aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Γίνεται να προϋπολογίσω ότι θα έχω 20 εκατομμύρια;»

«Γίνεται να προϋπολογίσω ότι θα έχω 20 εκατομμύρια;»

Για το πώς βρίσκει τον ΑΠΟΕΛ η επόμενη μέρα του εφιαλτικού αποκλεισμού από την Σούντουβα μίλησε στο ραδιόφωνο του ACTIVE (107.4 & 102.5) και τον Πανίκο Θεοδοσίου ο εκπρόσωπος Τύπου των γαλαζοκιτρίνων.

Ο Νεκτάριος Πετεβίνος τόνισε ότι όλοι στον ΑΠΟΕΛ επιβάλλεται να αντιληφθούν το μέγεθος της αποτυχίας, επανέλαβε τη δήλωση του Πρόδρομου Πετρίδη ότι οι επόμενες μέρες θα αναλωθούν σε συζητήσεις για τον προγραμματισμό, ενώ μίλησε και για το οικονομικό πλήγμα, τονίζοντας πως ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε εξασφαλισμένα τα 20 εκατομμύρια της εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΑΠΟΕΛ δέχτηκε αποκλεισμό, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτόν από την ΜΠΑΤΕ (σ.σ.: 2007-08). Ο ΑΠΟΕΛ είχε επενδύσει στην ευρωπαϊκή πορεία του τα τελευταία χρόνια και για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να φτιάξει έναν ελκυστικό προορισμό για τους ποδοσφαιριστές. Ποια είναι η άποψή σου;

«Είναι και οι δύο σημείο αναφοράς. Είναι ο αποκλεισμός από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, σε σχέση με το ευρωπαϊκό υπόβαθρο που έχει δημιουργήσει ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία δέκα χρόνια και μετά τον αποκλεισμό από την ΜΠΑΤΕ. Κάτι που κάνει ακόμη πιο οδυνηρό τον αποκλεισμό από τη Σούντουβα. Γιατί άλλο να μην έχεις κάποιο ευρωπαϊκό υπόβαθρο και να αποκλείεσαι έχοντας νικήσει στο πρώτο παιχνίδι και ακολούθως να δεχτεί μια βαριά ήττα στο δεύτερο, και άλλο να αποκλείεσαι ως μια ομάδα με τόσες μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες, τόσες παρουσίες σε ευρωπαϊκούς ομίλους στα τελευταία δέκα χρόνια. Εκεί μάλιστα που έχεις στόχο τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ να αποκλείεσαι από τον 1ο προκριματικό γύρο. Δυστυχώς, δεν θα είναι ακόμα ένα σημείο αναφοράς, αλλά το πιο οδυνηρό. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, να αξιολογήσουμε και να αντιληφθούμε ακριβώς πόσο μεγάλο λάθος κάναμε και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Είναι μια ποδοσφαιρική πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθούμε στο σωστό της μέγεθος αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Η επόμενη ημέρα πώς βρίσκει τη διοίκηση κυρίως, καθώς και το ποδοσφαιρικό τμήμα;

«Κοίτα, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο επιτυχίες και καλά αποτελέσματα. Είναι και ήττες, είναι και αποκλεισμοί. Είναι εκείνη τη στιγμή που δείχνεις πώς πρέπει να διαχειριστείς μια κατάσταση ή μάλλον, να αποδείξεις πως είσαι άξιος να διαχειριστείς μια κατάσταση. Ο ΑΠΟΕΛ έχει αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια πως έχει τη δυνατότητα, έχει τις αντιστάσεις, έχει τους τρόπους να το κάνει. Επειδή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που μόνο λόγια μπορούμε να πούμε, αντιλαμβάνεσαι ότι ο χρόνος είναι που θα δείξει τη σωστή διαχείριση. Ότι τα πράγματα είναι δύσκολα σε ό,τι αφορά στο οικονομικό μέρος και παρά το ότι ποτέ δεν πρέπει να έχεις τη λογική ότι έχεις κάποια εγγυημένα έσοδα, ο τρόπος διαχείρισης είναι αυτός που θα αποδείξει αν είσαι άξιος ή όχι. Σαφώς και αυτό ήταν από τα σενάρια που είχαμε στο τραπέζι, βεβαίως ήταν απευκταίο, αλλά ήταν υπαρκτό και αυτή τη στιγμή είναι πραγματικότητα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη σωστή του διάσταση, κοιτάζοντας κυρίως το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτό είναι που θα μας βοηθήσει για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση. Γιατί μπορεί να χάθηκε ο πρώτος μεγάλος στόχος της σεζόν, αλλά μια ομάδα όπως τον ΑΠΟΕΛ, που δεν μπορεί να συμβιβάζεται σηκώνοντας απλώς τα χέρια πάνω, έχει τεθεί αμέσως ο επόμενος στόχος που είναι η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Θα αναλωθούν οι επόμενες ημέρες, ακριβώς για την αξιολόγηση της κατάστασης και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν».

Με τις εμφανίσεις των 180 λεπτών στα δύο λεπτά, ο ΑΠΟΕΛ δείχνει ότι μπορεί να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

«Να αντιστρέψω την ερώτηση και θα δώσω την απάντηση. Αν αφαιρέσουμε το δεκάλεπτο 9-19 και βάζαμε μια φάση από τις 47 τελικές που κάναμε να μπει στα δίκτυα αντί να βρει στο δοκάρι, αντιλαμβάνεσαι ότι θα μιλούσαμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ υποκειμενικό άθλημα. Γι’ αυτό είπε προηγουμένως να διορθώσουμε τα αγωνιστικά μας λάθη. Σαφώς και πιστεύουμε στην ομάδα μας και σαφώς πιστεύουμε πως έχει πολύ μεγάλη προοπτική σε σχέση με αυτό που έχει δείξει. Αλίμονο δηλαδή τώρα αν τα διπλώσουμε επειδή αποκλειστήκαμε από τη Σούντουβα σε δύο 90λεπτα, στα οποία είχαμε ένα τραγικό δεκάλεπτο και από εκεί και πέρα μας έλειπε, όπως το αντιλαμβάνομαι, απλώς η ουσία. Βέβαια, η απλότητα στο ποδόσφαιρο είναι η ουσία. Θεωρώ ότι χθες κατά 90% τα πάντα έγιναν σωστά, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα δεύτερο γκολ, που θα αντίστρεφε την πίεση στην αντίπαλό μας. Η επόμενη ημέρα στο ποδόσφαιρο, ειδικά μετά από έναν οδυνηρό αποκλεισμό είναι πάντα δύσκολη, όμως εκεί είναι που πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να αντιστρέψεις τα δεδομένα».

Οι ευθύνες ποιους βαραίνουν περισσότερο;

«Δεν είναι θέμα ζυγαριάς ευθυνών αυτή τη στιγμή και δεν είναι η ώρα να αποδώσω εγώ ευθύνες. Δεν είναι η δουλειά μου, άλλωστε. Αυτό που ειπώθηκε από τον πρόεδρο (σ.σ.: Πρόδρομος Πετρίδης) χθες το βράδυ, θα αναλωθούν οι επόμενες τρεις ημέρες στο τι πρέπει να γίνει και αναλόγως θα προχωρήσουμε».

Ο Πρόδρομος Πετρίδης, αργά μετά το τέλος του παιχνιδιού, είπε: «Θα δούμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο ρόστερ της ομάδας»…

«Δεν παύει από το να υπάρχει ανάγκη για κάποιες προσθέσεις και κάποιες αφαιρέσεις. Είναι κάτι που ίσχυε και προ του αποκλεισμού και θα ίσχυε ακόμα και αν δεν υπήρχε αποκλεισμός».

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω ήταν αν μπορούν να υπάρξουν και αλλαγές στο αρχικό πλάνο; Ξέρουμε ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές έμειναν εκτός της λίστας του 1ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δημοσιεύματα τους έφεραν γενικότερα εκτός πλάνου, αν και ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επίσημα. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να επιστρέψουν στο πλάνο του προπονητή (σ.σ.: Μπρούνο Μπαλταζάρ) και να βγουν κάποιοι άλλοι εκτός;

«Θα πρέπει να πω ότι τα δημοσιεύματα δεν κάνουν τον προγραμματισμό. Πάρα πολλές φορές τοποθετήθηκα επί τούτου και πρέπει να επαναλάβω ότι αυτό που ειπώθηκε από πλευράς μας σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή λίστα είναι να μη βιαστούν κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα, γιατί δεν αποτελεί ευαγγέλιο ούτε ισχύει σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί το ρόστερ για όλη την υπόλοιπη σεζόν. Γιατί πάρα πολύ απλά, είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα που ισχύουν σε σχέση με το ρόστερ που θα δηλωθεί στις 31 Αυγούστου. Αν κάποιος βάλει στον νου του ότι η ευρωπαϊκή λίστα Α αυτή τη στιγμή εμπεριέχει τρεις ποδοσφαιριστές, τον Σάλαι, τον Αλ-Ταάμαρι και τον Νατέλ, οι οποίοι στην Κύπρο ανήκουν στη λίστα Β. Επίσης, έχει τον Άλεξ Κωνσταντίνου και τον Γιώργο Εφραίμ, οι οποίοι είναι στη λίστα Α των κοινοτικών, κάτι που δεν ισχύει στην Κύπρο. Άλλη θα είναι άλλωστε και η ευρωπαϊκή λίστα την ερχόμενη Παρασκευή».

Πόση είναι η οικονομική ζημιά από τον αποκλεισμό;

«Αυτό νομίζω είναι λανθασμένο. Δεν μπορείς να υπολογίζεις έσοδα που δεν έχεις. Σαφώς και υπάρχει η λογική και η πραγματικότητα ότι ο ΑΠΟΕΛ διαμορφώνει το μπάτζετ του σε σχέση με τα έσοδά του. Άρα είναι λογικό από τη στιγμή που υπάρχουν υψηλά έξοδα, με δεδομένη την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου να αναλογίζεσαι ποια μπορεί να είναι μια υποτιθέμενη ζημιά, αλλά, συγνώμη, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα οικονομικά δεδομένα τη χρονιάς που θα ακολουθήσει. Νομίζω, για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να φτάσεις στο σημείο που τελειώνει η ευρωπαϊκή περίοδος για να εκτιμήσεις τα έσοδα τοπικού χαρακτήρα και να μπορέσεις να εκτιμήσεις την κατάσταση. Ας μη βιαζόμαστε, αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει, ελπίζουμε, πάρα πολύ αργότερα».

Να το θέσω αλλιώτικα. Πόσα έσοδα είχατε προϋπολογίσει ότι θα είχατε;

«Δεν υπάρχει θέμα προϋπολογισμού. Γίνεται να προϋπολογίσεις έσοδα; Γίνεται να προϋπολογίσω ότι θα έχω 20 εκατομμύρια από το Τσάμπιονς Λιγκ; Αν δεν τα έχω, τι θα γίνει; Αυτή η συζήτηση γίνεται δυστυχώς μετά το πέρας του 1ου προκριματικού γύρου. Αντιλαμβάνεσαι ότι η ποδοσφαιρική πραγματικότητα προϋπόθετε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι αυτό μπορούσε να γίνει και στον 2ο και στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί τα μεγάλα έσοδα θα ξέρεις πολύ καλά ότι έρχονται μετά την παρουσία της ομάδας στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω του μονοπατιού των πρωταθλητών. Άρα δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση τη δεδομένη στιγμή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ