aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΡΕΤΡΟΟ πρώτος… Φόσμπερι ήταν Κύπριος!

Ο πρώτος… Φόσμπερι ήταν Κύπριος!

Η παγκόσμια κοινότητα του Στίβου θρηνεί την απώλεια του Ντικ Φόσμπερι, του αθλητή που σφράγισε την ιστορία του άλματος εις ύψος. Απεβίωσε χθες στα 76 του χρόνια. Ο Φόσμπερι συστήθηκε σε όλη την υφήλιο όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, στο Μεξικό, εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο με 2.24.

Η τεχνική του, όμως ήταν πολύ διαφορετική από τους υπόλοιπους. Πηδούσε με την πλάτη στον πήχη κι όχι κάνοντας το γνωστό -τότε- ψαλίδι και τον παλμό «στραντλ». Από τότε, όλοι οι αθλητές ακολουθούν τον παλμό Φόσμπερι και το παγκόσμιο ρεκόρ εκτοξεύθηκε στο 2.45 στους άνδρες (Χαβιέ Σοτομαγιόρ) και 2.09 στις γυναίκες (Στέφκα Κονσταντίνοβα).

Με ανάρτησή του, ο δημοσιογράφος Πέτρος Χατζηχριστοδούλου «αποκάλυψε» ότι ο προπομπός του Φόσμπερι, είναι Κύπριος! Ο άλτης, Χρήστος («Κρις») Χριστοδουλίδης! Σχεδόν συνομήλικος του Φόσμπερι, ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε διαφορετικό παλμό για να περνάει τον πήχη. Ο Κρις ήταν πρωταθλητής στην Κύπρο σε μαθητές, έφηβους και άνδρες, είχε και πανελλήνιες διακρίσεις, ως αθλητής του ΓΣΠ και του Παναθηναϊκού στη δεκαετία του 1960. Η ατυχία του Χριστοδουλίδη ήταν ότι δεν γεννήθηκε στην Αμερική. Στην Κύπρο (ακόμη και την Αθήνα), ποιοι διεθνείς οφθαλμοί ειδικών του στίβου θα τον εντόπιζαν;

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, το «Χριστοδουλίδης Φλοπ» ήταν γέννημα ανάγκης περισσότερο. Δεν υπήρχαν αφρολέξ ή άλλου είδους κρεββατάκια στο σκάμμα του αγωνίσματος. Οι αθλητές πηδούσαν τον πήχη και προσγειώνονταν στην άμμο της τάφρου! Οι τραυματισμοί παραμόνευαν σε κάθε άλμα. Έτσι, σκέφτηκε τη δική  του περίεργη τεχνική ο Χριστοδουλίδης. Δυστυχώς, ούτε στην Αθήνα έπιασαν το νόημα του επαναστατικού εκείνου φλοπ οι τότε ειδικοί (1965, 1966) για να βοηθήσουν τον νεαρό αθλητή να εξελιχθεί και να κάνει επιδόσεις πάνω από το 1.90μ. – 1.92μ. Ήταν μεγάλα ρεκόρ τότε για Ελλάδα και Κύπρο, όχι για διεθνείς αγώνες, όμως. Ο Κρις, που ήταν και καλός άλτης μήκους, δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς τον αθλητισμό, στα 20-21 του, ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό. Εδώ και πολλά χρόνια ζει στον Καναδά, στο Τορόντο, με ελάχιστους ίσως να θυμούνται πια το επαναστατικό φλοπ του, που επισκιάστηκε, βεβαίως, από τον παλμό του Φόσμπερι.

335439562 613179550677561 5528122520945293337 N

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ