Σατσιάς στο «Goal»: «Θα παλέψω, παρά το εμπάργκο»

TOY ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Νέα σελίδα στην προπονητική καριέρα του Μαρίνου Σατσιά. Ο Κύπριος προπονητής ανέλαβε και επίσημα την Σπάρτη και για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική του καριέρα, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, δοκιμάζει την τύχη του στο εξωτερικό.

Η Σπάρτη είναι στην 14η θέση, σε σύνολο 16 ομάδων, στη βαθμολογία της Football League με 11 βαθμούς και δίνει μάχη για παραμονή στην κατηγορία.

H ιστοσελίδα μας Goal.com.cy επικοινώνησε με τον 40χρονο τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά, για να μας μεταφέρει τις πρώτες του εντυπώσεις.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να μετακομίσεις στην Ελλάδα;

«Καθόλου εύκολη. Πρέπει να σου πω ότι έγινε οικογενειακό συμβούλιο. Η μεγάλη μου κόρη είναι 18 ετών πλέον και έχουν ισχυρή άποψη. Ήταν δύσκολη απόφαση, αλλά πάρθηκε με τις ευλογίες της οικογένειας μου».

Πώς προέκυψε η συμφωνία με την Σπάρτη;

«Έγιναν όλα αρκετά γρήγορα. Κυριακή πρωί με πήρε ο μάνατζερ μου και μου είπε για το ενδιαφέρον. Με ενημέρωσε ότι άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι παράγοντες που ήταν γύρω στο σωματείο. Το είδα σαν μεγάλη ευκαιρία και σκέφτηκα ότι μπορεί να μην μου παρουσιαστεί ξανά γι’ αυτό πήρα την απόφαση να έρθω».

Μετακόμισες ήδη στην Ελλάδα;

«Ναι, έκανε ήδη και προπόνηση».

Στην ανακοίνωση της Σπάρτης για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώς έγινε αναφορά σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων. Είναι Κύπριος ο πρόεδρος;

«Όχι, όχι. Απλά η εταιρεία είναι δηλωμένη στην Κύπρο».

Η Σπάρτη είναι στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας. Είναι εφικτό να αποφύγει τη διαβάθμιση;

«Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Έχουμε εμπάργκο μετεγγραφών και η ομάδα απαρτίζεται μόνο από νεαρούς Ελλαδίτες. Όμως, με το υλικό που έχουμε θα επιδιώξω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να γλυτώσουμε τη διαβάθμιση».

Μέχρι πότε είναι η συνεργασία σου με την Σπάρτη;

«Μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου».

Πώς είναι το επίπεδο ποδοσφαίρου στην Σπάρτη και γενικά στη Football League;

«Θεωρώ ότι είναι πιο ψηλό το επίπεδο από τη Β’ Κατηγορία στην Κύπρο. Υπάρχουν παίκτες που είναι καλύτεροι και άλλοι που είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που αγωνίζονται στην Κύπρο. Είναι μία δύσκολη κατηγορία».

Πώς είναι η ζωή εκεί και οι πρώτες σου εντυπώσεις από την ομάδα;

«Είναι ήσυχη πόλη. Όσον αφορά την ομάδα είδα αρκετά παιχνίδια πριν έρθω. Θα αποκτήσουμε 8-9 παίκτες, θα φύγουν 4-5 και θεωρώ ότι θα προϊδεάσουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε πολυτέλεια για χαμένους βαθμούς γιατί είμαστε στα τελευταία σκαλοπάτια. Από τον αγώνα της Κυριακής με τον Αιγινιακό πρέπει να αρχίσουμε αντεπίθεση».

Σκοπεύεις να πάρεις και νεαρούς Κύπριους:

«Είχα μόνο μία μέρα μπροστά μου για μετεγγραφές. Είναι δύσκολο να πάρω κάποιο Κύπριο. Δεν υπάρχει χρόνος και δεν θέλω να ρισκάρω οτιδήποτε. Με το υλικό που θα έχω θα προσπαθήσω να βελτιώσω την ομάδα. Είναι δύσκολο το έργο. Χρειάζεται η στήριξη από τον κόσμο και τους παράγοντες. Γενική στήριξη και οργάνωση στα θέματα που θα προκύψουν στην πορεία».

Θεωρείς ότι η ευκαιρία που σου παρουσιάστηκε θα είναι σημαντική εμπειρία στην καριέρα σου;

«Θεωρώ είναι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάνονται. Στην Κύπρο για να πετύχεις πρέπει να διακριθείς με μεγάλες ομάδες και να κάνεις αίσθηση στην Ευρώπη. Είναι αρκετό δύσκολο. Πρέπει να πάρεις μία ομάδα που πρωταγωνιστεί και να ακουστεί το όνομά σου. Όπως π.χ. με τον Σωφρόνη Αυγουστή. Με όλα τα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω στην Σπάρτη, πιστεύω είναι ευκαιρία που δεν έπρεπε να έχανα».

Πιστεύεις ότι οι μεγάλες ομάδες της Κύπρου δεν δίνουν τις απαραίτητες ευκαιρίες σε Κύπριους προπονητές;

«Είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Κύπριο προπονητή. Και αυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι να το αλλάξουμε. Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, με αφοσίωση, δουλειά και υπάρχουν τα εχέγγυα ο προπονητής ο Κύπριος να ακουστεί στο εξωτερικό. Και στην Κύπρο πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες».

Καταληκτικά, ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις…

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με έφεραν εδώ και τον μάνατζερ μου. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομόνοια Αραδίππου, ήταν μεγάλο κεφάλαιο για μένα και στην οικογένεια μου που όπως είπα πριν με στήριξε σε αυτή την απόφαση».

ΜΕΣΩΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ