aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑπό τη μια ανομβρία, από την άλλη μπόρα

Από τη μια ανομβρία, από την άλλη μπόρα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Η μάχη για την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ εξελίχτηκε σε… αιώνιο ντέρμπι. Ο Ματ Ντέρμπισαϊρ της Ομόνοιας με 22 γκολ είναι το φαβορί, με τον Πιέρο Σωτηρίου του ΑΠΟΕΛ να ακολουθεί με 18. Αμφότεροι αγωνίζονται στο α’ γκρουπ, ενώ ο Εμίλιο Ζελάγια του Εθνικού είναι τρίτος στη σειρά με 15 τέρματα και πρώτος από το β’ γκρουπ.

Πώς θα ήταν διαμορφωμένο το ταμπλό, αν λαμβάνονταν υπόψη μόνο τα τέρματα που σημειώθηκαν στη β’ φάση του πρωταθλήματος; Η απάντηση δικαιώνει την ακόλουθη άποψη: όταν κάποιος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στον όμιλο του υποβιβασμού διεκδικεί τον τίτλο του αρχισκόρερ, έχει προβάδισμα όταν ανταγωνίζεται κάποιον ή κάποιους που συμμετέχουν στο γκρουπ του τίτλου.

Τα περισσότερα τέρματα από την 26η μέχρι την 32η αγωνιστική πέτυχε ο Μπραούλιο Νομπρέγα της ουραγού Δόξας. Ο Ισπανός σκόραρε τέσσερις φορές. Άλλοι έξι παίκτες του β’ ομίλου πέτυχαν από τρία τέρματα (Κιπιάνι, Μαρτίνιουκ, Αντάμοβιτς, Μακρίεφ, Μαραγκουδάκης, Μάρτιντς) και κανένας του α’. Σκεφτείτε ότι οι Ντέρμπισαϊρ και Σωτηρίου, οι οποίοι σημείωσαν αντιστοίχως 20 και 16 γκολ στην α’ φάση, σκόραραν μόνο δύο φορές στα πλέι οφ.

Δείγμα του βαθμού δυσκολίας που υπάρχει για τους επιθετικούς των μεγάλων ομάδων, οι οποίοι αγωνίζονται σε ντέρμπι κάθε εβδομάδα. Σε αντίθεση με εκείνους των μικρομεσαίων, οι οποίοι έχουν ευκολότερες αποστολές σε ορισμένα ματς (διότι κάποιες ομάδες παρουσιάζονται πολλές φορές αδιάφορες, χρησιμοποιώντας ρεζέρβες).

Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της β’ φάσης σημειώθηκαν 84 γκολ, εκ των οποίων τα 33 από τους «πάνω» και τα 51 από τους «κάτω». Δεκαοκτώ γκολ περισσότερα είναι σημαντική διαφορά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ