aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ολυμπιακός και αντικειμενικοί στόχοι

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Οι φίλοι του Ολυμπιακού περίμεναν πώς και πώς την επιστροφή στην Α’ Κατηγορία. Και την πανηγύρισαν δεόντως όταν σφραγίστηκε η άνοδος έπειτα από τρία χρόνια. Εντούτοις, η απαγόρευση μετεγγραφών που επέβαλε η FIFA, λόγω οφειλών στον Έντουαρντ Μασίνουα, αποτελεί κόμπο στον λαιμό τους. Γιατί με το υφιστάμενο ρόστερ συν κάποιους δεκαοκτάρηδες, είτε ξένους είτε Κύπριους, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί αισιοδοξία για παραμονή.

Αν λοιπόν δεν αρθεί το εμπάργκο, κάτι που είναι το πιο πιθανό, το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Από τη στιγμή που η σωτηρία θα έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, ποιοι μπορεί να είναι οι αντικειμενικοί στόχοι μαυροπρασίνων; Βεβαίως και τα «μαυροπούλια» θα προτιμούσαν να γινόταν υπό άλλες συνθήκες η επάνοδός τους. Αυτό που μένει, όμως, είναι να επαληθεύσουν το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Κατ’ αρχάς, το οικονομικό. Με προϋπολογισμό Β’ Κατηγορίας, θα καρπωθεί τα οφέλη τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγιών και εισιτηρίων ομάδας Α’ Κατηγορίας. Να, λοιπόν μία τονωτική ένεση για το ταμείο του σωματείου. Έτσι, αν όντως υποβιβαστεί τελικώς, θα μπορεί να βάλει τις βάσεις για δημιουργία πολύ καλύτερης ομάδας και κατά συνέπεια, όσον το δυνατό συντομότερης επιστροφής.

Από εκεί και πέρα, μπορεί να αντιγράψει το μοντέλο της Αλκής της αγωνιστικής περιόδου 2013-14. Τότε, η ομάδα της Λάρνακας, επίσης λόγω απαγόρευσης μετεγγραφών, υποχρεώθηκε να αγωνιστεί κατά συντριπτικό ποσοστό με Κύπριους ποδοσφαιριστές. Αρκετοί από αυτούς το είδαν σαν ένα σκαλοπάτι στην καριέρα τους, αρπάζοντας την ευκαιρία και δείχνοντας το ταλέντο τους. Προεξάρχοντος φυσικά του Κωνσταντίνου Λαΐφη. Από εκεί και πέρα, οι Μαρτίνος Χριστοφή, Γεράσιμος Φυλακτού, Φάνος Κατελάρης, Παντελής Κονομής και Δημήτρης Κυπριανού, ασφαλώς και δεν σας είναι άγνωστοι.

Σε σχέση όμως με την Αλκή εκείνης της σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ο ιστορικός σύλλογος της Λάρνακας υποχρεώθηκε τότε να βάλει λουκέτο αρχικά και ακολούθως να συγχωνευτεί με τον Διγενή Ορόκλινης. Επομένως, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει εμπορικά την ανάδειξη τόσων παικτών (άλλωστε, οι πλείστοι ήταν δανεικοί). Κάτι που θα έχουν τη δυνατότητα να πράξουν οι μαυροπράσινοι, εφόσον ξεχωρίσουν κάποιοι από τους Κύπριους παίκτες με τους οποίους έχουν συμβόλαιο.

Συνοπτικά, πάντα με την προϋπόθεση ισχύς του εμπάργκο μετεγγραφών, ο Ολυμπιακός μπορεί να θέσει τους εξής στόχους: Παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες για την παραμονή, επωφελείται οικονομικά όσο μπορεί και προσδοκεί σε ανάδειξη-πώληση ποδοσφαιριστών του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ