aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΠροσφυγικά σωματεία στα ένδεκα βήματα

Προσφυγικά σωματεία στα ένδεκα βήματα

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Αν υπάρχει κάτι που κρατάει ακόμα ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων χωριών μας και διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής, είναι τα προσφυγικά μας σωματεία. Γι’ αυτό και ο ρόλος που διαδραματίζουν, είναι καταλυτικής σημασίας αφού συντηρούν τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για επιστροφή στην πατρώα γη και δίνουν περιεχόμενο στο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Τα προσφυγικά μας σωματεία είναι ο ισχυρός κρίκος που κρατάει ενωμένους τους πρόσφυγες και ζωντανές τις προσδοκίες για την επιστροφή.

Τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία πέραν των αγωνιστικών δραστηριοτήτων τους, εξυπηρετούν ένα ιερό σκοπό τον οποίο η κοινωνία οφείλει να στηρίξει με κάθε μέσο. Όπως πολύ εύστοχα διακήρυξε ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, «τα προσφυγικά σωματεία αποτελούν τον φάρο που δείχνει τις κατεχόμενες περιοχές μας». Κρατούν ζωντανή την μνήμη και με τον συνεχή και επίπονο αγώνα τους στέλνουν το μήνυμα πως όσο εμείς οι πρόσφυγες ζούμε και μεταλαμπαδεύουμε τα ήθη και θα έθιμα μας η μια γενιά στην άλλη, η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν θα ξεχαστεί. Ο αγώνας μας είναι θέμα επιβίωσης και διασφαλίζει πως δεν θα πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε την απελευθέρωση, όπως επίσης πως οι προσωρινές μας έδρες ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τις πατρογονικές μας ρίζες. Είναι για αυτούς τους λόγους που πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να τυγχάνουν διαρκούς στήριξης ως αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς. Έχοντας κοινό στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των προσφύγων και με απώτερο σκοπό πάντα την επανένωση της πατρίδας και επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών, τα προσφυγικά σωματεία διαδραματίζουν ίσως το ιερότερο έργο στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Δυστυχώς όμως η πρόσφατη απόφαση για μείωση των ποδοσφαιρικών ομάδων της Α΄ Κατηγορίας αφήνει εκτεθειμένα αρκετά προσφυγικά σωματεία που ονειρεύονται την εκπροσώπηση των κατεχόμενων εδαφών μας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Γεγονός που θα τους έδινε σημαντική προοπτική ανάπτυξης και διασφάλισης της περαιτέρω επιβίωσης τους.

Εκφράζουμε λοιπόν την αντίθεση μας με την απόφαση για τη μείωση των ομάδων, αφού έτσι τα προσφυγικά σωματεία αναγκάζονται να υποστούν ποινή που μειώνει τις πιθανότητες τους να εκπροσωπήσουν τα κατεχόμενα εδάφη μας στο υψηλότερο επίπεδο, όπως επίσης μειώνει και τις ευκαιρίες των Κυπρίων ποδοσφαιριστών να αγωνιστούν στη μεγάλη κατηγορία. Οφείλουμε λοιπόν ως κράτος αλλά και ως κοινωνία να προστατέψουμε τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και τα προσφυγικά σωματεία. Για τούτο καταθέτουμε ευθαρσώς την αντίθεση μας σε αποφάσεις παρόμοιες αυτής της μείωσης των ομάδων στην Α΄ Κατηγορία που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό εργαλείο μπορούν να χαρακτηριστούν στην επιβίωση των προσφυγικών μας σωματείων. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάμε την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και την Καρπασία με καθαρή ματιά και ήσυχη συνείδηση.

*Ο Δήμος Γεωργιάδης είναι διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΑΕΕΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ