aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Το ξεχασμένο ματς Κύπρου – Τουρκίας

Η πρώτη αναμέτρηση Κύπρου – Τουρκίας καταγράφηκε στον στίβο ήταν το 1985 στην Αυστρία, σε όμιλο (κατηγορία) ανδρών του Μπρούνο Τζάουλι. Η Κύπρος πέρασε την Τουρκία με διαφορά 11 βαθμούς. Στην πρώτη φορά των γυναικών μας, το 1987, απέναντι σε Τουρκάλλες στο Μπρούνο Τζάουλι, το σκορ ήταν «ισόπαλο», αφού οι δύο ομάδες συγκέντρωσαν ίδιους βαθμούς.

Το 1994, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η Εθνική τένις τέθηκε αντιμέτωπη με την Τουρκία για το γ΄ γκρουπ της ευρω-αφρικανικής ζώνης. Η Κύπρος έχασε 2-1.

Το ματς χάντμπολ μεταξύ των δύο εθνικών της Κύπρου και της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου 1995 στο γεμάτο «Ελευθερία» μνημονεύεται μέχρι σήμερα, αφού ήταν η πρώτη φορά που τουρκική ομάδα ήρθε στην Κύπρο μετά την εισβολή. Μάλιστα, τόσο μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για εκείνο το παιχνίδι, που για ολόκληρες μέρες πριν από τον αγώνα, το χάντμπολ έπαιζε πρώτο θέμα, αφού ακολούθησε η πρώτη αποστολή κυπριακής ομάδας στην Τουρκία (Εσκί Σεχίρ).

Ο αγώνας βόλεϊ ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες της Κύπρου και της Τουρκίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Άνοιξης του 2000, που έγινε στο Πόρετς της Κροατίας, «κέρδισε» επίσης την πρώτη θέση των δελτίων ειδήσεων. Ήταν η πρώτη νίκη της Κύπρου επί της Τουρκίας  σε ομαδικό άθλημα. Γεγονός που είχε τεράστια απήχηση, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με προπονητή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, νίκησε 3-1 σετ.

Μία νίκη με απίστευτο συμβολισμό. Έντεκα από τους 12 παίκτες της αποστολής ήταν πρόσφυγες! Ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Χρίστος Σπύρου, είχε αγνοούμενο τον πατέρα του και οι συμπαίκτες του τού αφιέρωσαν τη νίκη , αλλά και το βραβείο της καλύτερης ομάδας της χρονιάς (200) που απονεμήθηκε στην Εθνική Βόλεϊ Ανδρών από την ΕΑΚ.

Αυτό που ελάχιστοι θυμούνται ήταν την πρώτη μονομαχία κυπριακής με τουρκική σε ομαδικό επίπεδο. Η Εθνική Κύπρου καλαθόσφαιρας τον Μάη του 1991 αντιμετώπισε την Τουρκία σε ουδέτερο γήπεδο, στo Nεσατέλ στην Ελβετία, για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ. Η Κύπρος του Τάκη Λύρα παρά το εχθρικό κλίμα που υπήρχε έβαλε δύσκολα στους πανίσχυρους Τούρκους, οι οποίοι τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο και εν συνεχεία έφτασαν μέχρι τον τελικό. Το τελικό 87-69 ήταν πολύ τιμητικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να… ξεφτιλίσουν όπως απειλούσαν την κυπριακή ομάδα.

Ήταν τότε που ρωτήθηκε ο Λύρας «τι πάμε να κάνουμε χωρίς ψηλούς, πώς θα τα βάλουμε με την Τουρκία;» και εξαπέλυσε την επική ατάκα: «Έχουν οι Τούρκοι πυραύλους Πάτριοτ; Δεν φοβόμαστε. Εμείς έχουμε καριοφύλια!».

Για την ιστορία η Κύπρος επικράτησε στον τελευταίο αγώνα της Σκωτίας εκτός έδρας με 91-79 και τερμάτισε στην πολύ τιμητική τέταρτη θέση του ομίλου. Στον πάγκο της Εθνικής σε εκείνο το παιχνίδι έκατσε ο Τάκης Μιραλλάης, αφού ο Τάκης Λύρας επέστρεψε εσπευσμένα στην Κύπρο για προσωπικούς λόγους.

Η σπουδαία μορφή της κυπριακής καλαθόσφαιρας, ο Τάκης Μιραλλάης μίλησε στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 1025) για την… ξεχασμένη αυτή μάχη Κύπρου – Τουρκίας. Το εχθρικό κλίμα, οι φωνές του Τάκη Λύρα από τον πάγκο και άλλα πολλά σε ρεπορτάζ που θα δημοσιευτεί το βράδυ της Πέμπτης στο Goal.com.cy.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ