aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Η φωτογραφία του Ντιέγκο με έξι αντιπάλους δεν είναι αυτό που νομίζεις (pics&vid)

Η φωτογραφία του Ντιέγκο με έξι αντιπάλους δεν είναι αυτό που νομίζεις (pics&vid)

Κάθε Μουντιάλ φέρνει αναμνήσεις από εκείνον. Κάθε φορά που η Αργεντινή αγωνίζεται, όλοι έχουν να πουν μια κουβέντα γι’ αυτόν. Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο που βλέπουμε ένα χέρι, θυμόμαστε το δικό του. Το «χέρι του Θεού». Κάθε γκολάρα που μπαίνει μας κάνει να πεταγόμαστε από τις θέσεις μας, όμως γρήγορα μονολογούμε: δεν ήταν σαν τουΜαραντόνατο ’86.

Ο Ντιέγκο είναι μύθος. Τα όσα έκανε θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όπως και ο ίδιος. Ο κορυφαίος όλων. Με το κορυφαίο γκολ όλων των εποχών. Και με την πιο διάσημη φωτογραφία στην ιστορία των Μουντιάλ. Εκείνη με έξι Βέλγους να είναι γύρω του. Κι όμως, τίποτα απ’ όλα όσα νομίζεις πως απεικονίζει αυτή η φωτογραφία δεν είναι αλήθεια. Απολύτως τίποτα. Κι αν δεν το πιστεύεις, δες πρώτα τη φωτογραφία και διάβασε παρακάτω την πραγματικότητα.

Αυτή λοιπόν η φωτογραφία είναι ίσως η πιο διάσημη όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Τα media της έδωσαν διαστάσεις μύθου. Ο Μαραντόνα ετοιμάζεται για μια ακόμα κούρσα και έξι Βέλγοι είναι παραταγμένοι μπροστά του μήπως και τον σταματήσουν. Ψέματα. Όλα. Ακόμα και η χρονιά που πατήθηκε το «κλικ». Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό. Ο περισσότερος κόσμος για χρόνια πίστευε πως η φωτογραφία είναι από το Μουντιάλ του 1986, τότε που έλαμψε ο Ντιεγκίτο και οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Η φωτογραφία είναι από το Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία. Είναι από την πρεμιέρα, στην οποία μάλιστα οι Βέλγοι επικράτησαν με 1-0 της Αργεντινής. Αποδεικνύεται από δύο πολύ απλά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τις εμφανίσεις των Βέλγων. Στο Μουντιάλ του 1986 είναι διαφορετικές. Η απόδειξη στη φώτο που ακολουθεί, η οποία είναι τραβηγμένη από το πρώτο γκολ του Μαραντόνα κόντρα στους Βέλγους στο ματς του ’86.

Επιπλέον, ο Μαραντόνα το 1986 ήταν αρχηγός της Αργεντινής. Όμως, δεν φοράει το περιβραχιόνιο στη φωτογραφία με τους έξι Βέλγους, αφού το 1982 αρχηγός ήταν ο Πασαρέλα. Η φωτογραφία που ταυτίστηκε με τα κατορθώματα του Μαραντόνα το 1986 δεν απεικονίζει κάποιο από εκείνα τα κατορθώματα, αλλά έχει τραβηχτεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Οι Βέλγοι ΔΕΝ μαρκάρουν τον Ντιέγκο

Θα πει κάποιος, ok όλα αυτά είναι πραγματικότητα, αλλά η φωτογραφία δεν παύει να είναι καταπληκτική. Δεν παύει να δείχνει έξι Βέλγους να προσπαθούν να μαρκάρουν τον Μαραντόνα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι και εδώ εντελώς διαφορετικοί. Οι Βέλγοι δεν μαρκάρουν τον Ντιέγκο. Ούτε είναι παραταγμένοι για να τον σταματήσουν. Έτσι κι αλλιώς ο Μαραντόνα δεν έχει στο μυαλό του να τους περάσει.

Η Αργεντινή έχει κερδίσει φάουλ, πέντε Βέλγοι έχουν σχηματίσει τείχος. Το φάουλ εκτελείται με πάσα στον Μαραντόνα, το τείχος διαλύεται και την ώρα που η μπάλα ακουμπά στο αριστερό του πόδι, ο φωτογράφος πατάει το κουμπί. Η στιγμή μένει στην ιστορία, με έξι παίκτες να βρίσκονται μπροστά απ’τον Μαραντόνα. Όμως, το βίντεο αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για έναν αμυντικό σχεδιασμό που θέλει να σταματήσει μία ακόμα επέλαση του Ντιέγκο.

Δεν πρόκειται για ένα σύνολο παικτών που προστατεύει την εστία απ’τις μαγικές επινοήσεις του Ντιέγκο, αλλά για πέντε συν έναν παίκτες που φεύγουν απ’το σχηματισμό του τείχους και στρέφουν τα μάτια τους προς την μπάλα. Κι ο ίδιος ο Μαραντόνα δεν επελαύνει, απλώς πασάρει μπας και βγει η κομπίνα της Αργεντινής. Δεν έχει καν μέτωπο προς την εστία.

Σαφώς και όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν το παραμικρό για τον μύθο του Ντιέγκο. Ακόμα κι αυτή η θεωρία, γύρω από τη φωτογραφία, ενισχύει τον μύθο του. Εκείνος ανάγκασε media και κόσμο να πιστεύουν πως οι έξι Βέλγοι είναι εκεί για να τον σταματήσουν. Εκείνος και τα κατορθώματά του ανακήρυξαν ως «χέρι του Θεού» ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Εκείνος θα είναι για πάντα ο λόγος που στα Παγκόσμιο Κύπελλα οι αναμνήσεις και οι κουβέντες θα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ