aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΡΕΤΡΟΌταν ο Μπράιαν Κλαφ έδωσε μπόνους μετεγγραφής σε παίκτη ένα… κλεμμένο πλυντήριο!

Όταν ο Μπράιαν Κλαφ έδωσε μπόνους μετεγγραφής σε παίκτη ένα… κλεμμένο πλυντήριο!

Πριμ, μπόνους υπογραφής, κλιμακωτές αποδοχές, έξτρα πριμ επίτευξης στόχων.
Έννοιες που δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό ποδόσφαιρο, αλλά έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ορολογίας του.

Μερικές μόνο πτυχές της απόλυτης εμπορευματοποίησής του, που ποτέ δεν θα δει με καλό μάτι ο μέσος φίλαθλος.

Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός του περιβόητου «against modern football» ή θείος απ’ αυτούς που κάθονται με τη νεολαία (και μουρμουράνε πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στη δική τους εποχή) για να… χαλιέσαι που όλα πλέον στην μπάλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα.

Αρκεί να έχεις προλάβει το ποδόσφαιρο όπου τα λεφτά δεν ήταν το παν. Που ήταν σχεδόν δευτερεύων στόχος σε σχέση με τη δόξα. Που χρειάζονταν και… εναλλακτικοί τρόποι για να δελεαστεί ένας παίκτης.

Όπως αυτός που σκέφτηκε το μακρινό 1976 ο πολυμήχανος Μπράιαν Κλαφ…

Γνωστός και για τις επαναστατικές μεθόδους του (πέρα από τις ανεπανάληπτες ατάκες του) ο θρυλικός τεχνικός της Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν… αδίστακτος όταν ήθελε να πετύχει τον εκάστοτε στόχο του.

Όταν στόχος του λοιπόν έγινε η απόκτηση του Λάρι Λόιντ από την Κόβεντρι σκαρφίστηκε ένα από τα πιο μνημειώδη… κόλπα του για να γίνει η μεταγραφή.

«Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν μάνατζερ, οπότε διαπραγματευόσουν μόνος τα συμβόλαιά σου. Συζητούσα λοιπόν με τον Κλαφ και ζητούσα κάτι παραπάνω. Οπότε μου λέει: “Έχεις πλυντήριο”; Του απάντησα ότι είχα, αλλά είχε χαλάσει», έχει εξιστορήσει ο ίδιος ο Λόιντ.

Και περιγράφει ακόμα πιο γλαφυρά στη συνέχεια:
«Το επόμενο πρωί χτύπησε η πόρτα μου και όταν άνοιξα είδα δυο τύπους να κουβαλάνε ένα πλυντήριο. Τους έδειξα πού είναι η κουζίνα για να το συνδέσουν και μέχρι να φτάσουν εκεί, έτρεχε… νερό από μια αντλία που κρεμόταν από πίσω. Σκέφτηκα ότι ίσως το είχαν τεστάρει στο κατάστημα που το αγόρασαν.

Αργότερα εκείνο το πρωί πήγα στην προπόνηση και μόλις μπήκα στις εγκαταστάσεις με σταμάτησαν δυο κυρίες. “Είσαι ο Λάρι Λόιντ;” με ρώτησαν. Τους λέω “ναι”. Μου λένε λοιπόν “ευχαριστούμε πολύ” και μου εξηγούν ότι ο Κλαφ τους… πήρε το πλυντήριο από το καθαριστήριο για να μου το δώσει»!

Αυτό ήταν! Χωρίς καν αντίτιμο ο Κλαφ είχε κάνει το κόλπο γκρόσο. Με μια υποτυπώδη «διάρρηξη» και κόστος λίγη… γκρίνια από τις καθαρίστριες είχε πετύχει το σκοπό του.

Και με μπόνους υπογραφής ένας πλυντήριο (και μάλιστα μεταχειρισμένο) απέκτησε έναν αμυντικό που τέσσερα χρόνια αργότερα είχε πανηγυρίσει δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα πρωτάθλημα, δυο Λιγκ Καπ και δυο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ με την Νότιγχαμ…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ