aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΤελ Αβίβ: «Η αποστολή πέτυχε απόλυτα»

Τελ Αβίβ: «Η αποστολή πέτυχε απόλυτα»

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Ως απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του κυπριακού στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Β’ Κατηγορίας, το οποίο φιλοξένησε το Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η κατάκτηση της 5ης θέσης, σε σύνολο 12 δυνατών εθνικών ομάδων, ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού ξεπεράσαμε ιστορικές χώρες στη βαθμολογία, που έχουν να επιδείξουν μετάλλια στις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις. Τιμητικό και το ότι ένας Κύπριος αθλητής, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, αναδείχθηκε σε άνδρας αθλητής των αγώνων, χάρη στο 13.31 που σημείωσε στα 110μ. εμπόδια.

«Η αποστολή πέτυχε απόλυτα τον στόχο που έθεσε από την αρχή, που δεν ήταν άλλος από την παραμονή μας στην κατηγορία. Η κατάκτηση της 5ης θέσης ήταν πέραν των προσδοκιών μας κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες των αθλητών και στη βοήθεια των προπονητών, οι οποίοι παρουσίασαν τους αθλητές τους σε ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή», ήταν τα πρώτα λόγια του αρχηγού της ομάδας μας στο Τελ Αβίβ, Αντώνη Γεωργαλλίδη.

Ο διευθυντής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ΚΟΕΑΣ, συνέχισε: «Κρίνοντας εκ των υστέρων τα αποτελέσματα, αν δεν υπήρχαν βασικές απουσίες, όπως της Ραμόνας Παπαϊωάννου, του Παΐσιου Δημητριάδη και ο τραυματισμός στους αγώνες του Χρίστου Δημητρίου, η τελική κατάταξη θα ήταν ακόμα πιο τιμητική για την Εθνική μας ομάδα. Το γεγονός ότι ξεπεράσαμε χώρες με μεγαλύτερη παράδοση στο στίβο, με μεγάλες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Αγώνες, όπως η Κροατία, η Αυστρία και η Σερβία, δείχνουν το ψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κυπριακός στίβος. Οι επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς στους Ολυμπιακούς του Ρίο δεν ήταν τυχαίες και φαίνεται ότι με τη σωστή και συστηματική δουλειά που γίνεται στους Γυμναστικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία θα έχουν συνέχεια».

Το σήμερα είναι αρκετά ενθαρρυντικό για το μέλλον του κυπριακού στίβου, ο οποίος χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία. «Εκ του αποτελέσματος η Ομοσπονδία θα ζητήσει να έχει την περαιτέρω στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, για να μπορέσει να εφαρμόσει πλήρως τα προγράμματα για να συνεχίσει να φέρνει μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Η Ομοσπονδία, από τη δική της πλευρά, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει το σύνολο των αθλητών που αποτελούν την Εθνική ομάδα, ώστε στην επόμενη διοργάνωση, βελτιώνοντας τις αδυναμίες που παρουσιάσαμε, να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία. Ένας στόχος που δεν είναι ακατόρθωτος, αν κάποιος αναλύσει σωστά τα αποτελέσματα», μάς ανέφερε ο κ. Γεωργαλλίδης.

Στο Τελ Αβίβ ο κυπριακός στίβος κατέλαβε τέσσερις πρώτες θέσεις, δύο δεύτερες και τρεις τρίτες, όμως και πέντε προτελευταίες και τέσσερις τελευταίες θέσεις, κάτι που σημαίνει πως σε κάποια αγωνίσματα χρειάζεται βελτίωση. Σαφέστατα και η ΚΟΕΑΣ γνωρίζει τις αδυναμίες, με τον διευθυντή της να μας ενημερώνει σχετικά: «Θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε καταρχάς τους λόγους για τους οποίους στους δρόμους ταχύτητας ανδρών (100μ., 200μ., 400μ.) παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αδυναμία, ώστε να παρουσιαστούμε πιο έτοιμοι για την επόμενη διοργάνωση. Για να ’μαστε ρεαλιστές, με τα δικά μας μεγέθη δεν είναι εύκολο να έχεις αθλητές υψηλού επιπέδου σε όλα τα αγωνίσματα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να ετοιμάσουμε αθλητές, οι οποίοι θα μπορούν να αγωνίζονται στα επίπεδα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και αυτός θα είναι στόχος που θα επιδιώξουμε τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίσαμε κατ’ επανάληψη, για να μπορέσεις να προχωρήσεις πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα κίνητρα. Διότι, τουλάχιστον το 50% των αθλητών της αποστολής επιχορηγείται με τα ελάχιστα ποσά που έχει δυνατότητα η Ομοσπονδία να παραχωρήσει. Ποσά τα οποία μεταφράζονται σε 200 ευρώ μηνιαίως, για να καλύψεις το σύνολο των αναγκών ενός βασικού αθλητή, που στελεχώνει σήμερα την Εθνική ομάδα».

Από τη δικιά μας πλευρά θα προσθέσουμε ότι ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες αθλητές στίβου, με την πλειονότητα αυτών που απάρτιζαν την Εθνική ομάδα στο Τελ Αβίβ να είναι μαθητές, φοιτητές ή ακόμα εργαζόμενοι αθλητές και αθλήτριες. Και όλοι τους έχουν ένα κουραστικό ημερήσιο πρόγραμμα, το οποίο είναι αρκετά πιθανόν να τους επηρεάσει στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Θα θέλαμε να πούμε, επίσης, ότι ο τρόπος διεξαγωγής της συγκεκριμένης διοργάνωσης, με μόνο τρεις προσπάθειες να έχουν οι ρίπτες και οι άλτες οριζοντίων αλμάτων, να αγχώνει κάπως τους αθλητές, είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενοι είτε έμπειροι, αφού θέλουν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στην ομάδα και κυρίως να μη μηδενιστούν. Βέβαια, αυτό κάνει και τη διοργάνωση ακόμα πιο συναρπαστική.

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Αρκετοί από τους αθλητές μας που έλαβαν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Β΄ Κατηγορίας στο Τελ Αβίβ θα έχουν νέες προκλήσεις τη φετινή χρονιά, αφού εξασφάλισαν τα όρια συμμετοχής για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες κάτω των 23 και κάτω των 20 ετών. Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Κάτω των 23 ετών, που θα διεξαχθεί στο Μπιντγκόζ της Πολωνίας (13-16 Ιουλίου), θα λάβουν μέρος οι Παΐσιος Δημητριάδης (200μ.), Ολίβια Φωτοπούλου (100μ., 200μ.), Φιλίππα Φωτοπούλου (100μ., μήκος), Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια), Ραφαήλ Αντωνίου (δισκοβολία), Παναγιώτης Ανδρέου (μήκος), Ανδρέας Χριστοδούλου (δέκαθλο). Στο Ευρωπαϊκό κάτω των 20 ετών, που θα διεξαχθεί στο Γκροσέτο της Ιταλίας (20-23 Ιουλίου), θα συμμετάσχουν οι Δάφνη Γεωργίου (100μ. εμπόδια), Κωνσταντίνος Τζιακουρής (110μ. εμπόδια), Γιώργος Κονιαράκης, Χριστόφορος Γενεθλή (δισκοβολία) και Γαβριέλλα Φελλά (σφαιροβολία).

Ο Αντώνης Γεωργαλλίδης θέλησε να ευχαριστήσει τους αθλητές που ενίσχυσαν την Εθνική μας ομάδα στο Τελ Αβίβ, για την προσπάθειά τους, τους προπονητές, τους συνοδούς και τους φυσικοθεραπευτές για τη συνεισφορά τους στην επιτυχημένη από κάθε άποψη αποστολή μας. Το νέο ραντεβού της Εθνικής μας ομάδας στίβου θα δοθεί σε δύο χρόνια (2019), αφού στη χρονιά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων δεν διεξάγεται η διοργάνωση, με το Βερολίνο να φιλοξενεί του χρόνου τους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Β’ Κατηγορίας του 2019 θα συμμετάσχουν οι Εσθονία, Βουλγαρία, Δανία (έπεσαν από την Α’), οι Σλοβενία, Κύπρος, Λετονία, Κροατία, Ισραήλ, Αυστρία (παρέμειναν) και οι Λουξεμβούργο, Βοσνία / Ερζεγοβίνη (προήχθησαν από τη Γ’). Πάντως, δεν αποκλείεται η Σερβία να μην έχει υποβιβαστεί τελικά, αφού στο χθεσινό ρεπορτάζ της επίσημης ιστοσελίδας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου, αναφέρει πως μόνο η Ισλανδία και η Μολδαβία υποβιβάστηκαν!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ