aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΒ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ«Θέλουμε να ταράξουμε τα νερά στο γυναικείο πρωτάθλημα»

«Θέλουμε να ταράξουμε τα νερά στο γυναικείο πρωτάθλημα»

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΩΜΑ

Ο πρόεδρος του ΘΟΪ Λακατάμιας Λουκής Αρχοντής, μίλησε στο «Goal.com.cy» για την απόφαση τους να δημιουργήσουν γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο και τους στόχους τους στην παρθενική τους χρονιά.

Αρχικά μίλησε για την δημιουργία του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου που θα συμμετέχει στην Α’ Κατηγορία της ΚΟΠ: «Όταν άρχισε η προσπάθεια δημιουργίας του γυναικείου τμήματος είχαμε σκοπό να είμαστε το πρώτο σωματείο της ΚΟΠ που έχει γυναικείο τμήμα. Η Ομόνοια αγωνιζόταν με τον σχηματισμό Ομόνοια / Λευκοθέα που ήταν κάτι ξεχωριστό και οι Απόλλων Ladies είναι κάτι ξεχωριστό από την εταιρία του Απόλλωνα (σ.σ. η Ομόνοια αναμένεται να κατέλθει αυτόνομα στο νέο πρωτάθλημα).

Επίσης το σωματείο μας θα είναι το μοναδικό παγκύπρια που μετέχει αυτόνομα σε όλες τις διοργανώσεις της ΚΟΠ, Ανδρών, Νέων, Παίδων, Grassroots, Γυναικών και Φούτσαλ».

Για το που θα αγωνίζεται η ομάδα και για τις ώρες διεξαγωγής είπε: «Η γυναικεία ομάδα θα χρησιμοποιεί το κεντρικό γήπεδο του ΘΟΪ και θα προσπαθήσουμε να δίνει και εκείνη τους αγώνες της Παρασκευή νύχτα, όπως η ομάδα των ανδρών. Αν είναι εφικτό να παίζει την μία Παρασκευή η ομάδα αντρών και την άλλη η γυναικών και να πηγαίνουμε εναλλάξ.

Το  θεωρώ πολύ παράξενο, το ότι γίνεται μία προσπάθεια να προωθηθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο, και οι διεθνείς ομοσπονδίες δίνουν κάποια κίνητρα για προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου, οι αγώνες να ορίζονται η ώρα 11 το πρωί της Κυριακής. Δεν υπάρχει χειρότερη ώρα για αγώνα».

Για τους στόχους της νέας χρονιάς και για την διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή ποδοσφαιρίστριων ανέφερε: «Αρχίζουμε όχι απλά για να υπάρχουμε μέσα στο γυναικείο πρωτάθλημα. Ξεκινούμε με στόχους. Οι ποδοσφαιρίστριες που επιλέγουμε δεν είναι απλά στην τύχη, αλλά να είναι ποδοσφαιρίστριες εγνωσμένης αξίας. Σκοπός μας την πρώτη χρονιά είναι να ταράξουμε λίγο τα νερά στο γυναικείο πρωτάθλημα και… τρώγοντας έρχεται και η όρεξη.

Για τον προγραμματισμό προς το παρών δουλεύουμε λίγο ανάποδα. Επειδή αρχικά θέλαμε να δούμε τις προοπτικές δημιουργίας της ομάδας και κατά πόσον υπάρχει έμψυχο υλικό, την δουλειά την ανέλαβε ο Γιάννος Δημοσθένους, ο προπονητής της ομάδας των αντρών. Επιλέγηκε όμως και προπονητής και για την γυναικών και θα αναλάβει όταν τελειώσει με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Κλείσαμε μέχρι τώρα 11 ποδοσφαιρίστριες και στόχος είναι να φτάσουμε τις 18 που είναι και όρος της ΚΟΠ για συμμετοχή στο πρωτάθλημα».

Για το οικονομικό μοντέλο της ομάδας είπε: «Κάποιες από τις κοπέλες είναι ήδη επαγγελματίες. Θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε στο ίδιο μοτίβο, αν και οι αμοιβές που δίνονται στις επαγγελματίες δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μισθοί. Οι αμοιβές των καλύτερων γυναικών ποδοσφαιρίστριων της Α’ Κατηγορίας αγγίζουν τον μέσο όρο της Β’ Κατηγορίας των ανδρών.

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΘΟΪ Λακατάμιας εκδήλωσε και το παράπονο του για το ότι αναγκάζονται να διώχνουν κοριτσάκια από τις ακαδημίες λόγω απουσίας διοργανώσεων για να συμμετέχουν: «Κάθε χρόνο έχουμε 5-6 κοριτσάκια στα Grassroots που τους αρέσει το ποδόσφαιρο και παίζουν μαζί με τα αγόρια. Ξαφνικά γίνονται 12 χρονών και την επόμενη χρονιά πρέπει να τους πούμε να φύγουν, μέχρι να φτάσουν σε μία ηλικία 15-16 για να πάνε στις γυναικείες ομάδες. Από τα 12 έως τα 15 τους είναι εκτός ποδοσφαίρου και είναι πιθανόν να σταματήσουν.

Αυτή η κατάσταση υπάρχει κάθε χρόνο, να αναγκαζόμαστε να τα διώξουμε. Το θεωρώ άδικο για τις κοπέλες να είναι μαζί μας από μία ηλικία των 6-7 χρονών και στα 12 χρόνια τους να τους λες “Δεν υπάρχει κάπου να πας. Φύγε”.

Θέλουμε να έχουμε Εθνική Γυναικών και Νεανίδων. Πως θα δημιουργηθούν όταν σε αυτή τη κρίσιμη ηλικία διώχνουμε τις κοπέλες από το γήπεδο, τις στέλνουμε στην κερκίδα και τους λέμε “έλα σε τέσσερα χρόνια”».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ