aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΡΕΤΡΟΜια ξεχασμένη ποδοσφαιρομάνα

Μια ξεχασμένη ποδοσφαιρομάνα

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Πριν από μερικές δεκαετίες, όταν δεν υπήρχε η περιττή πολυτέλεια ή αν προτιμάτε η αναγκαιότητα της ξενομανίας, οι μεγάλοι σύλλογοι είχαν συνήθως δυο τρόπους για να ενισχύουν το δυναμικό τους με ταλέντα ή ανερχόμενους αστέρες: είτε κοίταζαν στην εφηβική τους ομάδα είτε στα μικρότερα σωματεία, πόλεων ή κοινοτήτων, με παράδοση στην ανάδειξη παικτών.

Μία από αυτές τις -ξεχασμένες- ποδοσφαιρομάνες ήταν η Αραδίππου. Πριν ανοίξουν οι πύλες του ποδοσφαίρου στους κοινοτικούς, πρωτίστως η τοπική Ομόνοια, όπως και ο Ερμής, έγραψαν τις δικές τους ιστορικές στιγμές στα γήπεδα της Α΄ Κατηγορίας. Από το ρόστερ τους ξεπήδησαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ισχυρών ομάδων.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ένας σπουδαίος δεξιός εξτρέμ ονόματι Παυλάκης Κουννάς, αφού έκανε θραύση αγωνιζόμενος με τα «περιστέρια», πήρε μετεγγραφή στον Πεζοπορικό. Την ίδια οδό που ακολούθησε ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της δεκαετίας του ’80, ο Νίκος Προκόπη, ως μετέπειτα άσος του ΑΠΟΕΛ και του ΠΟΛ.

Τη φανέλα με την γκαμήλα φόρεσαν επίσης ο κεντρικός αμυντικός Βάσος Χριστοφίδης και ο αριστερός μπακ Λεωνίδας Ξενοφώντος. Από τους κυανόλευκους της Αραδίππου άρχισαν την καριέρα τους και μερικά ακόμα πασίγνωστα ονόματα των γαλαζοκίτρινων της Λευκωσίας: ο κεντρικός αμυντικός Δημήτρης Μισός, ο επίσης στόπερ Ανδρέας Στεφάνου και ο μεσοεπιθετικός Στεφανάκης Στεφάνου. Από την Ομόνοια, η Ανόρθωση απέκτησε τον στόπερ Σώζο Ανδρέου, η ΑΕΛ τον εξτρέμ Αντώνη Αντωνίου και ο Πεζοπορικός τον αριστερό χαφ Χριστάκη Μπακαρή.

Όσον αφορά στους «φτεροπόδαρους» της Αραδίππου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους τρεις κανονιέρηδες που ανέδειξαν και τους έδωσαν μετεγγραφή: Τον κρυφό κυνηγό Λένο Κίττο, πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος της περιόδου 1983-84 με 14 γκολ, όσα είχε σημειώσει και ο Βέρνον, μετέπειτα συμπαίκτης του στον «Πιολά». Τον μεγάλο κυνηγό Πανίκο Ξιούρουππα, ο οποίος έγινε ίνδαλμα στην Ομόνοια και με τα 19 γκολ του το 1991κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι», παρέα με τον Σουάτ Πεσίροβιτς του Απόλλωνα. Τον επιθετικό Λευτέρη Κοντολεύτερο, ο οποίος επίσης έβγαλε τη φανέλα του Ερμή για να φορέσει αυτήν με το τριφύλλι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ