aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΌταν η τρεμπλούχος Γιουνάιτεντ... παράτησε το Κύπελλο κατόπιν παραίνεσης της FA και της κυβέρνησης!

Όταν η τρεμπλούχος Γιουνάιτεντ… παράτησε το Κύπελλο κατόπιν παραίνεσης της FA και της κυβέρνησης!

Μπορεί να είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην ιστορία του ποδοσφαίρου και να αποτελεί… ευαγγέλιο για τους Άγγλους, ωστόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το απαρνήθηκε, τέτοιες μέρες πριν από 24 χρόνια.

Για το Κύπελλο Αγγλίας ο λόγος, το οποίο οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν κατακτήσει το 1999 νικώντας 2-0 τη Νιουκάστλ. Μαζί με το πρωτάθλημα αλλά και το Champions League, ο τίτλος είχε προστεθεί στη λίστα του ιστορικού τρεμπλ, το οποίο έχρισε αργότερα Σερ τον Άλεξ Φέργκιουσον.

Ωστόσο, το 2000 η παρέα του Γκιγκς, του Σκόουλς, του Σμάιχελ, του Κιν και του Μπέκαμ δεν θα διεκδικούσε τον τίτλο του FA Cup. Κι αυτό γιατί το κλαμπ είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τις παραινέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης και να μην αγωνιστεί στον θεσμό!

Βλέπετε, τον Ιανουάριο του 2000 θα διεξαγόταν στη Βραζιλία το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, το οποίο θα έφερνε αντιμέτωπες ομάδες από όλες τις ηπείρους. Βάσκο Ντα Γκάμα (Copa Libertadores 1998), Νότια Μελβούρνη (Πρωτάθλημα Ωκεανίας), Ρεάλ Μαδρίτης (Διηπειρωτικό Κύπελλο 1998), Ράγια Καζαμπλάνκα (Αφρικανικό Champions League), Νεκάξα (Κύπελλο Πρωταθλητριών CONCACAF), Αλ Νασρ (Ασιατικό Super Cup 1998) και Κορίνθιανς (πρωταθλήτρια Βραζιλίας-οικοδέσποινα) θα περίμεναν την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γιουνάιτεντ, μεταξύ 5 και 14 Ιανουαρίου.

Ημερομηνία που συνέπιπτε με τον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Μία δυσκολία που σήμερα, που τα προγράμματα είναι άκρως βεβαρημένα, θα ξεπερνιόταν εύκολα ή δύσκολα, ωστόσο τότε αποτέλεσε τροχοπέδη.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να πιέσει τη Γιουνάιτεντ να παίξει στο Κύπελλο, εκείνη προέτρεψε τους τρεμπλούχους να πάνε στη Βραζιλία! Είχαν, μάλιστα, τις ευλογίες της κυβέρνησης…

Βλέπετε, η Αγγλία είχε καταθέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, με τους αρμόδιους να θεωρούν πως ενδεχόμενη απόρριψη της Γιουνάιτεντ να τιμήσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Έτσι, προτιμήθηκε να επιτραπεί στην ομάδα του Φέργκιουσον να… παρατήσει για μία σεζόν το Κύπελλο, με τους «κόκκινους διαβόλους» να γίνονται οι πρώτοι κάτοχοι του τίτλου που δεν μετείχαν στο επόμενο τουρνουά.

Για να… βγουν τα κουκιά, χρειάστηκε να προστεθεί μια ομάδα από εκείνες που αποκλείστηκαν στους πρώτους γύρους, με την Ντάρλινγκτον να παίρνει τη θέση της. Παρότι η απόφαση της Γιουνάιτεντ είχε… πλάτες από Ομοσπονδία και κυβέρνηση, η κριτική που της είχε ασκηθεί ήταν μεγάλη. Σε σημείο που η Mirror είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο την άποψη διάφορων σελέμπριτι για το θέμα και με τίτλο «Έχει μείνει κανένας στη Βρετανία που να μην πιστεύει πως η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να είναι στο Κύπελλο;»

Από τον Βίνι Τζόουνς μέχρι τον Τόνι Μπλερ, διάβαζε κανείς ατάκες όπως «αν δεν παίξουν φέτος, να μην ξαναπαίξουν ποτέ» και «είναι απαίσιο, όλα γίνονται για τα λεφτά».

Εντέλει, η αγγλική ομάδα πήγε στη Βραζιλία τον Ιανουάριο αλλά δεν έκανε και πολλά. Σε όμιλο με Βάσκο, Νεκάξα και τη Νότια Μελβούρνη του Άγγελου Ποστέκογλου, τερμάτισε 3η με τέσσερις βαθμούς, καθώς έφερε 1-1 με τους Μεξικανούς, ηττήθηκε 3-1 από τους Βραζιλιάνους και νίκησε 2-0 τους Αυστραλούς.

Στον τελικό βρέθηκαν δύο βραζιλιάνικες ομάδες, με την Κορίνθιανς να κατακτά τον τίτλο στα πέναλτι, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτισε 3η.

Η διοργάνωση πάντως δεν είχε… στελεχωθεί και τόσο σωστά. Βλέπετε, η FIFA είχε ανακοινώσει τις ομάδες που θα μετείχαν πολύ νωρίς, προτού ολοκληρωθεί το Copa Libertadores, ενώ από την Ασία προτιμήθηκε η κάτοχος του Super Cup του 1998 παρά εκείνη του Ασιατικού Πρωταθλήματος του ’98 ή του ’99! Η δε Ρεάλ, συμμετείχε ως κάτοχος του Διηπειρωτικού του ’98, ενώ η Γιουνάιτεντ το κατέκτησε το ’99, δύο μήνες πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα…

Στο δε Κύπελλο Αγγλίας, η Τσέλσι κατέκτησε τον τίτλο επικρατώντας 1-0 της Άστον Βίλα με γκολ του Ντι Ματέο, σε μια διοργάνωση όπου πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο… Γκουστάβο Πογέτ, με έξι γκολ!

Θα θυμάστε, δε, πως το Μουντιάλ του ’06 έγινε στη Γερμανία, συνεπώς πολύ κακό για το τίποτα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ