας και του Ολυμπιακού.














