aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Παγκόσμιος θρήνος για Κρόιφ

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε χθες από τη ζωή. Σε ηλικία 68 ετών ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου νικήθηκε από τον καρκίνο. Ο Ολλανδός, που είχε ανακοινώσει ότι νοσεί από καρκίνο τον περασμένο Οκτώβρη, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του Βαρκελώνη περιτριγυρισμένος από συγγενείς και φίλους, όπως αναφέρεται στο επίσημο σάιτ του, το οποίο και μετέδωσε τη θλιβερή είδηση.

Ο Κρόιφ ήταν φανατικός καπνιστής, ακόμα κι όταν αγωνιζόταν στο τοπ επίπεδο και ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που «χτυπήθηκε» από καρκίνο του πνεύμονα. Μόλις πριν από έναν μήνα είχε πει: «Νιώθω σαν να κερδίζω το ματς κόντρα στον καρκίνο με 2-0 και είμαι σίγουρος πως θα βγω νικητής». Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε… «Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ “έφυγε” γαλήνιος στη Βαρκελώνη περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Με μεγάλη θλίψη σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας αυτές τις στιγμές της θλίψης», έγραφε η ιστοσελίδα του.

Η ολλανδική ομοσπονδία ανακοίνωσε: «Δύσκολα βρίσκονται λέξεις για να περιγράψουν αυτή την τεράστια απώλεια. Ο κορυφαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Τα συλλυπητήριά μας στην γυναίκα του, την οικογένειά του, τους φίλους και όλο τον ποδόσφαιρο κόσμο. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή». «Θα σε αγαπάμε πάντα Γιόχαν. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στο Twitter της η Μπαρσελόνα.

Ο Ολλανδός πρωταθλητής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Για πολλούς, δεύτερος πίσω μόνο από Πελέ και Μαραντόνα, χωρίς να υπολογίζονται οι πρωταθλητές του σήμερα, όπως ο Μέσι. Προσωπικότητα με μεγάλη ευφυΐα, σηματοδότησε μια εποχή στο χώρο με την Ολλανδία και τον Αγιαξ και στη συνέχεια στην Ισπανία, φορώντας τη φανέλα της Μπαρσελόνα, όπου έγινε σύμβολο και στη συνέχεια προπονητής της.

Ως παίκτης, ο Κρόιφ ήταν η ενσάρκωση του ολλανδικού «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου», ένα ρευστό στυλ του παιχνιδιού, που επικεντρώθηκε στην κατοχή της μπάλας και την ταχύτητα, και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και στην επίθεση και την άμυνα. Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους του κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν βοήθησε Άγιαξ να κερδίσει τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα στη σειρά 1971-73, και ονομάστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη το 1971, το 1973 και το 1974.

Εντάχθηκε στην Μπαρσελόνα, με το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής των 2 εκατ. δολαρίων και όταν αργότερα ο σύλλογος της Καταλονίας του επέτρεψε να συνεχίσει την καριέρα του προπονητή, πανηγύρισε μαζί του τον πρώτο τίτλο στην La Liga τους, μετά σχεδόν 15 χρόνια, το 1974. Ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας στη μεγάλη ολλανδική ομάδα που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974, όταν όλος ο κόσμος τον είδε να εκτελεί τη διάσημη «στροφή Κρόιφ», όπου προσπαθεί να ξεγελάσει έναν αμυντικό.

Το ποδόσφαιρο πενθεί ένα μεγάλο παίκτη στον αγωνιστικό χώρο αλλά και μακριά από αυτόν. Ποτέ κοινότυπος, συχνά καυστικός, οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ευπρόσδεκτες ως μια κρίση, μια τελευταία λέξη.

Οι σπουδαίες ατάκες του «Ιπτάμενου Ολλανδού»

Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν σπουδαίος και στο ποδόσφαιρο, αλλά και στις ατάκες! Μερικές εξ αυτών έμειναν στην ιστορία. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» έχει πει μεταξύ άλλων:

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει».

«Υπάρχει μόνο μία μπάλα στο ποδόσφαιρο, οπότε υπάρχει η ανάγκη να την έχεις».

«Η ποιότητα χωρίς τα αποτελέσματα είναι ανούσια. Τα αποτελέσματα χωρίς την ποιότητα είναι βαρετά».

«Αν ήθελα να το καταλάβεις, θα το είχα εξηγήσει καλύτερα».

«Γιατί δεν μπορώ να κερδίσω μια πιο πλούσια ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ μια τσάντα με λεφτά να βάζει γκολ».

«Κάθε μειονέκτημα έχει το πλεονέκτημά του».

«Τεχνική δεν είναι να κάνεις 1.000 γκελ με την μπάλα. Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει με προπόνηση. Και τότε θα μπορούσε να δουλέψει σε τσίρκο».

«Αν δεν μπορείς να κερδίσεις, βεβαιώσου πως δεν θα χάσεις».

«Επέλεξε τον καλύτερο παίκτη για κάθε θέση της 11άδας και θα καταλήξεις να έχεις όχι την καλύτερη 11άδα αλλά 11 δυνατά εγώ».

«Δεν είμαι θρησκευόμενος. Στην Ισπανία και οι 22 ποδοσφαιριστές κάνουν το σταυρό τους πριν βγουν στο γήπεδο. Αν αυτό δουλεύει, όλα τα ματς θα έρχονταν ισόπαλα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ