aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Προσέξτε που βάζετε την υπογραφή σας»

«Προσέξτε που βάζετε την υπογραφή σας»

Η φετινή αγωνιστική περίοδος οδεύει προς τη λήξη της και κατά συνέπεια οι συμφωνίες που θα υπογράψουν οι ποδοσφαιριστές για την επόμενη σεζόν επανέρχονται στο προσκήνιο.

Μετά τη λήξη της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου θα έχουμε μετεγγραφές, ανανεώσεις, επαναδιαπραγματεύσεις… Γι’ αυτό λοιπόν, ο ΠΑΣΠ μέσω ανακοίνωσής του συστήσει προσοχή στους ποδοσφαιριστές – μέλη του.

Αναλυτικά:

Οι ποδοσφαιριστές, λοιπόν, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι όλες οι συμφωνίες που υπογράφουν με τις ομάδες, θα κατατεθούν στην ΚΟΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι παίκτες θα είναι έρμαιο στα χέρια των συλλόγων, που θα μπορούν να τους εκμεταλλευτούν.

Επιπρόσθετα, πλέον το Ενιαίο Συμβόλαιο Εργοδότησης  είναι γεγονός και οι ποδοσφαιριστές έχουν εξασφαλίσει όλα τα βασικά δικαιώματά τους. Να το έχουν υπόψιν όταν διαπραγματεύονται και να μην θεωρούν ότι οι ομάδες τους κάνουν χάρη όταν τους παραχωρούν δικαιώματα. Είναι δικαιώματα που κερδίσαμε με θυσίες και οι ομάδες είναιυποχρεωμένες να προσφέρουν.

Ακόμη, οι επαγγελματίες να προσέχουν σε ό,τι αφορά sτην παραχώρηση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Οι ομάδες, δηλαδή, μπορούν να αποκτήσουν μόνο δικαιώματα που αφορούν το όνομα και τη φήμη τους και δεν έχουν σχέση με την απασχόληση του ποδοσφαιριστή.

Πιο κάτω, παραθέτουμε έναν οδηγό που πρέπει να έχουν όλοι υπόψιν τους αυτή την κρίσιμη χρονικά περίοδο:

Μετά από μια καθ’ όλα εποικοδομητική συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), υιοθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2015 το Ενιαίο Συμβόλαιο Εργοδότησης, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους ελάχιστους όρους που πρέπει να περιέχονται σε συμβόλαια επαγγελματικών ποδοσφαιριστών, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν μεταξύ UEFA, FIFPro και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν του Ενιαίου Συμβολαίου, δεν χρειάζεται και ούτε είναι αναγκαίο να υπογραφτεί οποιοδήποτε άλλο επιπρόσθετο ή συμπληρωματικό συμβόλαιο μεταξύ ποδοσφαιριστή και ομάδας.

Οι κανονισμοί της ΚΟΠ απαιτούν όπως όλα τα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ ποδοσφαιριστών και σωματείων κατατίθενται στην ΚΟΠ και δηλώνονται στις αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες. Μη συμμόρφωση, θα επιφέρει κυρώσεις από την ΚΟΠ και πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και σε ποινική δίωξη για λόγους φοροδιαφυγής.

Βάσει των δηλωμένων του εισοδημάτων, ένας ποδοσφαιριστής θα έχει δικαίωμα να αξιώσει πληρωμή είτε επιδόματος ασθενείας είτε επιδόματος ανεργίας από τη λήξη του συμβολαίου του μέχρι την υπογραφή καινούριου και το επίδομα που θα δικαιούται θα ισούται με το δηλωμένο μηνιαίο του μισθό. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές να βεβαιώνονται ότι οι ομάδες τους έχουν όντως καταθέσει και δηλώσει στην ΚΟΠ και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να έχουν υπόψη τους οι ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να αποφεύγουν την υπογραφή συμβολαίων πνευματικών δικαιωμάτων (image rights). Τέτοια συμβόλαια πρέπει να υπογράφονται μόνο αν το σωματείο ενδιαφέρεται ειλικρινά για την εμπορική εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων, του ονόματος δηλαδή και της φήμης, ενός ποδοσφαιριστή. Σε τέτοια μόνο περίπτωση πρέπει να υπογράφεται τέτοιο συμβόλαιο, το οποίο θα προνοεί αμοιβή και ωφελήματα επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τις υπηρεσίες του ποδοσφαιριστή.

Σαν γενικό κανόνα, οι FIFA και ΚΟΠ θεωρούν τέτοια συμβόλαια σαν εμπορικές συμφωνίες που δεν σχετίζονται με την απασχόληση του ποδοσφαιριστή. Αν προκύψει διαφορά μεταξύ ενός ποδοσφαιριστή και του σωματείου του, οι αρμόδιες δικαστικές επιτροπές των FIFA και ΚΟΠ δεν θα δεχτούν να λάβουν υπόψη τους τα οποιαδήποτε συμβόλαια πνευματικών δικαιωμάτων (image rights)».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ