aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΡΕΤΡΟΗ ημέρα που ο Πελέ, από Βασιλιάς, έγινε Μύθος (vid)

Η ημέρα που ο Πελέ, από Βασιλιάς, έγινε Μύθος (vid)

Μέσα στην γενικότερη αμφισβήτηση που ακολουθεί τον Πελέ κυρίως αφότου ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του, είναι και οι αριθμοί που την συνοδεύουν. Λογικό βέβαια όταν μιλάμε για μπάλα σε μια περίοδο που δεν ήταν τόσο εύκολο να καταγράψουν οι στατιστικές τους αριθμούς. Η οικουμενικότητα όμως του Βραζιλιάνου του, για πολλούς, καλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε αυτή τη γη, είναι κάτι αναμφισβήτητο.

Έτσι δεν μπορεί το ίδιο το άθλημα να μην «γιορτάσει» το 1000ο του τέρμα και τις επετείους του. Την 19η Νοεμβρίου του 1969 λοιπόν, ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, σκόραρε για 1000η φορά και μάλιστα στο χώρο που λατρεύτηκε όσο κανένας, μπροστά σε 150.000 πιστούς που βρέθηκαν στο Μαρακανά και παρακολούθησαν από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα της ζωής του στα γήπεδα. Εκείνη η ημέρα καθιερώθηκε έκτοτε ως «η ημέρα του Πελέ», ήταν η ημέρα που ο Βασιλιάς έγινε Μύθος!

Η Σάντος αντιμετώπιζε την Βάσκο ντα Γκάμα και το σκορ ήταν στο 1-1.  Στο 32ο λεπτό, η Σάντος κέρδισε πέναλτι. Ο Πελέ πήρε την μπάλα μετά και από… λαϊκή απαίτηση και την έστησε στο σωστό σημείο. Κοίταξε απέναντί του τον  Αργεντίνο τερματοφύλακα Εντγκάρντο «Γάτα» Αντράντα και σκόραρε το γκολ υπ’ αριθμόν 1000, κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας άλλος.

«Καθώς πλησίαζα στο 1000ο γκολ, όλοι είχαν αναγάγει αυτό το ρεκόρ σε κορυφαίο ζήτημα. Στο ματς με την Βάσκο ντα Γκάμα, για πρώτη φορά έτρεμα. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου», είχε δηλώσει ο Πελέ. Αφότου σκόραρε, κατευθύνθηκε προς την εστία για να φιλήσει την μεγάλη ερωμένη του, την μπάλα. Δεκάδες φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν την στιγμή αναγκάζοντάς την να ζήσει αιώνια, ενώ εκατοντάδες φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να τον αποθεώσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ